mak - 12131 przepisów (strona:487/809)

ciasteczka maślane z orzechami w środku 169

składniki: 100 g mąki pszennej 125 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego ok. 200 g orzechów laskowych ok. 100 g czekolady mlecznej wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder oraz masło, siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy

Domowy Smak Jedzenia
Poduszki pszenne. 172

Zwykłe ciasto na pizze upieczone w piekarniku zamieniło się w chrupiące poduszki które można napełnić tym, co się lubi. Poduszki pszenne. około 50 dag maki pszennej białej 3 dag drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V. 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Wsyp  mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz

Gotuj Sam!
Drożdżówki z białym serem. 178

zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam do przepisu Drożdżówki z białym serem. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego  szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty) 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru

Gotuj Sam!
kruche ciasteczka stempelki 224

składniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 110 – 120 g cukru pudru 1 jajko 125 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cynamon, kardamon, sól, jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Bliny orkiszowo gryczane 144

mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni

Gotowanie jest łatwe
Chlebek z pestakami dyni. 149

oleju   1/2 szklanki ciepłej wody prażone pestki dyni do posypania    Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę i ciepłą śmietanę, następnie dodać drożdże, cukier i 3 łyżki maki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać resztę mąki, dodać sól, olej  i 2 łyżki pestek dyni.Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka z maszynki 161

zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek. Z jednej porcji wyszło mi około 100 ciastek. Źródło przepisu /margarytka.blogspot.com   Składniki 3 szklanki maki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki oleju Mąkę przesiać do miski , dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka,olej

O kuchni z uczuciem
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 163

olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie  Pieczone jabłko z sosem cytrusowym  Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław

Food Square
Rarytas z krakersem i karmelem 426

przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej

Słodkości i nie tylko
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 156

rolady ze sobą na przemian tworząc warkocz. Końce warkocza zlepiamy ze sobą i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Instrukcję ze zdjęciami znajdziecie w przepisie na  wieniec drożdżowy z makiem . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut

Rozpustne gotowanie
Pierożki makówki 100

rodzynek • 1 łyżka miodu • 1 cukier waniliowy • 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: • Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. • Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. • Dodać śmietanę i zagnieść. • Podzielić

To co kocham
Babeczki z pianą 113

czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana • 4 białka

To co kocham
Kruche z rabarbarem i bezą 115

smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni – u mnie mrożone

To co kocham
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 124

Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek

To co kocham