mak - 12131 przepisów (strona:450/809)

Zdrowe kulki proteinowe :) 173

Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu, w którym możliwe będzie ulepienie kulek.  Dodatkowo możesz je obtoczyć w wybranych dodatkach, u mnie surowe ziarna kakao, mak oraz wiórki kokosowe. Jeżeli dodatki nie chcą się trzymać kulki, zwilż ją zanurzając w wodzie

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 109

wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży instant (ok. 1/2 paczuszki) lub 10 g świeżych 2 łyżki oliwy 180 ml mleka Przygotowanie: Farsz: grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szarlotka pychotka. 168

włoskie. Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna. Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :) Trochę mi przy tym zeszło, ale było warto. Składniki: 2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 100 g. masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu

Agusiowe smakołyki
Pierniczki biszkoptowe przekładane masą orzechową 176

Piekarnik włączyłam na 180 ° C (termoobieg). Masę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone

Kuchnia u Krysi
pyszne orzechowe ciastko na raz 118

Składniki 300g maki pszennej 175g masła,lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 125g orzechów 1 białko - z 1 jajka Wykonanie cukrem,masłem,mąką z proszkiem do pieczenia Zmielić orzechy ,lub posiekać na drobne kawałki. Połączyć je z cukrem,masłem,mąka z proszkiem do pieczenia ,oraz jednym białkiem. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki

w mojej kuchni
Sernik bezglutenowy z kokosową bezą 140

tego chrupiąca beza kokosowa. Mniam Składniki: 500 g ricotty 3 jajka + 2 białka 4 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki 1/4 łyżeczki zmielonej laski wanilii 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 duże jabłko 1/2 szkl wiórków kokosowych tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Do miski przekładamy ricottę, dodajemy jajka, cukier puder i mieszamy. Następnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan 169

orzechami pekan Proporcje na formę 25 x 25 cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka oleju 180 g brązowego cukru 1 spora marchewka 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki kardamonu Polewa 100 g serka śmietankowego 30 g masła

Kulinarne przygody Gatity
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 211

Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno) Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem i cukrem, na koniec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makowiec domowy 158

innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi  gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane. Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami

Sama słodycz i szczypta chili
Babka cytrynowa (bezglutenowa) 227

powodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (na blachę z kominem): 100 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Składniki na lukier

Kawa z mlekiem
Cebulaki 135

cebuli olej do smażenia sól pieprz Dodatkowo jajko do posmarowania cebulaków Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, mieszamy, dodajemy 3 łyżki maki, mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce. Łączymy ze sobą pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe

Kuchnia u Bietki
Seromak 156

takie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach

Pychotkaaa
Zupa z suszonych grzybów z gwiazdkami 161

grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz na gwiazdki 200g maki 200ml maślanki sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy

Pyry na Gaz
PIERNIK Z POWIDŁAMI I KREMEM KOKOSOWYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 186

Żadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i

Ola la LCHF
Makowiec z jabłkami 457

Przepyszny makowiec wg przepisu znanego cukiernika Pawła Małeckiego. Kiedy tylko się z nim  zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to

Opowieści z piekarnika