mak - 12131 przepisów (strona:479/809)

Co Lila jadła w środę? 34 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 201

marchewkę. Smażyłam na maśle klarowanym. Kolacja 19:00 Chlebek z ziarnami bez mąki, dostajemy od mojego taty (piecze sobie co dwa dni). Jest pyszny, według mnie smakuje jak makowiec (maku w nim nie ma 😄). Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę? 3 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tort naleśnikowy, jaglano-owsiany 203

będą zdrowo najedzone i szczęśliwe :) Dzięki płatkom same naleśniki mają lekko orzechowy posmak... Musicie spróbować, polecam! Składniki (12 sztuk): 125 g kaszy jaglanej 60 g płatków owsianych 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 3 łyżki brązowego cukru 1,5 szklanki mleka szczypta soli + 1 opakowanie twarożku 1 słoik dżemu Łowicz czarny bez 100% borówki amerykańskie wiórki kokosowe Suchą kaszę jaglaną

Domowa cukiernia Ewy
Ciasteczka z kokosem i czekoladą 151

weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru pudru (lub innego, ja dałam 3/4 szklanki) 2 duże jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 200 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu waniliowego (ja nie dałam) 200 g posiekanej czekolady lub kropelki czekoladowe Masło ucieramy z cukrem na gładką

kruche babeczki
Zielone jeżyki 162

jeżyki to szpinakowe kopytka w ziarnach słonecznika podsmażone na maśle. Wspaniały pomysł na przemycenie szpinaku dla małego Tadka- niejadka. Spróbujcie sami: Skladniki: kilogram ziemniaków 1 jajko 5-6 łyżek maki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 500 g mrożonego szpinaku sól, gałka muszkatałowa, pieprz

dolcevitainmykitchen
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 140

zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np. Joasia ,, Pysznym Puszkiem". Zabrałam się teraz za pieczenie chleba i bułeczek. Nastawiłam zaczyn z maki żytniej, który,, codziennie dokarmiam" i mam nadzieję, że niedługo poczestuję Was smacznym

dolcevitainmykitchen
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 145

tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree

kruche babeczki
Puszyste Placuszki Bananowe ( bez mleka ) 366

zależy od tego czy banan był słodki ) 1. Banana obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy dokładnie. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz wbijamy do niego jajko, dodajemy obie maki, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i szczypty sody. Mieszamy, sprawdzamy konsystencje oraz próbujemy czy taka ilość cukru nam wystarczyła i czy konsystencja nie jest zbyt rzadka. Jeśli wszystko jest

Gotowanie...to proste !
Kopytka z majerankiem 152

tych którzy jednak wolą gotować wg. podanych proporcji nie na ,,oko,, podaję przepis troszkę wzbogaconych kopytek. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 1 jajko całe - 1 żółtko - pół szklanki maki pszennej - sól - łyżka majeranku Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, zostawić do wystygnięcia i odparowania. Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko, posolić lekko, dodać majeranek. Jeżeli ktoś nie lubi ziołowych dodatków spokojnie można

Kulinarne przemyslenia
Sernik z brzoskwiniami 167

Macie ochotę na sernik? Na pewno. Proponuję sernik z brzoskwiniami i pyszną bezą.   Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek   25 dag margaryny Masa serowa: 5 jajek 1 kg zmielonego sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel wiśniowy

Pyszności Słodkości
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI (NAJLEPSZE) 217

chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam Delfiko) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opcjonalnie cukier waniliowy) 200 g mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
OPONKI SEROWE 728

się do końca więc chcąc nie chcąc oponki zrobiłam.Serdecznie  polecam mój przepis bo oponki wychodzą lekkie,pulchne i bardzo smaczne. Składniki:   1/2 kg twarogu 1/2 kg maki pszennej 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej) 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Salceson. 139

pyszne  ciasto z jabłkami, orzechami i nutką cynamonu. Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje. Zapraszam :)  Składniki : 4 średniej wielkości soczyste jabłka 2 szklanki maki typ 550 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Placek orkiszowy z jabłkami 130

zwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej blaszka 20×30 cm 1 h składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu naturalnego 2 duże jabłka wykonanie: Masło roztopić a następnie dodać cukier. Wymieszać i ostudzić

Ania i Marcin gotują
Tortilla II z sosem czosnkowym,warzywami i mięsem 126

piersią z kurczaka pomidorami ogórkiem,cebulką i sosem czosnkowym :-)  Pyszne danie,które robi się szybko,łatwo i przyjemnie. SKŁADNIKI TORTILLA  (wychodzi około 12 sztuk) 0,5 kg maki pszennej totowej 100g margaryny lub masła 1 łyżeczka soli 0,75 szkl wrzątku SOS  400g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól 3 łyżki ketchupu (ja daję łagodny,mona

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Placek drożdżowy 132

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.   Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn:  drożdże kruszymy do ciepłego mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki

Pyszności Słodkości