Mieliście kiedyś ambitny pomysł żeby przygotować dziecku na śniadanie coś zdrowego, pięknego i smacznego? Ja odkąd zobaczyłam przepis na naleśniki z maki kukurydzianej z mleczkiem kokosowym miałam taki właśnie plan. Nie robiłam wcześniej naleśników więc kilka dni przygotowywałam się do tego mentalnie. W końcu zgromadziłam składniki i… zrobiłam. Tadam. Wyglądały i pachniały bosko. Tak też smakowały
Mama z miastasię lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu unosił się w domu jeszcze jakiś czas, ku mojej uciesze. Podniebienie rozpieszczone
Mama z miastazakupach. Reszta to już łatwiejsza część. Składniki: 6 plastrów ligawy (to tak na rodzinę 2+1 :)) 2 ziela angielskie liść laurowy pół kostki rosołowej (lub sól i pieprz) łyżeczka maki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso rozbić nieco jak na kotlety. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso do zamknięcia włókien i lekkiego przyrumienienia. W żadnym wypadku nie solić! 2. Następnie podlać
Mama z miastarobimy Pierniki . W tym roku córka moja zajęła się ich wycinaniem, a potem oczywiście dekorowaniem. Są to pierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy
Kuchnia co dniamalinami i jagodami! Sernik to ciasto, które zawsze pojawia się na moim świątecznym stole. Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów, te na Święta to najczęściej z kajmakiem, makiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość ciast na świątecznym stole, ale aby miał
SMYKWKUCHNIgryczanej 2 łyżeczki ciemnego kakao 100 g cukru trzcinowego 100 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne
Kuchnia bezglutenowaprzejrzeniu zdjęć ślinka mi cieknie i nie mogę doczekać się sobotniego wieczoru Natomiast jeżeli szukacie przepisów na 12 tradycyjnych, wigilijnych dań, zajrzyjcie tu . Śnieżne kule i babeczki z makiem i żurawiną BLOG: http://candycompany.pl/ Wigilijne pierogi ze słodką kapustą BLOG: http://trawkacytrynowa.pl/ Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sałatka śledziowa BLOG: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/ Śledź pikantny z chilli
Kuchnia BazyliiBrzegi każdego pieroga przycisnąć foremką do pierogów, widelcem lub nożem, by nie rozkleiły się podczas pieczenia. Pierogi posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i posypać według uznania sezamem, makiem lub czarnuszką piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blachę 11 x 26 x 7,5: 6 jaj 300 g brązowego cukru 200 g mąki kukurydzianej 150 g maki pszennej 250 g margaryny (miękka, o temperaturze pokojowej) 3 sparzone cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 0 g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Żółtka
peggiwkuchniwigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze rozumiemy ich symboliczne znaczenie, ale to nie przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały
Smakowity Blog Kulinarnyposzłam kupić te nieszczęsne cukinie. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w kuchni pięknie zapachniało. Okazało się, ze zamiana masła na olej kokosowy to genialny pomysł! Malo tego, zwykła maka na mąkę owsianą, a cukier na ksylitol to fantastyczne rozwiązanie! Postanowiłam także zrobić test i zaproponować kawałek brownie moim znajomym- wszystkim smakowało Od tej pory cukiniowe brownie ratuje mi mój
Be Fit Be StrongBlueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu … Przeczytaj cały artykuł Post Jak upiec makowiec… pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerłaciaty ;) Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek. Biszkopt jaglany dwukolorowy 3 jaja 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki karobu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitol, nadal ubijając. Do masy białkowej dodać żółtka
FitKotZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 5. Tarta piernikowa z powidłami
Szefowa kuchnimałe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut
VioletoweKucharzenie