mak - 12131 przepisów (strona:495/809)

Ciasto z ptasim mleczkiem 236

wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać. Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń

O kuchni z uczuciem
Szarlotka z migdałami i nutą cytryny 152

piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 250 g masła 50 g smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek: 3/4 szklanki cukru pudru do piany 2 łyżki

kruche babeczki
Zapiekanka makaronowa z brokułami 150

papryka zielona 1 szt papryka biała 1 szt ser gouda 400 g pomidorki suszone 2 łyżeczki sól do smaku pieprz biały mielony do smaku Sos beszamelowy: masło 2 łyżki maka pszenna 4 łyżki mleko ( wlewam na oko do zgęstnienia bulion drobiowy pół szklanki koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony)     Krok 1 Makaron gotuję na pół twardo. Pierś

Różowa kuchnia
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej 219

snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych  Nadzienie: 1 kg jabłek 100  g ksylitol Dodatkowo

Różowa kuchnia
Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 203

rozpadały.  Sekret ich przygotowania w jakości ziemniaków jest schowany, używaj polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :) Składniki: ciasto na halyszki: 1 kg ziemniaków polskich (nie wodnistych !), 4 kopiaste łyżki maki pszennej, 1 jajko wiejskie, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: surowy boczek, 100 g bryndzy podkarpackiej, słonina, sól gotowania, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie:  Obrane ziemniaki trzemy

Moniki Smakołyki
Świąteczne muffiny z żurawiną 133

Święta to także słodkości! Mak, korzenne przyprawy i bakalie są wyznacznikami świątecznych wypieków i ciepłych potraw, jak na przykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną. Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PROJEKT ŚNIADANIE: Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym 173

mleczne kawałki mozzarelli i wspaniały dressing, który zmienia poprzerzucane ze sobą warzywa z serem w spaniałą i kompletną całość! :D Ach! Jest jeszcze żurawina! Malutka słodycz jeszcze bardziej podbijająca mak sałatki, a przy tym pełna witamin z grupy B. Do sałatki możecie dodać więcej różnych warzyw, niż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki cytrynowe miniaturki 174

jeden kęs jak mówi moja córka. Składniki na dwie babki małe cytrynowe: 2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5 3 jaja 150 g ksylitolu 150 g maki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 100 g stopionej margaryny starta skorka i sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel oleju waniliowego Lukier: cukier puder pół szklanki

Różowa kuchnia
Tort makowy z masą budyniową 232

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku

Kulinarna (nie)codzienność
Domowe bułki do burgerów 178

szpinak; - aby uzyskać kolor różowo - bordowy - sok z buraka; - aby uzyskać kolor żółty - kurkumę; - aby uzyskać kolor pomarańczowy - tartą marchewkę. Eksperymentuj i baw się domowymi bułkami, możesz je posypać makiem lub siemieniem lnianym - do woli;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki ślimaczki. 161

mąki  pszennej chlebowej Młynów Stoislaw   75 g roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka soli 25 g drożdży Wykonanie : Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru,łyżkę maki i wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki z solą, dodać rozczyn i jajka. Zarobić ciasto, następnie dodać roztopione masło i zagnieść ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 183

Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było bardzo popularne w przedwojennym Wrocławiu

Passions hobbies life