mak - 12131 przepisów (strona:483/809)

Pesto orzechowe z porem 113

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pesto orzechowe z porem świetnie spisuje się jako 2-dnio wy obiad. N ie traci s maku następnego dnia po przygotowaniu, także można je odgrzewać (najlepiej w mikrofalówce

Pij soki wyciskane
Mini omleciki orkiszowe z jabłkiem 163

Omlety jem codziennie, uwielbiam nim się delektować. Postanowiłam przygotować nie omlet, ale bardzo puszyste, klasyczne omleciki z jabłkiem. Idealne na śniadanie! Składniki: 2 jajka 10 tabletek słodziku 3 łyżki maki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia  cynamon aromat jabłko Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, cynamon i aromat. Ponownie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Świąteczny sernik piernikowy z pomarańczą 162

który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych

Przysmaki Karolki
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 136

przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki  Jamiego Olivera " Świąteczne  przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady

Dzieje kuchennej Wiewióry
Seromakowiec na kruchym spodzie 182

łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Zalałam masą, mak. Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową.  Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto

ClauditteMissCooking
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 165

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Gwiazdeczki z makiem 75

mąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Wałkujemy cienko, wykrawamy gwiazdeczki i pieczemy na złoty kolor w temp ok 180 st Po wystudzeniu lukrujemy

Gotowanie jest łatwe
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 612

czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić

Malinowo w kuchni
drożdżówki z duńskiego ciasta 145

C.Wymieszać białko z wodą i za pomocą pędzelka wysmarować bułeczki . Środek każdej wypełnić nadzieniem dowolnym Piec,drożdżówki na złocisty kolor, 15- 20minut. Ostudzić   ps. został mi mak wiec wyszedł dużyyyy rogal

w mojej kuchni
całuski kokosowe z konfiturą malinową 173

łyżki drobnych wiórek kokosowych   Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić.  Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 395

łączeniem do dołu i dzielimy go na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki układamy łączniem do dołu, na blaszce, każdy kawałek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zamiast kminku może być sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Pieczemy aż będą złote. Jak ktoś nie lubi barszczu, to paszteciki

ladykitchen
Tarteletki z kapustą z grzybami 131

formie tarteletki. Taki sposób podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag

Pyry na Gaz
Czysty barszcz grzybowy z uszkami 283

Składniki: zakwas: 5 łyżek maki żytniej 3 żabki czosnku kromka chleba ze skórą dodatkowo: garść suszonych grzybów ciasto na uszka: ok. 0,2 kg mąki 1 jajko sól wrzątek ile mąka … Czytaj dalej Czysty barszcz grzybowy z uszkami

czarrna od kuchni
Makowy keks różą nadziany 131

jajka na dwa średniej wielkości banany zmiksowane na mus. 100 g żytniej mąki chlebowej (typ 720) 100 g orkiszowej mąki tortowej 80 g słodziwa, u mnie erytrol 50 g maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego 150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek

Kucharzyca