jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu, którego dużą zaletą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;) Składniki na 4-5 małych pizz Zaczyn: 15 gr drożdży 1/2 szkl wody 1/3 łyżeczki cukru Ciasto: 200 gr maki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju/oliwy 1/3 łyżeczki soli Sos: 1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka 1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie) 1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź
Gotowanie...to proste !oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D Składniki (blacha 30x25 cm) Ciasto czekoladowe : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (samego proszku) 100 g startej gorzkiej czekolady Masa serowa: 1 kg sera
Kulinarna (nie)codziennośćdnia poprzedniego :) Nic się w ten sposób nie zmarnuje :) Wersja zielona, zrolowana przemawia do mnie jeszcze bardziej. Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag mąki pszennej 5 dag maki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 pęczek natki pietruszki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc. Następnie ostudzone
Tradycyjna KuchniaJuż niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia w jakich warunkach powstał
Poranek na słodkoCzasami nie mam ochoty na przygotowanie wymyślnego śniadania... ... i wtedy właśnie decyduję się na owsiankę - kremową, delikatną i mocno mleczną. Muszę przyznać, że mak świetnie komponuje się z tego typu śniadaniami, bo nadaje wyrazistego akcentu. Takie ciepłe "comfort food" skutecznie rozleniwia, a więc na niedzielę jak znalazł :) Waniliowa owsianka z opiekanym musli makowym, pestkami dyni, domowym sosem
Poranek na słodkoSkładniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki ciasta ryżowego (B): 75 g mąki ryżowej 75 g maki pszennej poznańskiej 50 g cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier. Dolewam mleka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie
Poranek na słodkoprzełożyć do niej ciasto. Foremkę przykryć ściereczką lub torebką foliową i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Wyrośnięte ciasto posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem, makiem – jak kto lubi). Piec około 45-50 minut, wystudzić na kratce kuchennej
Kuchenne zapiski Edytypiecz bułeczki przez około 10-15 minut. Po połowie czasu można blaszki przekręcić. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce i oprósz cukrem pudrem. Bułeczki o podobnym kształcie piekłam z makiem . Lubię drożdżowe wypieki , bo można je modelować na wiele sposobów. The post Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie , że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze trochę czasu aby wyrosło. Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach
Różowa kuchniaSkładniki 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki maki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek gorącej wody 1 budyń śmietankowy 50 ml alkoholu + 8 jabłek obranych i pociętych na 8 części Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę, na ciasto położyć jabłka wciskając w ciasto - super zabawa
Z notatnikaCzekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- ki Składniki: 1 kostka margaryny 5 jajek 1,5 szkl maki krupczatki 1 1/3 szklanka cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej pól szklanki wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki
Z Majeczką w kuchniniewielką ilością mąki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni
babka w formiebułeczkach czuć. Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka. Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego dnia, o ile tylko ich nie zjecie My nie jadamy w zasadzie jasnego pieczywa, ale dla tych bułek zrobiłam wyjątek i było
Mieszam w Garnkułyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru ponadto: 1 żółtko 2 łyżki mleka Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką
Kolorowa kuchnia Elki