mak - 12131 przepisów (strona:469/809)

Chleb litewski z kminkiem (żytnio-pszenny) 270

dodatek mąki pszennej  nie jest zbity jak w typowym razowcu.   Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 110 g mąki

Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski leniwe 145

zbyt dużo czasu na gotowanie. Są przepyszne. Można je podać polane tartą bułką i posypane cukrem. Mi jednak najbardziej smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Składniki: 25 dag maki pszennej 70 dag półtłustego twarogu 2 jajka sól Sposób przygotowania: Twaróg przeciskamy przez praskę min. 2-krotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno pianę. Mąkę, jajka

Pobite gary Barbary
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 162

Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone

Kryzysowa Książka Kucharska
Bigos z cebuli i KONKURS Z NAGRODAMI 162

Przepis zdobyłem od kolegi z Białorusi, dzięki któremu od czasu do czasu mogę spróbować trochę egzotyki jak kiszona morska kapusta:) Cały czas jeszcze czekam na prawdziwy mak, ale pewnie sam sobie go przywiozę :)Złamanie konwencji bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep

Kryzysowa Książka Kucharska
Burgery górskie 132

płatki owsiane górskie - bardzo dojrzałe banany (takie z promocji :) ) - mąka - papryka słodka Wykonanie: Płatki zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż trochę zmiękną. Mieszamy je z rozgniecionymi bananami i dodajemy maki, żeby wszystko nam się dobrze lepiło. Dobarwiamy papryką i doprawiamy. Ja zrobiłem wytrawne i pomimo bananów wyszły bardzo dobre. Lepimy burgery, które smażmy lub grillujemy na blaszce

Kryzysowa Książka Kucharska
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 154

jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje, ż e Wam również posmakują.   Składniki: maka pszenna 2 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy

kulinarne odsłony pati
Racuszki z gruszką o smaku piernika 135

takich racuchów, od razu poprawia mi humor 😃 Jest to bardzo kaloryczny deser, ale od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na tak ą  rozkosz dla podniebienia.  Składniki: maka pszenna 2 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, drożdże suche 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, gruszka 2 szt, przyprawa do piernika 2 łyżki, olej kokosowy

kulinarne odsłony pati
Strucla z dżemem morelowym i dynią 158

mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko 0.5 szklanki, woda ciepła 0,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki

kulinarne odsłony pati
Pełnoziarniste owsiane ciasteczka z orzechami 131

zdrowe...o cudownym aromacie cytryny. Bardzo szybko znikają ze stołu 😊 Domowe ciasteczka  są o wiele lepsze niż te ze sklepu. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis 😉 Zapraszam Składniki: maka pełnoziarnista 1 szklanka, masło 10 dag, płatki owsiane 0,5 szklanki, cukier brązowy 0,5 szklanki, proszek do pieczenia pół łyżeczki, mleko 3 łyżki, orzechy włoskie 0,5 szklanki, orzechy

kulinarne odsłony pati
Makowiec z masą kajmakową 230

Makowiec od zawsze kojarzył nam się ze świętami.  Najlepszy to ten w którym zawsze było dużo maku.  To moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji

Pan i Pani Smith w kuchni
Śnieżny makowiec 175

Zamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt

Bajeczna Kuchnia
Pesto orzechowe z porem 135

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pesto orzechowe z porem świetnie spisuje się jako 2-dnio wy obiad. N ie traci s maku następnego dnia po przygotowaniu, także można je odgrzewać (najlepiej w mikrofalówce

Pij soki wyciskane
Mini omleciki orkiszowe z jabłkiem 179

Omlety jem codziennie, uwielbiam nim się delektować. Postanowiłam przygotować nie omlet, ale bardzo puszyste, klasyczne omleciki z jabłkiem. Idealne na śniadanie! Składniki: 2 jajka 10 tabletek słodziku 3 łyżki maki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia  cynamon aromat jabłko Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, cynamon i aromat. Ponownie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Świąteczny sernik piernikowy z pomarańczą 181

który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych

Przysmaki Karolki
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 158

przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki  Jamiego Olivera " Świąteczne  przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady

Dzieje kuchennej Wiewióry