nikim się nie podzielił, nawet nie przyznał się i zjadł po drodze bez krojenia. Ciekawe, co powie na snikersa Anyi. Składniki: Ciasto miodowe • 600 g maki pszennej • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru • 2 żółtka • 2 jajka • 1/2 łyżeczki sody • 1 łyżka octu • 3 łyżki śmietany 18% • 3 łyżki miodu Warstwa orzechów • 300 g orzechów włoskich
To co kochamcoś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów
Kuba Gotujetłuszczem. Zobacz przepis na Chrupiące wontony z mięsem- klik. SKŁADNIKI: 250 g krewetek 250 g pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina
Sztuka gotowania w/g Samirykakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika na krem: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagramów margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy
Szczęśliwa kuchniaZach ęcam do wypróbowania tego ciasta, jest pyszne, najlepsze po 3 dniach. Składniki na ciasto kruche; 30 dkg maki 20 dkg masła 5 żó ł tek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie ciasta kruchego: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia masło rozdrobnione dodajemy do mąki dokładnie mieszamy sładniki żółtka, cukier, cukier
Gorący kąsekwcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier
Kuchnia w opałachkuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu
Niezły Młynekpudru Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy z cukrem pudrem, miodem, dodajemy śmietanę i skórkę startą z pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło i mieszamy. Dorzucamy czekoladę i skórkę i łączymy łyżką. Keksówke o długości 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 500g maki 370ml wody 10g drożdży 6g soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie Mąkę ,sól ,wymieszać ,dodać rozkruszone drożdże. Wyrobić hakiem dodając wodę 3/4 całości. W miarę wyrabiania dodać resztę wody. Wyrabiać mikserem z hakiem około 6-8 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną
w mojej kuchnikażdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez 15 -18 minut
Moje domowe kucharzeniePowidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello" na Biszkopcie "Weselna Dama" z Masą Budyniową Przysmak Szwarcwaldzki Najlepszy Murzynek "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka
Słodka Stronakardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka wiejskie duże - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki kardamonu NADZIENIE
SMYKWKUCHNIfajnie spędziłam ten dzień w gronie zaprzyjaźnionych i nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę
Kulinarne przygody Gatitywyobrażam sobie świata bez frytek :) Frytki ultra cienkie i długie jak z Maka, frytki grubo krojone i i króciutkie jak z bugerowni, karbowane, proste, pieczone, smażone, domowe, z fast foodu- możliwości jest masa. Ja dziś zrobiłam frytki - sztos! Smakują jak belgijskie, a są szybsze, a co najważniejsze możemy jeść bez wyrzutów sumienia, bo są prawie bez tłuszczu. Skórka jest chrupiąca
Cook&Love