zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np. Joasia ,, Pysznym Puszkiem". Zabrałam się teraz za pieczenie chleba i bułeczek. Nastawiłam zaczyn z maki żytniej, który,, codziennie dokarmiam" i mam nadzieję, że niedługo poczestuję Was smacznym
dolcevitainmykitchentutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree
kruche babeczkizależy od tego czy banan był słodki ) 1. Banana obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy dokładnie. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz wbijamy do niego jajko, dodajemy obie maki, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i szczypty sody. Mieszamy, sprawdzamy konsystencje oraz próbujemy czy taka ilość cukru nam wystarczyła i czy konsystencja nie jest zbyt rzadka. Jeśli wszystko jest
Gotowanie...to proste !tych którzy jednak wolą gotować wg. podanych proporcji nie na ,,oko,, podaję przepis troszkę wzbogaconych kopytek. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 1 jajko całe - 1 żółtko - pół szklanki maki pszennej - sól - łyżka majeranku Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, zostawić do wystygnięcia i odparowania. Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko, posolić lekko, dodać majeranek. Jeżeli ktoś nie lubi ziołowych dodatków spokojnie można
Kulinarne przemysleniaMacie ochotę na sernik? Na pewno. Proponuję sernik z brzoskwiniami i pyszną bezą. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 25 dag margaryny Masa serowa: 5 jajek 1 kg zmielonego sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel wiśniowy
Pyszności Słodkościchłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opcjonalnie cukier waniliowy) 200 g mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni
Słodko-Słony Świat Ilonysię do końca więc chcąc nie chcąc oponki zrobiłam.Serdecznie polecam mój przepis bo oponki wychodzą lekkie,pulchne i bardzo smaczne. Składniki: 1/2 kg twarogu 1/2 kg maki pszennej 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej) 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego
Niespełnione zdolności kulinarnepyszne ciasto z jabłkami, orzechami i nutką cynamonu. Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje. Zapraszam :) Składniki : 4 średniej wielkości soczyste jabłka 2 szklanki maki typ 550 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chilizwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej blaszka 20×30 cm 1 h składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu naturalnego 2 duże jabłka wykonanie: Masło roztopić a następnie dodać cukier. Wymieszać i ostudzić
Ania i Marcin gotująpiersią z kurczaka pomidorami ogórkiem,cebulką i sosem czosnkowym :-) Pyszne danie,które robi się szybko,łatwo i przyjemnie. SKŁADNIKI TORTILLA (wychodzi około 12 sztuk) 0,5 kg maki pszennej totowej 100g margaryny lub masła 1 łyżeczka soli 0,75 szkl wrzątku SOS 400g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól 3 łyżki ketchupu (ja daję łagodny,mona
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPlacek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki: 1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki
Pyszności Słodkościbardzo kocham „mąkę”, ale kiedy mam możliwość to unikam. ps. Te naleśniki sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Składniki na 8 sztuk: 300 g maki ryżowej 500 ml mleka sojowego 1 duży lub dwa małe banany 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego szczypta soli 3 łyżki oleju roślinnego olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiej
greenscarfprzy użyciu innych rodzajów mąk, taka jej "uroda" :) Jeśli masa chlebowa jest zbyt sucha, można dolać 1-2 łyżki wody; gdy jest z kolei zbyt wilgotna, należy dosypać maki. Niestety trzeba to robić "na oko"i wyczucie, bo mąka mące nierówna, często różni się wilgotnością i trzeba tu po prostu samodzielnie eksperymentować w dążeniu do idealnej konsystencji ciasta. Miskę
Grunt to przepis!szkl. mąki + 1 czubata łyżka 200 g śmietany + 1 płaska łyżka* 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Sposób przygotowania: 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej
Kolorowy Przepisowniksię między kopytkami. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska wg Karola Okrasy. Słone", odrobinę go zmieniłam. Razowe kopytka smażone z kapusta kopytka: 1 kg mączystych ziemniaków, ugotowanych 200 g maki pszennej zwykłej 50 g mąki pszennej razowej jajko sól, pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry