Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo, jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Polecam go przygotować w okresie jesiennym i nie tylko. Osobiście za nim przepadam bo
Kulinarne Fantazje MarioliSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem
Ola la LCHFsię udaje. Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * maka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 40 g * proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * kakao – 2 czubate łyżki * mleko – 3 łyżki
Ostra na Słodkopokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy je w gorącej wodzie) 2 dojrzałe banany 60 ml oleju kokosowego 70 g orzechów włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryJabłka pod kruszonką z mąki kokosowej. Potrzeba tylko 20 minut i już cieszycie się zapachem szarlotki. jabłka 4 szt. mąka kokosowa 1/2 szklanki maka ryżowa 1/2 szklanki masło/zimny olej kokosowy 75 g cynamon lub przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cukier trzcinowy 2 łyżki Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon wymieszać. Przełożyć
AZgotuj!konsystencję i trzeba uważać przy krojeniu. Polecam wypróbować obie :) Piekłam w blaszce 23 na 32 cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 250 ml. mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy
Agusiowe smakołykiBiałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy po nim żółtka. Na sam koniec mieszając za pomocą szpatułki wymieszane wcześniej maki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blachę. Pieczemy przez ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Gdy ostygnie nasączamy wymieszanym sokiem z 1/2 cytryny oraz woda. Masa budyniowa
Lena GotujeCiacho jest obłędne w smaku. Nawet jak ktoś nie lubi dyni nie odgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła
wesoła kuchniapołówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyjajko kurze , małe 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 -3 strąki papryczek chilli w różnych kolorach 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester sól do smaku maka pszenna do obtoczenia Jajka przepiórki gotujemy . Czyli wrzucamy na wrzątek , czekamy 3 minuty , zlewamy i zalewamy zimną wodą na następne 3 minuty . Obieramy ze skorupek , to ta najmniej przyjemna czynność . Mięso
Ogrodnik w podróżygłównie z roślin strączkowych, napojów roślinnych wzbogacanych w wapń (np. mleko roślinne), zielonych warzyw (brokuły, kapusta pak choi, jarmuż). W wapń bogate są także figi i nasiona, np. mak i słonecznik. Należy jednak pamiętać, że przyswajalność wapnia z produktów roślinnych jest zazwyczaj mniejsza niż z mleka i jego przetworów. Źródła: 1. www.portaldietetyka.pl Polskie Towarzystwo Dietetyki; 2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 40 g drożdży świeżych 500 g mąki orkiszowej chlebowej - użyłam ekologicznej ( + 1/2 szklanki do podsypywania) pół szklanki ciepłego mleka migdałowego duże jajo + żółtko do posmarowania chałki + mak 2 łyżki masła/ lub oleju kokosowego 4 łyżki wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu/ ksylitolu ( użyłam ksylitol) Przygotowanie: 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru/ksylitolu/miodu, wlać letnie mleko rozmieszać
AZgotuj!pikniki z dziećmi... :) W ramach przestrogi: ciasto wychodzi bardzo, ale to bardzo kruchutkie. Delikatne i nawet klejace. Takie ma być. Trzeba tylko cierpliwości przy wałkowaniu i gotowej garści maki do podsypywania. Przepis z bloga My culinary art . Składniki: (zależnie od wielkości foremek okolice 20-25 sztuk) 110 g mąki pszennej 1 op. budyniu waniliowego (40g) 50 g cukru pudru
Lejdi of the housewszyscy przy stole są szczęśliwi Składniki : 5-6 udek sól posypka: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki kartoflanej 1 szklanka mąki pszennej ciasto : 3 cebule 1 szklanka maki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanej 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka papryki ostrej 1/2 szklanki wody gazowanej Udka dzielimy na części
Ogrodnik w podróży