mak - 12131 przepisów (strona:495/809)

Jogurtowe gofry 224

zagryzamy dużą ilością świeżych truskawek i biegniemy z kocykami na trawkę.  Składniki:  400 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki oleju 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  50 g cukru trzcinowego małe opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy  i cukier puder do oprószenia gofrów

Niezły Młynek
Ciasto na białkach z brzoskwiniami 167

białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto z lodówki.) (2 małe keksówki) 6 białek 250g cukru 160g maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła/margaryny 2 brzoskwinie + mąka ziemniaczana Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder Białka z 2 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Resztę

Di gotuje
Sernik z jagodową frużeliną 219

Wielunia "Mój Ulubiony" - 250 g mascarpone - szklanka cukru pudru ( 250 ml ) - 200 g śmietanki 30% ( taka w kubeczku ) - 1 duża płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże płaskie łyżki maki ziemniaczanej - 4 jajka - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 176 g ciasteczek Oreo (całe) - 36 g roztopionego masła Frużelina : - 300 g jagód u mnie mrożone - 5 dużych łyżek wody - 1 duża płaska

Wypieki Rene
Ciasto z kiwi i budyniem 168

proszku do pieczenia 25 dkg  mąki Masa budyniowa:   2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 litr mleka cukier do smaku Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: kiwi  jabłka Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i wyrobić ciasto.Wyłożyć na blaszkę i upiec. Na upieczone i lekko przestudzone ciasto kruche

Moje domowe kucharzenie
Słonecznikowiec 181

dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła   6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy

kruche babeczki
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 169

smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej) 250 g twarogu 3 większe cebule sól zioła pieprz masło

kruche babeczki
Ciasto Doroty 2 190

rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kakaowe: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia

kruche babeczki
Kremówka 145

cukry. Gotujemy. Do miski dajemy pozostałe mleko, do którego dajemy żółtka, całe jajko i obie mąki. Miksujemy, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z makami i jajkami i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia, jeszcze ciepły wykładamy na jeden płat ciasta. Przykrywamy następnym i wstawiamy do lodówki. U mnie kremówka przed podaniem w lodówce stała całą

kruche babeczki
Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna 188

zmniejszyłam ilość cukru dodanego do budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam:). Ciasto polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej

kruche babeczki
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! 208

ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy

SMYKWKUCHNI
Szynka duszona z porem i młodymi warzywami 144

szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Koper

VioletoweKucharzenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 174

razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami. Składniki:  (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 rozkłócone jajko do posmarowania

Walijskie Pichcenie
Bułki drożdżowe z ziarnami 188

100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem  i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy.  Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej papierem

Tagebuch po polsku
chleb pełen ziaren 185

ciepłej wody łyżeczka cukru łyżeczka soli po 2 łyżki: otrębów pszennych prażonych otrębów gryczanych otrębów owsianych płatków jaglanych ziaren słonecznika ziaren dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę

6niebo
Najprostszy chleb z garnka 2369

soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! Drożdże wkruszyć do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę

Grunt to przepis!