Fale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)budynie waniliowe 5 łyżek cukru pudru 1 kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie
Tradycyjna kuchnia KasiKruche, delikatne ciasto i dużo dużo soczystych, lekko kwaskowych wiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej(...)umyć, wydrylować. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki, mąkę wsypać do miski. Wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. W zależności od konsystencji ciasta dodać jedną lub dwie łyżki zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto
maniapieczeniaPyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny, kakaowy biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko. Ciasto warto zrobić w sezonie na brzoskwinie, gdyż wtedy są najbardziej aromatyczne. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao CIASTO KOKOSOWE: 2 białka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21×25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno i dodać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści wsypać przesianą mąkę
https:KKuchniaMniamOstatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment(...)spróbować! SKŁADNIKI ciasto (2 spore blaty) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) 1 opakowanie suchych drożdży łyżka oliwy łyżka cukru łyżka soli sos: 1 kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz sól dodatki: mozarella
DefinicjaSmakuważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych(...)cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy! SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka) ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (250g) 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie 8-10 słodkich jabłek cynamon cukir waniliowy polewa 2 łyżki kwaśnj śmietany 1/2 szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakutych pierogów wykorzystuję mięso i nieco warzyw z gotowania rosołu i tak też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis na ciasto poniżej jest inne niż widoczne na pierogach, ponieważ to jest ciasto maślankowe (zamiast wody - maślanka), które postanowiłam eksperymentalnie zrobić. Zabijcie mnie -nie wiem, gdzie przeczytałam przepis; na pewno gdzieś na Waszych(...)blogach i jeszcze pamiętam, że wtedy Domi z kimś o tym cieście rozmawiała, potem ja tam kliknęłam i zrobiłam. Niestety nie pamiętam, kto o nim pisał...;) Ciasto w każdym razie jest niezłe, na pewno fantastyczne w obróbce, jednak maślanka nadaje charakterystycznego posmaku i szklistości ciastu, który mi trochę nie leży w polskich pierogach, choć na pewno ma swoich amatorów
Kuchnia PrezydentowejZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy
Kuchenne Wariacjedobra dzieciaki, ostatnio było zielone ciasto, więc teraz czas na czerwone. Madzia znowu szperała po blogu Moje Wypieki i wyszperała tam Red Velvet Cake. Rewelacyjne ciasto. I wygląda doskonale i smakuje fantastycznie. Miękkie, wilgotne, kremowe i z charakterem. Jest kilka wersji pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko(...)buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już w XIX wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru
Marder&Marder Manufacturepani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta(...)dżem wiśniowy (najlepiej z kawałkami owoców) cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka
Kto ugości moich gości?Klasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder(...)cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części
maniapieczeniaWiosna już przyszła i w teorii i w praktyce, więc i na stole nie mogło zabraknąć wiosennych wypieków. Zapragnęłam czegoś zielonego, wesołego i nietuzinkowego. Od dawna chodziło za mną ciasto "mech" i nadarzyła się okazja aby je ponownie przygotować :) Bardzo serdecznie wam ten przepis polecam. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, mokre i puszyste, a zarazem proste w przygotowaniu i na pewno(...)kolor jest uzyskany naturalnie :) Polecam do dekoracji truskawki bo naprawdę dobrze smakowo się tu komponują, jednak inne owoce też będą tu dobrze smakować (maliny, poziomki etc) Ja piekę to ciasto w formie torciku przełożonego bitą śmietaną, jednak jeśli chcecie można upiec w blaszce prostokątnej lub każdej innej (oczywiście należy pamiętać, żeby zrobić więcej lub mniej ciasta w zależności od blachy
JedzeniomaniaMetrowiec - jedno z popularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Metrowiec to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty smaku - z pewnością warto je przygotować na niedzielny deser. Metrowiec - Najlepszy Przepis - Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Metrowiec - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodka StronaKażdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostki margaryny 4 -5 jajek 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe(...)łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy, ¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić ciasto na 3 nierówne części (najpierw na pół, jedną z połówek na 2 części: 3/4 i 1/4). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połówkę ciasta rozwałkować na spodzie (można też spód
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki / Ingredients : Kruche ciasto / the shortcrust cake: 180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie 90 g masła / 90 g butter 1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar 2 żółtka / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt(...)łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine plasterki cytryny / slices of lemon Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk
Projekty ze smakiemtrochę "zabawy" przy przygotowaniu tego tortu. Jest dosyć pracochłonny, ale efekt końcowy fantastyczny i wizualny i smakowy:) Jak dla mnie i moich znajomych, którzy mieli okazję skubnąć kawałeczek tego ciasta, jest przepyszny. Przepis na tort znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto I: 7g cukru kryształu; 62g białka jaj (około 1,5 szt.dużego jaja); 50g cukru pudru; 70g pistacjowej mąki(...)dodać cukier kryształ i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę pistacjową i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekane pistacje i barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) i piec 10-15 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto ostudzić. Składniki na ciasto II: 125g cukru pudru; 60g mąki migdałowej
In my kitchen