mak - 12131 przepisów (strona:435/809)

Cebularze 158

Mianowicie na lekko słodko. Taka jakby słodkawa drożdżówka z cebulą. Zresztą cebulę też przygotowaliśmy na słodkawo, bo została skarmelizowana. I to okazało się naprawdę strzałem w 10. Smaku dopełnił mak, który jakby podkreślił całość. Idealnie miękkie i słodkawe ciasto i słodki cebulowy środek. Tak, takie drożdżówki to my możemy jeść każdego dnia. W dodatku wyszły słusznych rozmiarów więc na drugie

Marder&Marder Manufacture
Grzybowy odlot w cieście drożdżowym 169

jajko do smarowania ciasta, ·        mąka do podsypania. Przygotowanie:   ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki

Moniki Smakołyki
Chleb marchewkowy. 173

wyszedł super. Wilgotny i mięciutki. Jest świeży i miękki również na drugi dzień. Polecam, wypróbujcie :) Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. maki 1czubata łyżeczka soli 2 średnie marchewki (moje ważyły 150 g.) 1 łyżka pestek dyni + trochę do posypania chleba 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka

Agusiowe smakołyki
Makowa choinka 180

Powoli nasz dom zaczyna wyglądać świątecznie. Wczoraj poszłam do Biedry po małe zakupy, wiecie chleb, masło, zwykłe drobiazgi. A jak zwykle kupiłam dużo więcej. Święta u

Arbuziaki
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 198

jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej szczypta soli 1 żółtko 4 łyżki zimnej wody Wykonanie: pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć  z dwoma  rodzajami mąki i solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TORT OWOCOWY 174

proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w 170st.C.     Ciasto kokosowe:   5 białek 15 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki soku z cytryny  Ubić pianę z białek,dodać cukier.Potem wmieszać delikatnie resztę składników,wyłożyć na tortownicę i piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto krówka 406

lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym Sernik

Poezja smaku
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 165

mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej

U Fiolki
Szybkie brioszki z malinami 548

mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania partiami dodajemy masło. Dalej dokładnie wyrabiamy. Im więcej ciasto będzie miało pęcherzyków tym będzie pulchniejsze. Gdyby było mocno lejące dosypujemy odrobinę maki. Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (jedyna faza wyrastania) – trwa to około 40 minut, im cieplej tym szybciej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 porcji. Każdą „spłaszczamy

Relaxtime
Placuszki cukiniowo-bakłażanowe z sosem kurkowym 171

tylko je dno, pamiętajcie, żeby zjeść dokła dkę ;)   Skła dniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki sól i pieprz do maku świeża bazylia po 1/2 łyżeczki - zioła prowansalskie, papryka sło dka, papryka ostra Przepis na SOS KURKOWY       Przygotowanie:  Marchewki oraz cebulę obieramy i myjemy razem z bakłażanem

ChilliJemy
Ciasto jogurtowe z owocami 150

waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia  się składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar

Gosia gotuje
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 197

receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik z malinami 162

skróty to tak naprawdę nadkładanie dodatkowej drogi Torcik z malinami Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Biszkopt: – 3 jajka – 150 g cukru – 150 g maki pszennej – 2 łyżki kakao – 1,5 łyżki oleju – 1,5 łyżki wody – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Całe jajka ubijamy wraz z solą

Relaxtime
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 184

ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos z cielęciną zapiekany z makaronem 210

makaron mogę jeść codziennie…Jestem jed­nak bar­dzo dzi­siaj zajęta, na cho­dzie non stop, więc siłą rze­czy posta­wi­łam na szybki obiad , stąd maka­ro­nowy mara­ton na blogu. Sos z cielęciną to wersja słynnego sosu bolognese . Przyrządzam bolognese na przeróżne sposoby nawet pakuję go w kanapki . Równie dobrze sprawdza się w zapiekance

codojedzenia