szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji
Pieprzyć z Fantazjąkiedy będzie można jeść? Zapakowałam go później do lodówki, by trochę stężał. W końcu wszyscy się doczekali. Poszły od razu wielkie kawały ciasta. Dobre czyli :D Ciasto: * 2 szklanki maki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 5 dkg masła * śmietana wg potrzeby Wszystkie składniki zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę
Pieprzyć z Fantazjąmasła * aromat waniliowy * cukier waniliowy Ser: * 30 dkg białego sera tłustego bądź półtłustego * 2 żółtka * cukier waniliowy * 1/4 szklanki cukru Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Masło rozpuściłam i pozostawiłam do ostygnięcia. Zrobiłam zaczyn. Mleko lekko podgrzałam i dodałam do niego drożdże oraz łyżkę cukru i 3 łyżki mąki z wymierzonych wcześniej składników
Pieprzyć z FantazjąChoć sama rzadko jadam keto desery to czasem robię coś dla rodziny i gości oraz oczywiście dla Was więc podrzucam tym razem pomysł na uniwersalne ciasto
Ola la LCHFciasto niż znamy. Tu jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane kremem. Otwarcie ogródka świętowaliśmy popijając Marengo, ukraińskie wino musujące - bardzo przyjemne „prosecco”. Degustowałam na zaproszenie siała baba mak i restauracja Kanapa . deska wykonana przez Deski Deseczki
królestwo garówpasy polędwiczek wieprzowych (1/2 kg ) - po pół papryki czerwonej i żółtej - cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem -100 g masła -olej - sól - pieprz kolorowy Na sos: -1 łyżka maki pszennej - 100 ml mleka - 150 g jogurtu naturalnego - 3 łyżeczki musztardy miodowej Oczyszczone z błon polędwiczki d zielimy na cztery kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy z każdej strony solą
Kulinarne przemysleniaDziś byliśmy na łące. Cała w rumiankach, a gdzieniegdzie rosły czerwone polne maki. Potem piliśmy truskawkowe shoty. Lato w pełni. truskawki 500 g herbata matcha 1 łyżeczka (opcjonalnie) syrop z agawy 2 łyżki mięty kilka listków imbir tarty 1 łyżeczka Umyte truskawki przełożyć do naczynia i zblendować, dodać syrop z agawy i imbir. Wymieszać, przelać do kieliszków
AZgotuj!wykonanie. Gorąco polecam :) Składniki: 1 wiązka zielonych szparagów 2 średnie pomidory 1/2 papryczki chili 1 kulka sera mozzarella 3 jajka sól do smaku Sos beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około 3/4 szklanki mleka 50 g sera morskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka
Gosia gotujeposiekanych migdałów 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki suchego maku 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wsypujemy
Moja Mama GotujeNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyjątkowo nie dodałam żadnych owoców. Uwieńczeniem była tylko gruba warstwa maślanej kruszonki, i spora ilość rodzynek i skórki pomarańczowej, które dodałam do ciasta. Wyszło pysznie! Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki
Walijskie Pichcenieprzesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej herbaty. Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka ¼ szklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: ½ kg rabarbaru ½ szklanki cukru ½ szklanki zimnej wody 1 cytrynowa galaretka Masa krówkowa: 25 dag serka mascarpone 25 dag kajmaku (masa krówkowa
Wanilia i Kardamonłyżki mleka 10 g drożdzy 500 g mąki pszennej 25 g cukru pół łyżki soli jajko 2 żółtka 250 g chudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Do dołka, który robimy w mące wbijamy jajko
Dzieje kuchennej Wiewiórytrochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól 6 łyżek bułki tartej Oregano Olej do smażenia Pieczarki – przepis: Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cieszyć się pysznymi pankejkami. WEGAŃSKIE PANKEJKI - GOTOWY MIX Z PŁATKÓW OWSIANYCH Składniki: 500g bardzo dobrze zmielonych płatków owsianych (można też użyć gotowej mąki owsianej lub zwykłej maki pszennej) 2,5 łyżki proszku do pieczenia 7,5 łyłżek nasion chia 8 łyżek cukru lub innej substancji słodzącej Przygotowanie: Aby przygotować mix, połącz w misce wszystkie składniki. Przechowuj
wegujemy