mak - 12131 przepisów (strona:446/809)

Babeczki z kremem limonkowym i mlekiem kokosowym 107

mieszamy z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Jeśli masa jest zbyt luźna można zagęścić ją kolejną łyżką maki. Studzimy. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu, a następnie dosładzamy cukrem pudrem. Dekorujemy wierzch babeczek i posypujemy je skórką

Życie ze smakiem
Zebra z kremem karpatkowym 180

CIASTO: jajek - 5 szt cukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek

Camilla w kuchni
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 163

każdym dodaniu. Teraz zmniejsz obroty  miksera i wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER

Słodko-Słony Świat Ilony
Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne. 1446

bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej - 2 łyżeczki maki pszennej - czosnek mielony, pieprz mielony Wykonanie  Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką

Kuchnia z widokiem na ogród
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 141

Piekłam go już niezliczoną ilość razy i nie zawiódł mnie ani razu. Często kombinowałam z różnymi typami mąk ale w tej konfiguracji, podstawowej jest najsmaczniejszy. Lubię czasami dodać odrobinę maki lnianej do chleba gdyż świetnie podkręca smak i kolor. Zapewniam Was, że jeżeli raz spróbujecie go upiec to wejdzie na stałe do waszego menu tak jak u mnie:) Chleb

Pieguskowa Kuchnia
Ryba zapiekana ze szpinakiem z sosem śmietanowym 169

właśnie taki znalazłam w zamrażalce). Składniki 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś) 30 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1/2 kostki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka estragonu sól morska pieprz gałka muszkatołowa masło do wysmarowania naczynia Sposób Świeży szpinak oczyścić z ogonków, umyć, osaczyć na sicie. Na patelni roztopić

Kuchenne aromaty
Donaty z piekarnika. 171

również smaczna. Powiem szczerze, że ja osobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany 50 g. masła 50 g. drożdży 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 3/4 szklanki mleka

Agusiowe smakołyki
Moja, twoja, nasza zupa 129

grudniowy wieczór wraz z kilkoma wspaniałymi kobietami ogrzewałyśmy dusze i ciała przy wspólnym stole. Monika Kucia (Siała Baba Mak, Culinary Trips to Poland), jak zwykle, zorganizowała nam przepyszny wieczór

Na moim stole
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 180

Jabłecznik królewski jest tak pyszny że jago nazwa sama mówi za siebie. Puszysty biszkopt z jabłkami o cytrynowej nucie pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb oliwkowy 166

oliwek extra, 300 ml wody ponadto:  oliwa do wysmarowania ciasta,  mąka do podsypania. Przygotowanie: W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, można je krótko zmiksować

Moniki Smakołyki
Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 171

tylko jeść jedno za drugim. Oto nie lada gratka dla wszystkich łasuchów czyli Czekoladowe misie karnawałowe. Powstały wg przepisu Majki . Zmodyfikowałam je co nieco. Czekoladowe misie karnawałowe 300 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g białego cukru 75 g cukru trzcinowego (u mnie pół na pół jasnego i ciemnego) 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe bez jajek 221

czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 116

świeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Prayprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Jajka wyciągamy z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli macie mało czasu włóżcie

Niedzielny kucharz
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 184

Tort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!