orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka ubić, dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę
Agusiowe smakołykiudało... :) Przepis z bloga Facet na Talerzu . Składniki: (foremka o średnicy 20cm jest idealna) 1/2 szklanki purée dyniowego (puszkowanego, lub domowego*) 2 jajka 150ml oleju 180g maki pszennej 140g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej do posypania: cukier puder Nagrzej piekarnik do temperatury 180stC. Foremkę
Lejdi of the housemelanzane e pomodori secchi , cotolette di melanzane , involtini di melanzane con cous cous . Buon appetito ;):) SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk) 1 średni bakłażan 1 ząbek czosnku 20 g maki pszennej 30 g startego parmezanu 3 jaja natka pietruszki oliwa do smażenia s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (ca. 10 pezzi) 1 melanzana media 1 spicchio d'aglio
La grande e la piccola cuocamiodu, kaszy, jaj, kutii czy wódki. Chcąc odnieść się do tej tradycji, wykorzystałam część składników z jakich przygotowywana jest właśnie kutia, zwyczajowa robiona m.in. z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku oraz miodu czy bakalii. Dwa ostatnie z tych produktów występują jako towary konsumpcyjne w grze, dlatego postanowiłam użyć ich do produkcji karmelowych cukierków. Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakuje ta fuzja
Nerds KitchenKolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Ciasto kokosowe z truskawkami przypomina ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło
Ola la LCHFpędzony jakimiś niewidzialnymi skrzydłami , tylko za czym i po co? Czasem przychodzi ta chwila refleksji i zwalniamy … po to aby nacieszyć się śpiewem ptaków, czy wpatrzyć w kwitnące maki na łące-są takie piękne! dla mnie piękniejsze niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba pokusić się upiec
Wanilia i Kardamonzajmą się resztą. Nie potrzebujemy do ich przygotowania ani maty bambusowej, ani noża do ich krojenia. To niesamowite ile różnych pomysłów można mieć na ich zwinięcie. "Te" - "ręka" "Maki" - "zwijać" Najważniejsze w tej potrawie to wyobraźnia i chęć poznawania nowych smaków. Potrzebujemy: Ryż: 300 g ryżu, ja użyłam ryżu do sushi Blue Dragon 550 ml wody Zaprawa: 4 łyżki
MamaOskarkaupiec ciasto z powidłem śliwkowym, to za tym smakiem tęskniłam. Kruche ciasto z powidłem i migdałami ciasto: 125 g masła 100 g cukru szczypta soli 250 g maki pszennej skórka z połowy pomarańczy 2 żóltka 2 łyżki zimnego mleka słoik powideł 40 g płatków migdałowych Składniki ciasta szybko zagniatamy ręką lub mikserem. Zawijamy ciasto w folię i wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórylato i sezon truskawkowy i wcale nie musi być podane tylko na śniadanie:) Składniki (na 16 sztuk): 300g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki maki + do posypywania 16 truskawek do podania: śmietana prażone płatki migdałów brązowy cukier truskawki Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć papierowym
Obiad gotowyczekolady Dzisiaj polecam babeczki z kawałkami czekolady. Babeczki z kawałkami czekolady Składniki: 1 łyżka cukru waniliowego 100g czekolady mlecznej 4 jajka 150 g margaryny 650 g mąki 250 g maki ¼ mleka 2 łyżeczki do pieczenia szczypta soli 1 łyżka miodu Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Przestudzoną margarynę wlewamy do wysokiego naczynia, pojedynczo dodajemy jajka i dokładnie po każdym jajku miksujemy
Pomysłowa kuchniajeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować. spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii i oregano/ w sumie razem / nadzienie: 3 jajka wielkość
wesoła kuchniablaty przełożone delikatnym kremem śmietanowo-truskawkowym zachwycą dużych i małych. Jest to idealny wypiek na spotkania rodzinne. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl wody 150 g margaryny Palma 1 szkl maki pszennej 2 jajka krem: 200 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szkl cukru pudru 2 op. galaretki truskawkowej 1 szkl gorącej wody oraz tortownica o śred
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚwietnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl. bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem
Zielona Kuchnialubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho. Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant . Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 25 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru cynamon
Kuchnia u Bietkibędzie szybciej i bez włączania piekarnika. Sernik zrobiłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru
Agusiowe smakołyki