mak - 12131 przepisów (strona:435/809)

Karpatka - łatwe ciasto dla początkujacych 569

opakowaniu wyjdzie również dość gęsty, ale jeszcze bardziej gęsty będzie ładniej się trzymał przy krojeniu Karptki na porcje. SKŁADNIKI: 125 g masła śmietankowego 250 ml wody 250 g maki pszennej 5 jajek 1 duży budyń waniliowy (rodzinny) lub krem z torebki do karpatki 700 ml mleka (na budyń rodzinny) lub tyle ile wskazane jest na kremie 3-4 łyżki cukru

Sztuka gotowania w/g Samiry
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 125

wersji z termomixem: Zaczyn robimy tak jak w przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże instant, pomijamy przygotowywanie zaczynu), wlewamy mleko, olej, dodajemy sól oraz maki (mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, wyrabiamy ciasto 2minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej Jeśli podwoimy ilość składników możemy za jednym razem upiec dwa chlebki. Przepis na chlebek graham

KulinarneImpresje.pl
Najlepsze przepisy na zdrowe placki 307

smażyć placuszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7.    KOKOSOWO CZEKOLADOWE PANCAKES Składniki: -40 g mąki ryżowej -10 g mąki kokosowej -1 jajo -woda -pół łyżeczki kakao Przygotowanie: 1. Maki i jajo mieszamy, dolewając stopniowo wody do uzyskania lekko lejącej konsystencji. 2. Jeśli chcecie wszystkie czekoladowe dodajcie od razu kakao jeśli nie, usmażcie z połowy masy placki a potem do reszty

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kluski Śląskie 128

Bardzo lubię kluski śląskie, a najbardziej lubię podane z roladą i sosikiem ;) Składniki: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko około 200-300 g maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko

Gotowanie...to proste !
babka z gara 157

Składniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie

w mojej kuchni
wiosenny murzynek (bez jajek) 133

razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki dżemu  na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Malinowa chmurka 224

cukier. Miksuję do połączenia się składników. Masę śmietanową wykładamy na galaretkę z malinami. Ciasto wkładamy do lodówki. Beza: 5 białek 200 g cukru (drobnego do wypieków) 2 łyżki maki ziemniaczanej (płaskie) 40 g płatków migdałów 1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na końcu mąkę ziemniaczaną.  2. Blaszkę na której piekliśmy ciasto kruche odwracamy do góry dnem

kruche babeczki
Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej 146

smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika.  Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze tego, a nie, za mało to jeszcze odrobinę 😃 Nadzienie

Kuchcik gotuje
Kulki mocy - smak pysznej szarlotki 140

dwie kopiaste łyżeczki) Wszystkie składniki zblendowałam, zrolowałam kulki i obtoczyłam w posypkach. Następnie sporo zostało od razu zjedzonych! :) :) :) Posypki widoczne na zdjęciach: zmielone suszone jabłko, wyszedł jabłkowy kożuszek biały mak kulki "gołe" bez żadnej posypki Złote rady w przygotowaniu dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie

Gotowanie i blogowanie
Kulki energetyczne od Flavor Factory :) 151

najbardziej smaczne. PROTEIN BALLS daktyle 40%, orzechy nerkowca 30%, izolat z białka grochu 11%, suszony przecier z banana 10%, spirulina 2%, zagęszczony sok z mango w proszku 3%, mak biały 4% Te kulki także odznaczają się zieloną barwą, tak jak poprzednie, jednak w tym przypadku kolor jest nieco mniej intensywny i pochodzi od spiruliny. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Smak jest

Zdrowie na języku :P
MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 568

Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel

Ola la LCHF
Wielkanocny cytrynowy baranek 117

przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.  Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 8 łyżek

Szalona Kuchnia Eweliny
Mazurek Wielkanocny 167

Zabrałam się dziś za robienie mazurka,codziennie coś innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie :) Składniki: mąką tortowa 400 g maka krupczatka 200 g masło 300 g żółtka 3 szt jajko 1 szt śmietana 18% 5 łyżek cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Dodatkowo: kajmak słonecznik 50 g galaretka pomarańczowa ( połowę) kwiatki płatki Wykonanie

Różowa kuchnia
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 168

olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy  i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego

Różowa kuchnia
Drożdżowe z serem i polską borówką. 161

serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto;    4 0 dag maki pszennej   1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka  5 dag masła  3 łyżki cukru  szczypta soli 1 jajko Nadzienie

Radość kipiąca uśmiechem.