mak - 12131 przepisów (strona:482/809)

Najlepsze brownie z wiśniami 111

wąchanie czekolady. A propos, to brownie uzależnia.  Składniki na ok 10 os. Czas przygotowania: 45 min 220 g masła 220 g cukru pudru 6 jaj 220 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiego kakao 4 łyżki mleka szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 500 g wiśni (najlepiej świeże, mogą też być z kompotu, uważajcie

Słodki Kompromis
Leniwe 145

tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;)  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi

Słodki Kompromis
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 139

mnie jest najcudowniejsza.    Składniki na 2 pizze Czas przygotowania: 2 h Ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 190 ml mleka 300 g maki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli  szczypta mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy

Słodki Kompromis
Zdrowe batony owsiane 212

składnikami, dodajcie to co lubicie lub to co aktualnie przetrzymuje Wasza spiżarnia, jeśli nie po drodze Wam z daktylami, wybierzcie suszone śliwki, jeśli w domu brak chia, sięgnijcie po mak lub sezam - zróbcie koniecznie! Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 60 min 100 g dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych

Słodki Kompromis
Chleb litewski z kminkiem (żytnio-pszenny) 248

dodatek mąki pszennej  nie jest zbity jak w typowym razowcu.   Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 110 g mąki

Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski leniwe 130

zbyt dużo czasu na gotowanie. Są przepyszne. Można je podać polane tartą bułką i posypane cukrem. Mi jednak najbardziej smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Składniki: 25 dag maki pszennej 70 dag półtłustego twarogu 2 jajka sól Sposób przygotowania: Twaróg przeciskamy przez praskę min. 2-krotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno pianę. Mąkę, jajka

Pobite gary Barbary
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 141

Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone

Kryzysowa Książka Kucharska
Bigos z cebuli i KONKURS Z NAGRODAMI 144

Przepis zdobyłem od kolegi z Białorusi, dzięki któremu od czasu do czasu mogę spróbować trochę egzotyki jak kiszona morska kapusta:) Cały czas jeszcze czekam na prawdziwy mak, ale pewnie sam sobie go przywiozę :)Złamanie konwencji bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep

Kryzysowa Książka Kucharska
Burgery górskie 113

płatki owsiane górskie - bardzo dojrzałe banany (takie z promocji :) ) - mąka - papryka słodka Wykonanie: Płatki zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż trochę zmiękną. Mieszamy je z rozgniecionymi bananami i dodajemy maki, żeby wszystko nam się dobrze lepiło. Dobarwiamy papryką i doprawiamy. Ja zrobiłem wytrawne i pomimo bananów wyszły bardzo dobre. Lepimy burgery, które smażmy lub grillujemy na blaszce

Kryzysowa Książka Kucharska
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 126

jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje, ż e Wam również posmakują.   Składniki: maka pszenna 2 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy

kulinarne odsłony pati
Racuszki z gruszką o smaku piernika 112

takich racuchów, od razu poprawia mi humor 😃 Jest to bardzo kaloryczny deser, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na tak ą  rozkosz dla podniebienia.  Składniki: maka pszenna 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, drożdże suche 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, gruszka 2 szt, przyprawa do piernika 2 łyżki, olej kokosowy

kulinarne odsłony pati
Strucla z dżemem morelowym i dynią 135

mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko 0.5 szklanki, woda ciepła 0,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki

kulinarne odsłony pati
Pełnoziarniste owsiane ciasteczka z orzechami 112

zdrowe...o cudownym aromacie cytryny. Bardzo szybko znikają ze stołu 😊 Domowe ciasteczka  są o wiele lepsze niż te ze sklepu. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis 😉 Zapraszam Składniki: maka pełnoziarnista 1 szklanka, masło 10 dag, płatki owsiane 0,5 szklanki, cukier brązowy 0,5 szklanki, proszek do pieczenia pół łyżeczki, mleko 3 łyżki, orzechy włoskie 0,5 szklanki, orzechy

kulinarne odsłony pati
Makowiec z masą kajmakową 207

Makowiec od zawsze kojarzył nam się ze świętami.  Najlepszy to ten w którym zawsze było dużo maku.  To moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji

Pan i Pani Smith w kuchni
Śnieżny makowiec 148

Zamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt

Bajeczna Kuchnia