mak - 12131 przepisów (strona:485/809)

Chlebek ziołowy wg Aleex (TM5) 146

także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki • 3-4 listki bazyli • 2 duże ząbki czosnku

W mojej kuchni
Placek marcepanowy ze śliwkami 181

zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 średnie jajka 150 g maki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 600-800 g śliwek cukier+cynamon   Wykonanie: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać pocjami pokrojony na małe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepyszny tort malinowy. 195

sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka  mąki pszennej Koszalińskiej typ 500   1 łyżka maki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Składniki na mus malinowy: 520 g malin ( zmiksować ) 7 łyżek cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 155

mleka 8 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 dag rabarbaru 50 dag truskawek Kruszonka; 10 dag masła 10 dag cukru ok. 20 dag maki pszennej opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robiąc w niej zagłębienie. Podgrzewamy mleko wlewamy je do zagłębienia, dosypujemy połowę cukru oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie 201

trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach

Różowa kuchnia
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ 240

Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne

Walijskie Pichcenie
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 139

jestem, bo jeden drugiego częstuje i nie upilnuję niestety wrrrrr. Dobra, wyżaliłam się ;-). Babeczki polecam, bo rewelacyjne :-)). Miłego dnia :-)) Inspiracja: klik Składniki na około 20 szt: 300 g maki ( u mnie tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła  1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka

kruche babeczki
Racuchy drożdżowe z jabłkami 132

Drożdżowe racuchy  RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z  Anielskiej Kuchni ) Składniki:  50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania:  Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną

Aromatyczne Podróże
Świąteczny pasztet 209

garnuszku. Gdy mięso przestygnie, zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być obszerna, żeby później łatwo było mieszać. Do masy dodać jajka, pieprz i sól. Pieprz i sól dodajemy wg uznania. Trzeba

Posadzone i zjedzone
Dąbrówka rozłogowa Ajuga reptans - uprawa i zastosowanie 197

przed erozją (osypywaniem się skarpy) -  ze względu na dekoracyjne liście, kwiaty i dywanowy charakter, sadzi się ją między roślinami o dekoracyjnych liściach (jak irysy, funkie czy wieloletnie maki) urozmaicając kompozycję. Jak poradzić sobie z nadmiernym rozrastaniem się dąbrówki: - sadzenie jej w słonecznych miejscach sprawi, że nie będzie tak szybko rosła - podcinanie niechcianych pędów na bieżąco - można wkopać w ziemię

Posadzone i zjedzone
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 264

SKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makowy marmurek z serem i śliwkami 133

serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem  i oprószamy mąką.  Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki

Pyszności Słodkości
Szybki biszkopt z jabłkami pod bezową chmurką. 168

bardzo dobrze się składa. To ciasto robi się ekspresowo więc spokojnie można go upiec tuż przed przybyciem gości. Smakuje obłędnie... Składniki na biszkopt; 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2- 3 jabłka Beza; 3 białka 4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Ubijamy białka

Radość kipiąca uśmiechem.
Smoothiebowl (moje 2 ulubione warianty) 163

smoothie, a dodatkowe zdrowe i pyszne!     Składniki (wersja różowa): 1/4 awokado 1 banan (zamrożony) 1 szklanka mleka sojowego 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnych Dodatki : orzechy pekan, migdały, mak, wiórki kokosowe, kilka malin i borówek Przepis: Do miseczki wkładamy wszystkie składniki (oprócz dodatków) i blendujemy do momentu aż uzyskamy gładkie smoothie. Można dolać odrobinę mleka żeby ewentualnie rozrzedzić smoothie

Emcia Pichci
Zawijany tort z powidłem śliwkowym 232

robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu  Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki

Kulinarna (nie)codzienność