mak - 12131 przepisów (strona:476/809)

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 665

Składniki ciasto: 250 g masła miękkiego 150 g cukru (w oryginale 200 g) starta skórka z 1 cytryny 5 jajek L (temp. pokojowa) 150 g mąki pszennej 180 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 1 kg jabłek (odmiana reneta) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny Jabłka obieramy, kroimy

kruche babeczki
Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą 282

czasie pieczenia. Marmolada trzyma się dobrze, można włożyć jej całkiem sporo do środka. Drukuj Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 0,5 kg maki 250 g masła 2 łyżeczki cukru 2 jajka + 1 do smarowania 5 dkg droźdży 0,5 szkl. mleka marmolada cukier puder do posypania Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże

Mieszam w Garnku
Ciasteczka cynamonowe z maszynki 145

Bardzo cynamonowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka z maszynki lub pistoletu. Zapach ich roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy starty cynamon i posiekaną margarynę

VioletoweKucharzenie
Bułki marchewkowe 163

szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 170

szklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli 2 łyżki oleju oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka czarnuszki i kminku) 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na blacie kuchennym

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 187

Czerwony barwnik spożywczy Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę

VioletoweKucharzenie
Bułki i chleb marchewkowe 179

mnie typ 500 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Przygotowanie zaczynu: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym

Proste Potrawy
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 243

szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie - ziarna do posypania bułeczek - mak, sezam, siemię lniane (u mnie - mieszanka wszystkich trzech)   Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym

Posadzone i zjedzone
Pizza z parówkami i serem 163

Drożdże świeże – 5 dag Woda ciepła   -0,5 szkl Olej – 1 łyżka Ser żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez

Camilla w kuchni
Bitki w warzywach 194

gładkiego sosu, podane z kaszą  (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką 202

dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży, • 1 płaska łyżka

Leśny Zakątek
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 147

Fasola 1 szklanka 140 Pomarańcze 2 sztuki 120 Rodzynki ½ szklanki 60 Ziarna sezamu ¼ szklanki 350 Ziarna soi 1 szklanka 261 Szpinak 1 szklanka 244 Tofu 1 szklanka 300 Mak ¼ szklanki 400 Figa suszona 100 gram 203 Co należy robić dla dziecka z żywieniowego punktu widzenia? - Zawsze mieć w domu świeże warzywa, owoce i nasiona. - Ograniczyć spożycie słodyczy, wyeliminować z diety

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI KUSKUS Z KALAFIORA Z "GRILLOWANYMI WARZYWAMI" 235

wedle uznania (u mnie wśród przypraw: kurkuma, pieprz, sól, koperek). Dodajemy 1-2 łyżki oliwy i mieszamy. Wykładamy na środek talerza. Warzywa suszymy w dehydratorze. Wykładamy wokół kuskus. Posypujemy makiem i zjadamy ze smakiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 211

kolendrą. Na takie szaro-bure dni jak dziś przepis ten będzie jak znalazł! Dania główne – Już pierwszy przepis w tym rozdziale, jest wejściem z przytupem. Pstrąg w maku z kaszotto jaglanym przy „zielonym stawie” nie tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej

Mr. Taste
Murzynek z serem 183

Składniki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 6 łyżek wody 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier

kgwjanczewo