kruche, maślane, przepyszne. Polecam :) Składniki: * 225 g masła * 1 szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią
Zrób to smacznielubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki: 3 szklanki maki pszennej 5 żółtek 200 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe 5 białek 3/4 szklanki cukru
kruche babeczkiodrobinę mąki – 1/5 szklanki cukru – garść płatków owsianych – odrobinę masła – odrobinę wina Przygotować kruszonkę: w misce wymieszać odrobinę masła, pokrojonego w drobną kostkę, cukru, maki i płatków owsianych. Całość zagnieść rękoma, aż utworzy się kruszonka. Rabarbar i jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło i wrzucić rabarbar i dusić do miękkości. Dodać
Szybko Tanio Smaczniemaki Luksusowej Młynomag 500 ml zsiadłego mleka 1 szkl śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto. Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor
Gotowanie jest łatwekilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 gram masła Dodatkowo: Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
Bajeczna KuchniaPieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania. 5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 6. Do gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia
Gotowanie...to proste !opcjonalnie) 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wymieszać mięso z kiełbasy z przyprawami i pietruszką. Rozwinąć ciasto, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
Stare Garymogą być produkty marki Helio , które dobrze nadają się do dań nie tylko słodkich, ale również wytrawnych. Ja wykorzystałam kilka ich produktów do przygotowania domowych pralinek w dwóch s makach oraz czekoladowego łamańca . Praliny jak również czekoladowy łamaniec nie tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent. Składniki: 2 garście Rodzynki królowej HELIO 1 garść Morele suszone HELIO
Projekty ze smakiemChciałam zrobić rogaliki, do których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą.... może z makiem...? W końcu pomyślałam, że zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia, opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów. Jak pomyślałam
Kuchnia u Krysiwody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać
Codziennik Kuchennywody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni, namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli przygotowanie Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę
Stare Garyrównież szybko się robią. Składniki: pół kg łopatki 1 papryka czerwona 4 duże ziemniaki 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 3 marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu maka do oprószenia mięsa olej do smażenia sól,pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju.Dorzucamy posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy
Z Majeczką w kuchniwody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna
Posadzone i zjedzonełyżce masła startą na tarce marchew i posiekana cebulę.Gdy kapusta zmięknie,z zupy wyciągamy mięsko i włoszczyznę,a dodajemy marchew z cebula oraz koncentrat pomidorowy.Z reszty masła i maki robimy zasmażkę,którą rozprowadzamy odrobiną wywaru i wlewamy do zupy.Zagotować.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki