mak - 12131 przepisów (strona:444/809)

Szybka Paleo tarta z owocami i migdałami 151

tarty, np. silikonowej - dobrze z niej wyciągnąć gotowy wypiek :-) Składniki: 6 jajek 2 dojrzałe banany (mogą być nawet przejrzałe) 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego i schłodzonego 3 łyżki maki kokosowej 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia pokruszone płatki migdałowe (tak na oko 2 garstki) dowolne owoce (ja wykorzystałam mrożone truskawki) Wykonanie: Nagrzej piekarnik do 165 stopni

Marta próbuje
Owsiane muffiny z malinami i kremem z ricotty 194

muffinek składniki: pozostała ricotta  sok i skórka z cytryny miód - opcjonalnie wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mieszamy 60 g ricotty z jajkami i mlekiem. Dodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Ja użyłam sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Jeśli masz inne foremki koniecznie

Przysmaki Karolki
Co oznacza apetyt na…? Czyli o tym, co próbuje Ci powiedzieć Twoje ciało 239

trądzik, rozdrażnienie lub przewlekłe zmęczenie). Zwróć również uwagę na wapń – być może to jego niedobór jest przyczyną apetytu na tłuste potrawy. Wapń znajdziesz w sardynkach, migdałach, serze, maku, sezamie, jarmużu czy roślinach strączkowych. SŁONE PRODUKTY Apetyt na sól może oznaczać odwodnienie organizmu. Jak sprawdzić, czy pijemy wystarczająco dużo? Najprościej obserwować kolor moczu – jasny, słomkowy kolor oznacza, że wszystko

Powiedz dietom nie
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 258

czubatych 1 mały cukier wanilinowy (16g) 3 jaja 10 łyżek mąki pszennej - czubatych 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   500g łodyg rabarbaru - waga przed obraniem KRUSZONKA: 2/3 szkl. maki pszennej   1/3 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej; nie używać tu margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle   1/3 szkl cukru - pisząc

Grunt to przepis!
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FILMIK 201

Jabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam.                     

Kulinarne Fantazje Marioli
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 158

miażdżycy, nadciśnienia, ADHD i cukrzycy. Czasem używany jest również jako środek przeczyszczający i do utraty wagi. Olej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało

Ostra na Słodko
PLACEK DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ 239

jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! 164

cukru - 75 g masła - rodzynki WYKONANIE: - mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem,  - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić kruche ciasto? 227

SKŁADNIKI:                      1190 kcal 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody. 3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła

Atlas Smaków
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 203

zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw korzennych

Mała w garnku miesza
Tarta truskawkowa 229

porcja = 170 kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką

Atlas Smaków
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 170

Projekt S maki Wisły.Cztery Pory Roku to wspólna inicjatywa wspaniałych dziewczyn, a zarazem blogerek kulinarnych - Julity z Wrząca Kuchnia oraz Ani, prowadzącej blog Czosnek w Pomidorach , przy współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie . Projekt przewiduje cykl spotkań, dla blogerów, szefów kuchni oraz dziennikarzy kulinarnych. Każde spotkanie dotyczyło będzie innego zagadnienia, ale ich wspólnym elementem będzie ochrona

kolorowotorcikowo
Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami. 179

Dziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej którą możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl Do tego rabarbar, płatki migdałowe i wyszło mega pysznie...   Składniki na ciasto; 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej Skworcu 20 dag masła 1 jajko ( do ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych 198

mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek. 1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych (niekoniecznie) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego spora

AZgotuj!