łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka 75 g mąki pszennej 75 g tartych migdałów BackMit 100 g zimnego masła 100 g cukru oraz 500 g małych truskawek 1 łyżka maki pszennej Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Foremkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Dno przygotowanej foremki wylepić
Monia miesza i gotujeletnie dni. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 150 g kurek 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 kopiasta łyżka masła szczypta granulowanego czosnku około 1/2 opakowania m akaronu penne TRICOLORE od Eko-Mak 3 pełne łyżki śmietany 18% (dedykowanej do sosów) sól i pieprz do smaku około 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki płuczemy, większe kroimy
Słodkie okruszkimałych bułek 1/3 szklanki siemienia lnianego 300 ml wody ( w 120 ml moczymy siemię lniane, pozostałe 180 dodajemy do ciasta) 3 g suchych drożdży instant 225 g maki chlebowej białej 113 g mąki chlebowej pełnoziarnistej 4 g soli Wykonanie Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane w 180 ml ciepłej wody -przykryjcie szczelnie folią i odstawcie Ciasto można
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksłonecznika i dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;) Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu
Obiad gotowyzalatany dzień 😁 Jutro wesele i trzeba pozałatwiać parę rzeczy 👗 Składniki ▶ 40 g mąki ryżowej ▶ 10 g mąki kokosowej ▶ 1 jajo ▶ woda ▶ pół łyżeczki kakao Przygotowanie: Maki i jajo wymieszaj, dolewając stopniowo wody do uzyskania lekko lejącej konsystencji. Jeśli chcecie wszystkie czekoladowe dodajcie od razu kakao jeśli nie, usmażcie z połowy masy placki a potem do reszty wsypcie kakao
Zdrowie i pysznie na talerzuekspresowe, najostrzejsze ciasto z truskawkami, które przygotujecie w godzinę. Lubię takie ciasta bo nazywam je kryzysowymi kiedy goście za drzwiami ;) Ciasto truskawkowe na jogurcie Składniki : 1,5 szklanki maki pszennej około 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka kilka kropli aromatu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki cukru 3 łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec przesiać obie maki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut, ale to zależy
Agusiowe smakołykiopcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli morskiej 1/3 szklanki syropu
Menu Zdrowiazapas... Biszkoptowa tarta z serowym kremem smakuje jak marzenie - jest lekka i delikatna, a z truskawkami wręcz rozpływa się w buzi:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 2 lekko kopiaste łyżki maki 2 łyżki cukru (dałam Polski Cukier*) kilka kropli olejku cytrynowego masło + bułka tarta do formy krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru
Obiad gotowychlebek zrobiłam z tego samego przepisu, ale zamiast czarnuszki dałam mak. Podwoiłam również składniki bo szybko znika KOKOSOWY CHLEBEK BEZGLUTENOWY
harrisaszklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać cukier i bułkę tartą. Wymieszać
Agusiowe smakołykirobiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Mąkę razem
kruche babeczkiczyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis
Food Squareporzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym. Przepis przygotowałam dla marki tołpa w ramach kampanii promującej kosmetyki roślinne tołpa green . Zawierają one ekstrakty znanych roślin takich jak: łubin, mak, pigwa, bławatek i wiele innych. Kosmetyki podzielone są na linie, które w bezpośredni sposób określają kierunek pielęgnacji. Małej Cukierence przypadł zestaw: ciało odżywianie . Zostałam jego patronem, z czego bardzo się
Mała Cukierenkaskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia
Domowy Smak Jedzenia