powstaje on z mąki i jajek. Taki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. Składniki: ok 1,5 szklanki maki 2 jajka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Będzie dośc cieżkie i twarde. Ugniatamy długo,aż osiągnie jednolitą konsystencje i elastyczność. Ciasto przykrywamy ściereczką
Życie zaczyna się w kuchniWiele osób rezygnuje z jedzenia pieczywa z powodów zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych osób (i w sumie dla wszystkich innych również) mam doskonałe rozwiązanie: chleb zupełnie bez mąki. Składa się z samych ziaren, płatków, otrębów, itp. Bez grama mąki. Samo zdrowie. I naprawdę smakuje doskonale. Osobiście lubię
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 kostka marharyny (250 g) 3 szkl maki 1 niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy
MojaQchnia.pldrugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :) Przepis znalazłam u Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej
Dzieje kuchennej WiewióryWydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHFwzględu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie
Fitsweet.meSmażymy naleśniki: 1 jajko Ok łyżeczki Sody, szczypta soli, Szczypta Cukru Mleko Maka Robimy farsz: Kominki, cebula, pieprz, sól Kominki gotujemy do miękkości, następnie przekrecamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę podsmażamy żeby sie zeszkliła. Dodajemy do grzybków doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty
Olga Piecze i GotujeSkładniki: 1.5 kg kapusty dobrze ukiszonej 3 duże cebule 2 laski dobrej kiełbasy - może być myśliwska, najlepsza byłaby oczywiście wiejska 1 lyżka maki liść laurowy 1 mała marchewka pieprz sól Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku, lub głębokiej patelni. Do tego trzemy marchew ,dodajemy liść laurowy ,pieprz oraz sól. Dodajemy trochę margaryny, lub oleju. Wszystkie składniki pieczemy ,co jakiś czas mieszając
Olga Piecze i Gotujemiodu, kaszy, jaj, kutii czy wódki. Chcąc odnieść się do tej tradycji, wykorzystałam część składników z jakich przygotowywana jest właśnie kutia, zwyczajowa robiona m.in. z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku oraz miodu czy bakalii. Dwa ostatnie z tych produktów występują jako towary konsumpcyjne w grze, dlatego postanowiłam użyć ich do produkcji karmelowych cukierków. Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakuje ta fuzja
Nerds Kitchenskładniki na biszkopt kakaowy: 80 g maki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy ja sztywną lśniącą masę. Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki
Domowy Smak Jedzeniapoczęstowała mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana. Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy
Jadło i czytadłoPIECZENIA SMARUJEMY ROLADĘ POWSTAŁYM SYROPEM 2 -3 RAZY Gdy zarumieni się na złoty kolor,przykryć folią aluminiową spożywczą podczas pieczenia . Ostudzone posypać cukrem pudrem: )) można dać nadzienie z maku,miodu,rodzynkami ,co kto woli
w mojej kuchniczasu, a zapach unoszący się w domu i smak bułek nie do opisania. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa :) Spróbujcie, a zobaczycie jaka to przyjemność. Składniki: 500 g. maki 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g. drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek sezam
Agusiowe smakołykiowsianych 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego 5 dużych daktyli (dałam świeże) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maku 1 łyżka sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny opcjonalnie: szczypta przyprawy do piernika (lub cynamonu) Daktyle pokroić w drobną kostkę. Miód i olej podgrzać, żeby olej się rozpuścił
Obiad gotowy