mak - 12131 przepisów (strona:432/809)

Knedle ze śliwkami 143

całe pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto. W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką. Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta

Cooking for Emily
Czekoladowy sernik z Mascarpone 447

czekoladowy z nutą wanilii... Składniki na blaszkę 22cm Masa czekoladowa: - 500g sera białego z wiaderka - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - 1 duża łyżka kakao - 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej Masa biała: - 250g serka Mascarpone - 250ml śmietanki 30% - 80g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce

Wypieki Rene
Bałkańska musaka 185

łyżki przecieru pomidorowego    - 2 ząbki czosnku   - sól i pieprz mielony   - 2 małe bakłażany   - 5 większych ziemniaków   - 2 łyżki masła   - 2 łyżki maki pszennej   - 300 ml mleka   - 2 jajka   - 180 g jogurtu naturalnego   - 100 g tartego sera żółtego Sposób przygotowania:   1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy

Różne smaki w kuchni
Ciabatta 199

włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Składniki: 4 g cukru 450 gram maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży 350 g wody Przygotowanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże, sól, oliwę i mąkę. Ciasto mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141 182

Oryginał przepisu znajdziecie  TUTAJ . Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe! Weganskie babeczki dyniowe 3/4 dyni Hokkaido 3/4 szkl. mąki orkiszowej 630 1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. oleju rzepakowego 1/4 szkl. soku jabłkowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (u mnie cynamon, goździk

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułka weka. 174

ciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Wykonanie: Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać cukier, w kruszyć drożdże i dodać dwie łyżki maki. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn, ciepłą wodę i olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić

Agusiowe smakołyki
Sernik dyniowy na 3 urodziny bloga 184

cukru 2 łyżki masła 10 łyżek śmietanki 30% ⅓ łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej Dodatkowo (opcjonalnie): Małe bezy Sposób przygotowania Spód: Masło topimy, studzimy, a następnie łączymy z pokruszonymi na mak herbatnikami. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę (tylko spód) i wyrównujemy. Sernik: Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem. Dodajemy przynajmniej raz (tak jak u mnie) zmielony ser, śmietanę

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasteczka z makiem 346

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka z ulubionym dżemem czy konfiturą   Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki suchego maku 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jaja 150 g masła Dżem morelowy lub inny ulubiony Cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Przygotowanie Zagnieść ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem

W garach u Gosi
Przepis na ciastka ze skwarkami 533

tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g skwarek lekko zrumienionych (150 g skwarek wyjdzie z około 600 g słoniny) 100 g cukru pudru 3 płaskie łyżki śmietany

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Rafaello. 149

przypadek. Przypomniałam sobie ten smak i nie mogłam się oprzeć. Musiałam zrobić. Może ktoś jeszcze ma ochotę ? :) Składniki na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypując cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem

Agusiowe smakołyki
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 205

dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa będzie odchodzić od boków miski . Jako że jestem "leniwcem kuchennym

Grunt to przepis!
Pierogi z piekarnika. 185

Ciasto jest zwykłe pierogowe. Kształt zrobiłam okrągły, bo takie bardziej mi się podobają:) Farsz może być dowolny, jak kto lubi. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa

Agusiowe smakołyki
Filety śledziowe w tempurze 138

Przepis na śledzia inaczej.  Składniki 4 filety świeżego śledzia 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki kukurydzianej sok z połowy cytryny szklanka oleju do smażenia ciemny sos sojowy     Przygotowanie   Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny

R'n'G Kitchen
Pierogi z soczewicą i cieciorką 178

tysiące lat wstecz. Jej nasiona zawierają aż 25% białka, stanowiąc nieodzowny składnik diety wegetarian i wegan. Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową - KLIK Składniki : 3 szklanki maki pszennej + do podsypania łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju około 3/4 szklanki ciepłej wody 2 puszki po 400 g cieciorki 1 puszka 400 g soczewicy 1 łyżeczka soli

Sama słodycz i szczypta chili
PYSZNA BABKA PIASKOWA + FILMIK 166

ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis.  SKŁADNIKI :  150 g masła  150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy

Kulinarne Fantazje Marioli