mak - 12131 przepisów (strona:481/809)

SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI 212

Masę zagotuj, dodaj maliny. Masę gotujemy około 30 minut, cały nadmiar wody musi odparować. Masę studzimy. Wykładamy na formę wlepioną ciastem. Na ciasto: -  150 g masła - 300 g maki pszennej - 6 żółtek - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soku z cytryny - 130 g cukru pudru  - opcjonalnie łyżka śmietany ponadto: szklanka jagód i cukier puder Składniki na ciasto

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane tradycyjne. 154

smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej - 1 jajko - 1 łyżeczka majeranku - 0.5 łyżeczki soli - pieprz mielony Dodatkowo - olej do smażenia - ręczniczki papierowe Wykonanie Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto ,,Błękitna laguna" 112

biszkopt: jajka 5 szt, cukier  3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna 3 łyżki, cukier kryształ 4 łyżki, cukier puder pół szklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca

kulinarne odsłony pati
kołduny w rosole 190

gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe) duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

6niebo
Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem 130

mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę

kruche babeczki
Jogurtowe placuszki 272

tego przepisu otrzymasz około 10-12 placuszków. Najlepiej smakują zaraz po przełożeniu na talerz, ciepłe, chrupiące, przepyszne! Jogurtowe placuszki Składniki: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia do podania: wiórki kokosowe syrop klonowy lub miód Przygotowanie: Jogurt przelewamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem

Moja smaczna kuchnia
Domowy budyń waniliowy 175

domowe, przygotowane z podstawowych składników w różnych proporcjach. I tutaj znowu możemy przywołać nasze kochane babcie czy mamy, bo one kiedyś tylko takie nam przygotowywały  z mleka, maki ziemniaczanej, cukru i dodatków smakowych. Pyszne i tyle! W podanym przepisie szklanka ma 250 ml. Składniki: 3,5 szklanki mleka  2 żółtka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 3 łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 151

Czyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki

Roślinna - blog wegański
BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK 132

gorzkiej czekolady  200 g margaryny  1 szklanka startych, ugotowanych buraczków (  2 buraczki )  1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka

Kulinarne Fantazje Marioli
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 190

żółtko skórka z pomarańczy rodzynki 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy na gładką masę z cukrem pudrem, skórka z pomarańczy i żółtkiem

Gotowanie...to proste !
markizy mleczno-orzechowe 153

kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe  Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w 200*C około 7-8 minut, wystudzić.  Mleko i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Strucla z marmoladą różaną 148

nadzieniem różanym. Ulubione ciasto mojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół

kulinarne odsłony pati
Zdrowe słodkości - domowa chałwa z orzechami 194

wzmianki o niej pochodzą jeszcze z czasów Babilonu. W różnych państwach pod jej nazwą kryją się różne produkty, na przykład w Rosji i na Ukrainie chałwę robi się z maku lub nasion słonecznika, zaś chałwa uznawana za klasyczną - robiona z sezamu i miodu najpopularniejsza jest w Turcji. W Polsce to niewątpliwie smak dzieciństwa dla wielu z nas. W czasach

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zakwas żytni - starter 124

pleśni, zmienić koloru na różowy bądź zielony, okrutnie śmierdzieć.  Składniki Czas przygotowania: 4 dni 400 g mąki żytniej typ 2000 320 ml wody Przygotowanie: 1. Mieszamy 100 g maki żytniej i 100 ml letniej wody. przekładamy do słoika, przykrywamy gazą lub ściereczką i ustawiamy w ciepłymi miejscu, nasłoneczniony parapet, w pobliżu źródła ciepła itp. odstawiamy na 24 godziny

Słodki Kompromis
Orzechowe ciasto z morelami i lawendą 129

masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich 220 g cukru 120 g mielonych migdałów 4 jaja 120 g orzechów włoskich 90 g maki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy 600 g świeżych moreli szczypta soli Lukier 50 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie

Słodki Kompromis