mak - 12131 przepisów (strona:441/809)

PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 187

kulkę, dzielimy na 5 części. Każdy rolujemy na wałeczek. Zaplatamy chałkę - ściąga jak to zrobić np.  TUTAJ Zaplecione chałki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub brązowym cukrem, odstawiamy na 20 minut aby podrosły i pieczemy. CZAS PIECZENIA: 40 - 45 MINUT GRZANIE: DÓŁ + TERMOOBIEG TEMP. 160 STOPNI C Chałkę studzimy na kratce, można jeść ciepłą

SMYKWKUCHNI
Kluski z kapustą i suszonymi grzybami 165

skwarkami, i posypane natką.  Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy

wesoła kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 134

pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 100 g. masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: marmolada

Agusiowe smakołyki
SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 547

Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny

Ola la LCHF
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 140

niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE 90

Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii 165

Słodkie o czerwono różowym soku. Najlepsze o tej porze czerwone pomarańcze Kupiłam w kooperatywie spożywczej na warszawskim Muranowie. 3 pomarańczce czerwone z Sycylii garść rukoli orzechy włoskie do maku 1/2 szt papryczki chili pestki słonecznika 1 mała czerwona cebula 1 czerwona cykoria dressing: sok z jednej czerwonej pomrańczy sól do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu

AZgotuj!
Kolorowe babeczki 150

tego, że pięknie wyglądają są również bardzo smaczne, a dzieci za nimi szaleją. Potrzebujemy: 100 g miękkiego masła 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jaja 125 g maki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia polewa biała Emix 2 opakowania posypki kolorowej Emix Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do utartych składników dodajemy jajka

MamaOskarka
Krokiety z pieczarkami i łososiem 203

Zawsze przygotowywałam krokiety z kapustą i grzybami. Tym razem zrobiłam je z pieczarkami i smacznym łososiem. Danie było rewelacyjne w smaku. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Krokiety

VioletoweKucharzenie
Biszkopt gryczany z mlecznym kremem 168

Witam. Dziś jest piątek, więc będzie przepis na ciasto. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto składające się z gryczanego biszkoptu zrobionego z maki gryczanej od BioBabalscy  oraz mocno mlecznego kremu. Ciasto jest słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki Bio gryczanej od BioBabalscy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pączki z kakaowym lukrem. 132

maśle, a te są na oleju. Dodawałam też same żółtka, a tu oprócz żółtek jest całe jajko. Zamiast spirytusu dodałam rum. Spróbujcie są naprawdę bardzo smaczne :) Składniki: 500 g. maki tortowej 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka 3 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżka rumu Na lukier: 5 łyżek mleka

Agusiowe smakołyki
Gulasz z żeberek z piwem , miodem i kiszonym ogórkiem 132

czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki otartego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżki maki pszennej olej do smażenia Dodatkowo: ugotowana kasza pęczak patisony Firmy  ORZECH Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w duża kostkę, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej

Gosia gotuje
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 218

kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie

Gotowanie...to proste !
Walentynki-Tort Walentynkowy 157

kształcie serduszka :)  Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :) Składniki  na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki czubate maki 2 łyżki cukru  Poncz: sok z cytryny woda gorąca 100 ml cukier 1 łyżka Masa: śmietana 36% 500 ml cukier 1 łyżka Dodatkowo: toffi do smarowania wiórka z czekolady ( różowe

Różowa kuchnia
SERCE KINDER COUNTRY 226

mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna! Składniki: (forma w kształcie serca) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 200 g masła 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 200 ml śmietany 30% 2 op. serka homogenizowanego naturalnego

Kuchnia MagdaLeny