Uwielbiam naleśniki, mogłabym je jeść na okrągło, a najbardziej te z serem i bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż tradycyjne. Spróbujcie są przepyszne :) Składniki: 1,5 szklanki mąki razowej 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką
magiczna kuchnia Kasiziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy do wystudzenia i następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki. ...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem zapiekamy 10 min. w piekarniku. Chlebki
chleba naszegonaprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść ręką jak bułkę. Składniki na ciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Odstawić
Agusiowe smakołykiłyżeczka sody 1 łyżka octu + dodatkowo do I warstwy 4 łyżki kakao, do II warstwy 2 łyżki kakao, do III warstwy 2 łyżki suchego maku, do IV warstwy 100 g skórki pomarańczowej i 100 g rodzynek na krem: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 350 g margaryny (akurat w tym cieście sprawdzi się lepiej niż masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporcji (1 porcja 400 kcal) Składniki: 250 g mąki 250 g sera białego 200 g masła 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Dodatkowo: czarnuszka oregano mak papryka Przygotowanie: Na stopnicę wsypać przesianą mąki, posiekane masło, zmielony w maszynce do mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto. Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej
KuchniaWeDwoje.plWielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
Marcepanowa kuchniaWarkocz ładnie się trzyma, dodaje niesamowitego uroku. Zainspirowałam się tutaj . składniki: zaczyn: 250 ml ciepłej wody 50 g świeżych drożdży łyżka mąki pszennej łyżka cukru ciasto właściwe: 450 g maki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok 200 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ponadto: białko jaja odrobina mleka Drożdże wkruszyć do wody, mieszać do rozpuszczenia
6nieboprzepisem, bowiem przepis na ciasto bardzo dobry, a to przecież podstawa wszystkich mazurków. Ciasto 30 dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki cukru; 5 żółtek; kostka margaryny. Dodatki do masy: 1/2 puszki masy kajmakowej 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych 1/4 kostki masła dżem wiśniowy
W kuchennym oknie Ewyporze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony „ Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem „. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/d-3-wielkanocny-wieniec-drozdzowy-malinami-biala-czekolada-easter-yeast-wreath-cake-1170x874.jpg The post Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaprzygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej
Różne smaki w kuchnirodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Polecam :) Składniki ( na tortownicę o średnicy 24 cm ) - 1 kg sera mielonego sernikowego z wiaderka - 4 jajka - 2/3 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 1,5 łyżki maki ziemniaczanej - 3 płaskie łyżki ciemnego kakao Dodatkowo - papier do pieczenia - tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, do zmiksowanych dodaję kolejno partiami ser, mąkę ziemniaczaną
Kuchnia z widokiem na ogródświęcenia. Miłego, tego pracowitego dnia Wam życzę :-) Składniki na 12 babeczek: 250 g masła 170 g cukru/ksyliotlu/erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka L szczypta soli 200 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej mini jajka jako dodatek lub co kto woli 1. Masło ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i żółtka. 2. Z białek ubijamy
kruche babeczkiBabka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik
Słodkie okruszkispecjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki
Życie zaczyna się w kuchninadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI 11. Domowa pasc h a – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej – puszysty, miękki i niesamowity w smaku
Ugotować