mak - 12131 przepisów (strona:473/809)

KAWOWY DUTCH BABY Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 131

mnie kawa INKA , którą jak widać uwielbiam nie tylko w ulubionym kubku. Dodatek karmelizowanych pomarańczy sprawia, że jest nieziemsko pysznie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa INKA klasycza – 2 łyżki * maka pszenna – 0,5 szkl * mleko 2% – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * cukier – 3 łyżki * wanilia – 1 laska * pomarańcza – 1 szt + brązowy cukier

Ostra na Słodko
brzoskwiniowiec z delicjami 693

papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz

Domowy Smak Jedzenia
Chleb rozmaitości. 113

woda ciepła- 2 szkl.,  cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek

chleba naszego
Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą 238

olejem. 2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. 3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. 4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe... 119

Składniki: NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka 1 sztuka

W Mojej Kuchni Lubię
Wariacje na temat naleśników. Naleśniki bezglutenowe. 120

  Jako że wiosna sprzyja dobrym postanowieniom, postanowiłam bardziej przyłożyć się i częściej urozmaicać podwieczorki dla moich pociech. Bo wiadomo, że rodzice chętnie kupują... The post

MODA NA BIO
Koreczki z ogórka, łososia i twarożku 176

też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia sok z połowy cytryny pół opakowania twarożku

Ugotowane pozamiatane
Szybkie grahamki z miodem na drożdżach 128

dodałam miód, gryczany jak to zwykle u nas bywa, żeby podkręcić jeszcze smak bułeczek. Do posypania wierzchu użyłam czarnuszki, słonecznika, siemienia lnianego. Możecie użyć równie dobrze płatków owsianych, sezamu, maku czy co tam lubicie. Oczywiście, możecie dodać je również do środka. Jak wyszło? Hmm wyszło 10 bułeczek. Tuż po wyjęciu z piekarnika 2 zniknęły…Jak piszę ten tekst, jest

Mieszam w Garnku
Fale dunaju serowo-kokosowe z kremem budyniowym. 175

mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy. Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st, pieczemy około 35 minut do suchego patyczka. Połowę mleka

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowiec z nutą kawy 171

łyżki kawy dodatkowo : mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki  Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 136

Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej

kruche babeczki
Tort czekoladowo - malinowy 377

Polecam Wam go wypróbować, bo warto :-). Miłego dnia :-) Składniki na ciasto: 4 jajka L 200 ml mleka 170 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki miałkiego brązowego cukru 200 g maki pszennej 80 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej

kruche babeczki
Szare kluski 121

OKRASA: ok 200 gr, boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę mąki. Ciasto wyrabiamy przy pomocy łyżki (kopystki), dodajemy tyle maki,aż ciasto zacznie 'odchudzić' od łyżki (lepiej dać mniej mąki,niż za dużo-bo wtedy kluski będą twarde i niesmaczne). Nigdy nie bazuję na przepisach-ile dodać mąki-to wszystko

Kopystką po garach
Sos z kiełbasy....pyszny 260

minut-zależy od kiełbasy). Dodajemy majeranek i podlewamy woda-gotujemy ok 5 minut. W tym czasie: do szklanki wlewamy ok. 1/2  część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu:  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html

Kopystką po garach
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 155

swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz z warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty

Gotowanie...to proste !