mak - 12131 przepisów (strona:453/809)

TORCIK MARCINEK 348

prostszą wersję, z lanym ciastem, które zdecydowanie przyspiesza całe wykonanie.  Tort jest przepyszny, wiec powinniście koniecznie wypróbować. Składniki: 3/4 szklanki cukru kostka masła 4 duże jajka 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml każdy śmietany kremówki 330 ml śmietany 18% cukier puder- do smaku dodatkowo: pomiksowane herbatniki

Z Majeczką w kuchni
Cygańskie ścieżki 317

mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl + dodatkowo 2 łyżki cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olej, 1 szkl kakao, 1 łyżka kisiel wiśniowy, 1 opak mak suchy, 3 łyżki Składniki na masę serek waniliowy, 400g 5 kolorowych galaretek Przygotowanie Białka ubijamy w sporym naczyniu na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 146

nadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore) 1 jajko ugotowane na twardo

Di gotuje
CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA 167

prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa.  Składniki: 40 dag maki pszennej  t-750 do wyrobu chleba  Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu

Z Majeczką w kuchni
Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem 181

kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem.  Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki :  Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru  1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem śmietankowy: 330-350 ml śmietany 30 %  2 opakowania fix do śmietany 2 łyżki cukru pudru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Focaccia z tymiankiem i oregano 162

suszone zioła takie jak oregano i tymianek oraz sól morska, która doskonale podkreśla smak tego przepysznego, włoskiego pieczywa.  Focaccia z tymiankiem i oregano Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy dodatkowo do podania: oliwa

Moja smaczna kuchnia
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 161

kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła kieliszek spirytusu  Żółtka dokładnie utrzeć z 1/4 szklanki mleka i z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać

Niespełnione zdolności kulinarne
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem 258

gotowy sos Naturalnie Smaczne! Knorra. Zazwyczaj wystrzegam się torebkowych dań, ale to jest inne. W składzie nie znajdziecie nic poza suszonymi warzywami, przyprawami i dodatkami (m.in. skrobia, przecier pomidorowy, maka ryżowa i olej kukurydziany). Nie ma glutaminianu ani żadnej innej chemii. Już nasze praprapra...babcie wiedziały jak zatrzymać świeżość. Wystarczy spojrzeć na stare ryciny czy zdjęcia kuchni. Cechą charakterystyczną były

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 163

wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Ciasto makowo - kokosowe: - 6 białek - 10 dag cukru pudru - 15 dag wiórków kokosowych - 15 dag maku niebieskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy

Apetyczna babeczka
Najlepszy przepis na pączki 201

mleka 2 jajka+ 2 żółtka 2 łyżki spirytusu sól dodatkowo smalec/olej do smażenia marmolada/ budyń cukier puder   Wykonanie: Pół szklanki mleka podgrzać, wsypać cukier, pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz  roztrzepane żółtka

magiczna kuchnia Kasi
Zupa jarzynowa 174

marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, Sposób

kulinarne odsłony pati
Serowe pączuszki 166

litr oleju do smażenia  cukier puder Wykonanie  Do miski przesiewam mąkę , następnie dodaję jajka , drożdże rozpuszczam z dwiema łyżeczkami cukru i także dodaję do naszej maki , do  miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier . Jak mamy

Mój Smak
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4144

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem

W garach u Gosi
Cynamonowe drożdżówki 124

Składniki na około 8 sztuk: 250g maki tortowej 50g cukru szczypta soli 25g masła 25g drożdzy 1 żółtko pół szklanki mleka oraz składniki na cynamonowe nadzienie: 100g brązowego cukru łyzka cynamonu 50g masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z żółtkiem, mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło

wysmienity