mak - 12131 przepisów (strona:474/809)

Chlebek z pestakami dyni. 171

oleju   1/2 szklanki ciepłej wody prażone pestki dyni do posypania    Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę i ciepłą śmietanę, następnie dodać drożdże, cukier i 3 łyżki maki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać resztę mąki, dodać sól, olej  i 2 łyżki pestek dyni.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z maszynki 175

zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek. Z jednej porcji wyszło mi około 100 ciastek. Źródło przepisu /margarytka.blogspot.com   Składniki 3 szklanki maki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej

O kuchni z uczuciem
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 180

olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie  Pieczone jabłko z sosem cytrusowym  Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław

Food Square
Rarytas z krakersem i karmelem 441

przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej

Słodkości i nie tylko
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 177

rolady ze sobą na przemian tworząc warkocz. Końce warkocza zlepiamy ze sobą i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Instrukcję ze zdjęciami znajdziecie w przepisie na  wieniec drożdżowy z makiem . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut

Rozpustne gotowanie
Pierożki makówki 128

rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: • Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. • Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. • Dodać śmietanę i zagnieść. • Podzielić

To co kocham
Babeczki z pianą 134

czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana • 4 białka

To co kocham
Kruche z rabarbarem i bezą 134

smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni – u mnie mrożone

To co kocham
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 139

Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek

To co kocham
Pierniczki z masą cukrową 2013 133

pojawią się w następnych światecznych postach. Składniki: Pierniczki • 400 ml miodu • 1 i 1/4 szklanki cukru • 3 duże łyżki kakao • 125 g masła • 4 jajka • 1 kg maki • 1/2 szklanki jogurtu • 3 łyżeczki sody • 1 przyprawa do piernika Masa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru

To co kocham
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 158

słowa ukraińskiego oznaczającego pestkę, ziarno.  Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu, orzechów, rodzynek i innych dodatków. Można używać zamiast pszenicy ryż lub kaszę jęczmienną. Ja trochę zerwałam z tradycją i zamiast pszenicy użyłam kaszy jaglanej. Kutia jest przez

To co kocham
Kluski z makiem 188

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam

To co kocham
Szarlotka japońska 123

jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 135

mąki gryczanej • 100 g skrobi kukurydzianej • 3/4 szklanki espandowanego amarantusa • 1 łyżka siemienia lnianego • 1 łyżka babki płesznik • 1 łyżka nasion babki jajowatej • 1 łyżka sezamu • 1 łyżka maku • 1 łyżeczka czarnuszki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 8 g drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać

To co kocham