innego smaku dania – oczywiście były to metody prób i błędów. Na naszych talerzach pojawiły się fantastyczne dania takie jak : prosty pstrąg ojcowski z zielonym groszkiem i płatkami maku i szczerze nie wiem jak Oni to robią, ale w Twoim Kucharzu ryby zawsze smakują mi najbardziej. Dobra zacznijmy od początku, bo na sam początek wylądowało przed nami
Kuchnia na wzgórzukruche, z wyraźną kokosową nuta, a dodatkowo bez laktozy. Biały cukier zastępuję miodem, więc nie są przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy. POTRZEBUJEMY: 10 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ryżowej 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 lub 2 jajka 6 łyżek cukru lub 4 łyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA (opcjonalnie
WYSPA SZCZĘSLIWASernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało
Kulinarne Fantazje Marioliprzepisów i żaden mi nie odpowiadał. Postanowiłam zmieszać kilka rodzaj mąk naturalnie bezglutenowych, i wreszcie uzyskałam chleb jakiego szukałam. Jest bardzo smaczny i mięciutki, polecam. Składniki: 1,5 szklanki maki gryczanej 0,5 szklanki mąki z ryżu brązowego 0,5 szklanki mąki z amarantusa 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy 0,5 szklanki zakwasu gryczanego 3 łyżki otrąb gryczanych
Bajeczna Kuchniaowsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego 30 g drożdży łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g jagód kruszonka: po 50 g maki owsianej, cukru i masła + czubata łyżka wiórków kokosowych Drożdże zasypujemy cukrem waniliowym i rozpuszczamy w połowie mleka. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórysobotnie lub niedzielne śniadanie, na lekki obiad lub kolacje... placuszki z maki ryżowej! bezglutenowe i bez mleczne o ile jako dodatki podamy owoce i cukier puder :) Przepis już jutro rano
Dzieje kuchennej Wiewiórybyć dobre! Dlatego dzisiaj propozycja na bombę kaloryczną pod postacią czekolady, mascarpone i truskawek ☺ składniki: brownie: 3 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 3 jajka 250 g cukru 130 g maki pszennej masa mascarpone: 500 g mascarpone 200 g kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 krople ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 0,7 kg truskawek, obranych i przekrojonych
Ania i Marcin gotująSkładniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki
Karczma HonoriettyKolejne pyszne ciacho do kawki czy herbaty. Tym razem biszkopt upieklam z dodatkiem mąki kokoswej. A maka jest oczywiście od Klos Pol, firmy zktorą już jakiś czas wspólpracuję. Ciacho jest super, polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniniego przygotowany. Jaki był? Musze być bardzo nieskromna bo tort był przepyszny.... Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami SKŁADNIKI : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli masa kokosowa: 1 czerstwa kajzerka 375 ml mleka 1/4 szklanka cukru 100 g wiórków kokosowych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy. Do miski przesiewamy obie maki. Dokładnie mieszamy. Misę miksera przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym octem winnym. Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy
cool and mintyTym razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i
babka w formiedoświadczenia z moim piekarnikiem nieco zmieniłam pieczenie, może i u Was konieczne będą drobne korekty. Potrzebujecie: - 6 białek - 250g drobnego cukru - 1 łyżeczkę soku z cytryny - 1 łyżkę maki ziemniaczanej na bezę oraz - 400g kremówki 30 lub 36% - 250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć
I tu będę miała takie teupiekłam :) Pomyślałam trochę, poszperałam w przepisach i wymyśliłam takie o to ciacho. Pyszne, lekkie, wilgotne i bardzo jabłkowe. PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE !!! Strudel z jabłkami ( Apfelstrudel) 200 g maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 60 g masła (rozpuszczonego) nadzienie: 600 g jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki soku z cytryny * s ól , pieprz * łyżka oliwy * ły żka posiekanego koperku * 100g ulubionego makaronu - u mnie kokardki * mała cukinia * łyżka oliwy * oregano Przygotowanie : Mak aron ugotowa ć al dente . Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzu cić pokrojoną w pół plasterki cu kinię i przyprawić oregano oraz solą, lekko podpiec. Wymieszać z makaronem. Łoso
Magiczne Życie Marty