prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa. Składniki: 40 dag maki pszennej t-750 do wyrobu chleba Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu
Z Majeczką w kuchnikompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem śmietankowy: 330-350 ml śmietany 30 % 2 opakowania fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszone zioła takie jak oregano i tymianek oraz sól morska, która doskonale podkreśla smak tego przepysznego, włoskiego pieczywa. Focaccia z tymiankiem i oregano Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy dodatkowo do podania: oliwa
Moja smaczna kuchniakakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa: 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła kieliszek spirytusu Żółtka dokładnie utrzeć z 1/4 szklanki mleka i z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać
Niespełnione zdolności kulinarnegotowy sos Naturalnie Smaczne! Knorra. Zazwyczaj wystrzegam się torebkowych dań, ale to jest inne. W składzie nie znajdziecie nic poza suszonymi warzywami, przyprawami i dodatkami (m.in. skrobia, przecier pomidorowy, maka ryżowa i olej kukurydziany). Nie ma glutaminianu ani żadnej innej chemii. Już nasze praprapra...babcie wiedziały jak zatrzymać świeżość. Wystarczy spojrzeć na stare ryciny czy zdjęcia kuchni. Cechą charakterystyczną były
Codzienna kuchnia niecodziennawykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Ciasto makowo - kokosowe: - 6 białek - 10 dag cukru pudru - 15 dag wiórków kokosowych - 15 dag maku niebieskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy
Apetyczna babeczkamleka 2 jajka+ 2 żółtka 2 łyżki spirytusu sól dodatkowo smalec/olej do smażenia marmolada/ budyń cukier puder Wykonanie: Pół szklanki mleka podgrzać, wsypać cukier, pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz roztrzepane żółtka
magiczna kuchnia Kasimarchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, Sposób
kulinarne odsłony patilitr oleju do smażenia cukier puder Wykonanie Do miski przesiewam mąkę , następnie dodaję jajka , drożdże rozpuszczam z dwiema łyżeczkami cukru i także dodaję do naszej maki , do miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier . Jak mamy
Mój Smakłyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem
W garach u GosiSkładniki na około 8 sztuk: 250g maki tortowej 50g cukru szczypta soli 25g masła 25g drożdzy 1 żółtko pół szklanki mleka oraz składniki na cynamonowe nadzienie: 100g brązowego cukru łyzka cynamonu 50g masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło
wysmienityjest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi. Składniki: 5 jabłek 150g masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki cukru pudru łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, cukier
wysmienitymasy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe pomidory 100g sera żółtego 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto
wysmienity200g gorzkiej czekolady 150ml oleju rzepakowego 2 jajka 150g cukru brązowego 300g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 100g masła 100g cukru 150g maki pszennej 50g kakao w proszku łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania. Ugotowane buraczki pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam je blenderem razem z olejem, jajkami oraz cukrem (bardzo się spieszyłam, bałam się
wysmienity