mak - 12131 przepisów (strona:425/809)

Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 189

orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy to zastępuję część cukru białego cukrem waniliowym) Wszystko miksuje mikserem bądź blenderem. Przelewam do garnka

Kubki smaku
Keksowe muffinki XXL dla dużych chlopców i dużych Patryków 216

połowę z pozostałej mąki. Gdy znów ciasto jest połaczone dodać ostatnie jajko i gdy to jest już dobrze połaczone dodać ostatnią porcję mąki. Ważne aby ostatnim dodawanym składnikiem była maka. Gdy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone dodać bakalie. Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli kawałki baakalii są zbyt duże również je pokroic na mniejsze. Po dodaniu bakalii wymieszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zielono po raz kolejny... I ciasto marmurkowe: biała czekolada-matcha. 121

garnuszkami i talerzykami zlewozmywaka... Przepis z bloga Maggie . Składniki: (foremka na bochenek-keksówka, okolice 20/10cm) 120g masła 75g białej czekolady 3 duże jajka 150g drobnego cukru do wypieków 180g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/2 łyżeczki herbaty matcha Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku - najlepiej delikatnie na malutkim

Lejdi of the house
Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą 193

mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek z makiem i bakaliami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Rodzaje biszkoptów 218

pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się z nietolerancją na gluten wykorzystaj mąkę ryżową, gryczaną, migdałową, Biszkopty można wykonać na „ciepło” – ciasto składa się z jaj, cukru, który ubijamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kuleczki sezamowo-rodzynkowe (bez cukru, laktozy i glutenu) 134

rączkę. Ostatnio często w kuleczkach była kasza albo daktyle, a tu ich nie ma, także jest fajna odmiana. Ponadto z ciekawostek wszyscy jedząc je myślą, że jest tam mak, a tu niespodzianka. :) Idealna opcja dla małych i dużych łasuchów - nie ma w nich cukru, glutenu i laktozy także można jeść do woli. Byli u mnie znajomi i poczęstowałam ich tymi

Mania Wypiekania
Kulki mocy - truskawkowe szaleństwo 146

przekładam na deskę i łyżeczką nabieram porcje. Roluję kulki i obtaczam w posypkach. Posypki widoczne na zdjęciach: kulki "gołe" płatki migdałowe zmielone z suszonymi truskawkami zmielone suszone truskawki biały mak Złote rady - przygotowanie dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą

Gotowanie i blogowanie
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 174

bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Pasta

Fitsweet.me
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 247

wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
Placki ziemniaczane z węgierskim gulaszem warzywnym 181

ziemniaków 1 jajo 2 łyżki mąki pszennej  mieszanka węgierska "Hortex"  sok pomidorowy "Hortex" 1 cebula 1 łyżka  oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka maki pszennej pół szklaanki uprażonych ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane...) 2 ząbki czosnku 250 ml jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia placków Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek

Gotuj Sam!
Gniazda makaronowe a'la lazania 217

szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych listków świeżego majeranku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Beszamel: 3 łyżki maki 3 łyżki masła około 1 l mleka 100 g żółtego ( u mnie morski) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól  i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki masła naczynie żaroodporne folia

Gosia gotuje
Zakręcona drożdżówka z makiem 193

Zakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję do akcji  Rośnie jak na drożdżach . 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa kruszonka

Moje domowe kucharzenie
Chałka z rodzynkami 119

pszennej dobrej jakości 170 ml ciepłego mleka 100 g namoczonych rodzynek 2 jajka + 1 jajko do posmarowania 110 g masła stopionego szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki cukru 1 łyżka maku … Czytaj dalej Chałka z rodzynkami

gotuj ze mną
Zapiekanka od serca z makaronem 171

mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek

wesoła kuchnia