mak - 12131 przepisów (strona:462/809)

Focaccia z tymiankiem i oregano 154

suszone zioła takie jak oregano i tymianek oraz sól morska, która doskonale podkreśla smak tego przepysznego, włoskiego pieczywa.  Focaccia z tymiankiem i oregano Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy dodatkowo do podania: oliwa

Moja smaczna kuchnia
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 156

kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła kieliszek spirytusu  Żółtka dokładnie utrzeć z 1/4 szklanki mleka i z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać

Niespełnione zdolności kulinarne
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem 251

gotowy sos Naturalnie Smaczne! Knorra. Zazwyczaj wystrzegam się torebkowych dań, ale to jest inne. W składzie nie znajdziecie nic poza suszonymi warzywami, przyprawami i dodatkami (m.in. skrobia, przecier pomidorowy, maka ryżowa i olej kukurydziany). Nie ma glutaminianu ani żadnej innej chemii. Już nasze praprapra...babcie wiedziały jak zatrzymać świeżość. Wystarczy spojrzeć na stare ryciny czy zdjęcia kuchni. Cechą charakterystyczną były

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 155

wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Ciasto makowo - kokosowe: - 6 białek - 10 dag cukru pudru - 15 dag wiórków kokosowych - 15 dag maku niebieskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy

Apetyczna babeczka
Najlepszy przepis na pączki 193

mleka 2 jajka+ 2 żółtka 2 łyżki spirytusu sól dodatkowo smalec/olej do smażenia marmolada/ budyń cukier puder   Wykonanie: Pół szklanki mleka podgrzać, wsypać cukier, pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz  roztrzepane żółtka

magiczna kuchnia Kasi
Zupa jarzynowa 168

marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, Sposób

kulinarne odsłony pati
Serowe pączuszki 157

litr oleju do smażenia  cukier puder Wykonanie  Do miski przesiewam mąkę , następnie dodaję jajka , drożdże rozpuszczam z dwiema łyżeczkami cukru i także dodaję do naszej maki , do  miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier . Jak mamy

Mój Smak
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4132

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem

W garach u Gosi
Cynamonowe drożdżówki 117

Składniki na około 8 sztuk: 250g maki tortowej 50g cukru szczypta soli 25g masła 25g drożdzy 1 żółtko pół szklanki mleka oraz składniki na cynamonowe nadzienie: 100g brązowego cukru łyzka cynamonu 50g masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło

wysmienity
Wysokobłonnikowy jabłecznik 170

jest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi. Składniki: 5 jabłek 150g masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki siemienia lnianego pół szklanki maki pełnoziarnistej 2 jajka pół szklanki oleju łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki cukru pudru łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, cukier

wysmienity
Kisz z serem i pomidorami – potrawa w sam raz na imprezę 184

masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe pomidory 100g sera żółtego 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto

wysmienity
Zaskakujące oraz wyśmienite ciasto buraczano – czekoladowe z cynamonową kruszonką 174

200g gorzkiej czekolady 150ml oleju rzepakowego 2 jajka 150g cukru brązowego 300g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 100g masła 100g cukru 150g maki pszennej 50g kakao w proszku łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania. Ugotowane buraczki pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam je blenderem razem z olejem, jajkami oraz cukrem (bardzo się spieszyłam, bałam się

wysmienity
Battenberg cake 134

uzyskać dwa kolory a następnie kroi się je w długie paski, przekłada dżemem i zawija w masę marcepanową. Składniki: 200g masła 200g cukru 3 jajka 50g migdałów 150g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka esencji migdałowej barwnik spożywczy (różowy) dżem do posmarowania ciasta (około 100g) 400g marcepanu cukier puder do podsypania marcepanu Sposób przygotowania: Migdały zalej wrzątkiem i odstaw

wysmienity
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 154

100ml zimnej wody 80g bułki tartej łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz łyżka oleju Składniki na sos: 2 cebule 100ml wina czerwonego 50g masła łyżka maki kukurydzianej sos powstały podczas pieczenia kotlecików Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni

wysmienity
Piernikowe babeczki – idealne na okres świąteczny 142

pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g

wysmienity