upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 4 białka 210 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na jedwabistą masę. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Przekładamy do foremki
Domowy Smak JedzeniaZakładka do książki ozdobiona techniką decoupage. Właścicielka zakładki wybrała bardzo przyjemny motyw maków... można się rozmarzyć w tej czerwieni :-) Wymiary drewnianej zakładki to 5 cm x 15cm
IMPRESJA SMAKUZawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie! Skladniki: 500 g maki orkiszowej jasnej 630 1 laska wanilii 250 ml mleka 4 żółtka 60 g masła 4 łyżki miodu 40-50 g drożdży szczypta soli 100 g skórki pomarańczowej (z tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyobrażacie je sobie z pomarańczową konfiturą? Składniki : 1 szklanka mąki gryczanej pół szklanki maki ryżowej pełnoziarnistej kakao 2 łyżki jaja 2 sztuki mleko roślinne 1,5 szklanki czekolada gorzka 1/2 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki cukier puder trzcinowy 2 łyżki Przygotowanie: Posiekałam nożem gorzką czekoladę na małe kawałeczki. Oddzieliłam złotka od białek, z białek ubiłam pianę. Z reszty
AZgotuj!masło, 1 cukier ;) Spróbujcie i dajcie znać jak wyszło, teraz będzie najlepszy moment na wypróbowanie podczas wypiekania kruchych mazurków;) czekam na relacje! Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli pozostałe: 1 opakowanie ptasiego mleczka mały kubeczek śmietanki 30% ziarna kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Jak każde kruche ciasto zagniatamy
Życie zaczyna się w kuchnizamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.Wszystko dokładnie miksujemy
Truskawkowa Fiestapieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu jabłka: 500 g jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu kruszonka: po 30 g zimnego masła, cukru i maki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka . Dorzucamy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy
Dzieje kuchennej Wiewióryburgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Składniki (na 8 kotletów): 300g filetu z kurczaka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę
Obiad gotowypierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni przepis na pełnoziarniste ciastka z pieprzem i czekolada :) - 120g miękkiego masła - 50g cukru -1 łyżeczka melasy - 1 jajko - 150g maki razowej z dodatkiem ziaren ( na jakie tylko macie ochotę) ja użyłam mąki allison seed & grain wholemeal
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmiejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn 25g soli Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie lepiące, ale nie dosypywać maki, wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i sprężyste. Najlepiej dobrym mikserem lub w maszynie do chleba-ustawiając program na wyrabianie i wyrastanie (dough) około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb, odsyłam Was jednak do wyżej wymienionego bloga, bo jest naprawdę skarbnicą kulinarnych tajemnic. Babka czekoladowa z coca-colą 500g maki tortowej 85g -90g kakao (musi być naprawdę dobre gorzkie) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki cukru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis na chałkę zamieszczę wkrótce :) Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga Moje Wypieki Przepis 475 g mąki pszennej (użyłam maki chlebowej) 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka soli (użyłam czubatej łyżeczki) 1 łyżeczka cukru (użyłam płaskiej łyżeczki) 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych 275 ml wody
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis Ciasto brownie 200 g ciemnej czekolady 135 g masła 3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały) 3 duże jaja 80 g maki pszennej aromat wanilii lub pasta waniliowa lub co kto ma Masło rozpuścić i wrzucić połamaną czekoladę- rozpuścić wszystko na maleńkiej mocy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków .... Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej typ 550( ja użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskładniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy
Domowy Smak Jedzenia