Maślane, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawki :) Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżka maki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka miodu - 100 g posiekanej czekolady deserowej Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie
Zainspirowana w kuchniciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na rozczyn: 40 g drożdży ½ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki maki 1 łyżka cukru Cukier puder do posypania oraz olej do smażenia Jak zrobić racuchy drożdżowe Drożdże wcześniej wyjąć z lodówki oby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski dodać, cukier
Podstawy Gotowaniaroku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało kto je) oraz makowca (nie lubię maku ). I jak widać wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :) Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła
Na moim talerzuPraliny -200g orzechów/nasion -180g suszonych owoców -2 łyżki oleju kokosowego -dodatki do obtoczenia: kakao, mak, kokos, płatki róży itd. Dodatkowo -figi -garść różnych orzechów KRUCHE CIASTO 1. W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, syrop klonowy, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. 2. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oleju i syropu oraz
Candy Pandasbloga April J.Harris . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = 250ml 1/2 szklanki bezsmakowego oleju, lub łagodnej oliwy 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 2/3 szklanki maki 1 hojna łyżka nasionek chia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 bardzo dojrzałe banany, obrane i zgniecione na papkę Rozgrzej piekarnik do 180stC
Lejdi of the housedanie, często podawane na wigilię. Łazanki przygotowuje się z kapusty kiszonej albo świeżej. Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo łatwe. A jeżeli zdecydujemy się na gotowy makaron typu łazanki ze sklepu to pyszny obiad
Moja Książka Kucharskaktóre ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiłam je w cieple na kolejna godzinę do wyrastania. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tym, co lubimy - ja jedną posypałam makiem a druga płatkami migdałowymi. Chałki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (ja użyłam trybu parowego). Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy na kratce. W akcji wzięły udział następujące
Dzieje kuchennej Wiewióryponownie odstawić do podrośnięcia na około 30 minut. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 o C. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać słonecznikiem lub makiem
Czerwień i błękitzrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy
Dieta bez mlekaszklanki mąki z orzechów nerkowca /drobno zmielonych nerkowców (1 szklanka = 250 ml; około 65g) 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/ żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki) 1 jajko 100 ml maślanki/jogurtu naturalnego/mleka 50 ml oleju 3 łyżki miodu (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1-2 garście płatków migdałowych /orzechów do posypania
Di gotujejednej części dodam kakao, lub kawę. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta
Agusiowe smakołykigodzinie zrobiła się chałka-gigant – ledwo zmieściła się, leżąc po przekątnej na blaszce o długości i szerokości piekarnika. Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, posypać tym, co się lubi – ja posypałam makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem). Piec ok. 30 minut, moja chałka, mimo że wielka, piekła się 26 minut. Tak wyrosła, że pojedyncze
Stare GaryCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki 25 g. drożdży 300 ml. ciepłej wody 70 g. cukru (3 pełne łyżki) 50 g. masła szczypta soli Kruszonka: 25 g. masła 1 łyżka cukru 2 łyżki maki Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać masło. Wyrobić ręcznie
Agusiowe smakołykiprzekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam na 30 minut. Do zaczynu wsypuję resztę maki, wlewam resztę mleka letniego, jogurt grecki, cukier, sól, zarabiam mikserem i odstawiam na 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaję jagody zamrożone. Nie rozmrażam ich wcześniej
wesoła kuchnia