mak - 12131 przepisów (strona:469/809)

Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 185

Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik

Słodkie okruszki
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 153

specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym  i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki

Życie zaczyna się w kuchni
20 przepisów na Wielkanoc 688

nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa  – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej   – puszysty, miękki i niesamowity w smaku

Ugotować
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym 180

delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.     Składniki na dużą formę, na babkę: 40 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 150 g cukru trzcinowego, 300 g maki pszennej typ. 550, 3 duże jaja, 50 ml oleju rzepakowego, szczypta soli, 2 duże łyżki kakao, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, kakao do posypania formy, ok. 100 ml śmietanki

Moniki Smakołyki
CIASTECZKA WIELKANOCNE JAJKA 180

mąki pszennej (może być orkiszowa, ale ciasteczka wyjdą ciemniejsze) 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT- CZEKOLADOWY BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANOWYM I MALINAMI 174

biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam  maki pszennej tortowej typ 450  od  Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki

Zrób to smacznie
Keks z bakaliami 130

gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały,  orzechy, daktyle, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, jagody goi)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia trawa cytrynowa Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki.  Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 200

powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%,  samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko. Kruche ciasto 170 g maki 100 g mielonych orzechów 50 cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko Dodatkowo  2 garście suszonych moreli 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki dużemu morelowego 150 g białej

Słodki Kompromis
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 112

sprawia, że babeczki szybko nie wysychają. Całość? Reweeelacja. Zresztą sami spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*) Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru

Di gotuje
Ciasto orzechowo - serowe 149

łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej

Różne smaki w kuchni
Bułki pszenne. 147

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować

Agusiowe smakołyki
Chlebek owsiany 161

minut. Piec 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągnąć z foremek żeby nie zaparował.Wystudzić na kratce. Chlebek który pokazuję na zdjęciu zrobiłam z maka orkiszową. Proporcje to 800 g mąki pszennej i 200 g orkiszowej.Dodałam też łyżkę płatków orkiszowych. Możliwości jest naprawdę wiele

Agusiowe smakołyki
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 218

makaron :) .Jest to od jakiegoś czasu najlepszy obiadek mojej rodzinki . Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 2 piersi kurczaka 500 g brokułów szklanka śmietany szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki maki sól  pieprz olej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. 2. Wrzuć brokuły i zalej bulionem. Duś pod przykryciem 15 min. 3. Śmietanę

Różne smaki w kuchni
Claufotis 126

truskawkami. Nam smakowało :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Temp. pieczenia : 200 C Czas pieczenia : 30 -35 minut Składniki : 2 jajka 100 g masła 7 łyżek cukru 20 łyżek maki 18 łyżek mleka 300 g truskawek Sposób przygotowania : Masło rozpuszczamy w rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte

Różne smaki w kuchni
Murzynek ze sliwkami 154

cukrem i z kakao na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie cały czas mieszając , dodajemy po jednym żółtku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie łączymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem

Różne smaki w kuchni