mak - 12131 przepisów (strona:447/809)

Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 170

sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku przez 10 minut. Wyjmij schłodzone ciasto, połóż na nim kawałek

greenscarf
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 189

drożdży, 60 ml ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy go i odstawiamy na ok 20 minut by ruszył. Do dużej miski wsypujemy resztę maki, cukru, sól, wlewamy resztę mleka i rozczyn a także 2 jajka i jedno żółtko. Ciasto zagniatamy ok 5 minut tak by stało się elastyczne i miękkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 181

mąki – 80 g zimnego masła – 40 g cukru pudru Ciasto: – 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej – 160 g cukru – szczypta soli – 5 jajka – 220 g maki pszennej – 50 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 450 g truskawek lub innych owoców (truskawki pokroiłam w ćwiartki) – odrobina mąki

Relaxtime
Placuszki z cukinii i piersi kurczaka 215

popularnych i przez wielu lubianych jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi kurczaka, która dodaje niesamowitego smaku! Składniki: 1 mała cukinia 1 jajo 100g piersi kurczaka 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: pieprz cytrynowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszony koperek olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dokładnie odsączamy. Następnie dodajemy

Truskawkowa Fiesta
Tort Płatek Śniegu 215

kokosowymi. Śnieżynkę dekorujemy perłowymi i srebrnymi kuleczkami cukrowymi. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Papierem do pieczenia wykładamy na dno tortownicy oraz robimy rant (wewnątrz), aby biszkopt nie wylał się podczas pieczenia. Biszkopt kakaowy wyrasta

Słodki Pomysł
Tort Czarny Las 380

lodówki, aby polewa zastygła. Dekorujemy tort wiśniami i posypujemy wierzch startą czekoladą.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Frużeliny wiśniowej lepiej nie rozprowadzać po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie ok 1 cm odstępu od brzegu. Zapobiegnie to przeciekaniu soku z wiśni

Słodki Pomysł
Tort z michałkami i różami 261

dekorujemy cały tort tworząc róże – filmik instruktażowy Tutaj. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowy można zastąpić jasnym biszkoptem. Biszkopt kakaowy wyrasta z lekką górką, dlatego po wyjęciu z formy można go położyć ‘do góry nogami

Słodki Pomysł
Tort Rocher 250

polewę czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy. Nie przesadzajmy z nasączeniem blatów

Słodki Pomysł
Kokosowe ciasto z agrestem 156

mąkę kokosową, ale myślę, że można ją zastąpić mąką pszenną wymieszaną z wiórkami kokosowymi Na wierzchu pyszna kokosowa skorupka. Takie połączenie mogę wam z całą odpowiedzialnością polecić. 200 g maki pszennej 75 g mąki kokosowej* 50 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego masła 3/4 szkl

Polska Zupa
Bajgle 171

miodu i szczyptę soli. Delikatnie wrzucamy wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Obgotowane bajgle zanurzamy z jednej strony w sezamie, siemieniu lnianym lub maku. Układamy bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, w tym czasie powinny nabrać złotego koloru. Studzimy

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik porzeczkowy 218

bardzo dobrze i przede wszystkim zajmują niewiele miejsca Możecie je kupić tutaj . Torcik porzeczkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 12 Składniki Biszkopt: -7 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka maki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszana w odrobinie wody) -3 łyżeczki

Marta Gotuje
Kotlety z mortadeli w panierce z cebulki prażonej 221

zeskrobaniu go ze ścinek młynka . Na głębszy talerz lub miseczkę o szerokim dnie wysypać zmieloną cebulkę prażoną, bułkę tarta oraz mąkę pełnoziarnista - preferuję ją w panierkach zamiast zwykłej maki pszennej . Dosypać przyprawy: paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na jednolity proszek. Plastry mortadeli o grubości ok 1 cm maczać w rozbełtanym jajku, następnie w panierce i kłaść

Grunt to przepis!
Orkiszowo-dyniowe pieczone donuts (bez laktozy, wegańskie) 153

gęstego puree z dyni Dodatkowo Polewy: gorzka czekolada/ ksylitol zmielony na puder (w młynku do kawy) + sok z cytryny + kilka kropel soku z buraka Posypki: ekspandowana kasza jaglanaSoligrano / mak niebieski Napój, olej  i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Mąki i drożdże  dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać

Candy Pandas
Kakaowo-kokosowy tort Walentynkowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 131

skrobi z tapioki/kukurydzianej -30g gorzkiego kakao -5 łyżek ksylitolu Masa kokosowo-makowa -1 puszka mleka kokosowego -200 ml napoju roślinnego (np. migdałowe/ryżowe, lub mleka) -5 łyżek maku niemielonego -ksylitol (ok 5 łyżek) -2 płaskie łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny) Polewa czeko-śliwkowa -80g suszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody

Candy Pandas
KETO JAGODZIANKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 260

Na samo słowo jagodzianka w moim domu pojawiają się przemiłe wspomnienia. Kojarzą nam się one z latem i wakacjami, ponieważ zabieramy je na wszelkie wyjazdy, wycieczki

Ola la LCHF