mak - 12131 przepisów (strona:407/809)

Ciasto Ra-barbarrr 147

przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała.  Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Składniki na krem : 2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem

Domowe ciasta
Tort fiołkowy 108

udziela rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru syrop fiołkowy: 2 szklanki płatków fiołków po obraniu 2 szklanki wody 1 cytryna 5 łyżek

wesoła kuchnia
Razowe zwijańce z serem 134

Moja zdrowsza wersja pysznych drożdżówek. Takie zawijaski przygotujemy również ze zwykłej mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko

VioletoweKucharzenie
Graham drożdżowe z rabarbarem 100

wszystko, dwa oszczędność czasu a trzy duże ułatwienie dla dzieci, które plaster takiego ciacha same wyjmują sobie na śniadanie czy pakując śniadaniówki. Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z pełnoziarnistej maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS NA GRAHAM DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki na graham drożdżowe z rabarbarem 350g mąki pszennej graham typ 1850 150g mąki pszennej jasnej typ 550 150g masła

Dorota Smakuje
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 149

pieprz Marynata: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry Ciasto: 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 125ml mleka 3 łyżki maki pszennej 1 jajko sól pieprz Sos pomidorowy: 6 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu cayenne sól Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno

Szalona Kuchnia Eweliny
Borek z botwinką i serem - pomysł na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę (przepis krok po kroku) 108

pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 150 g sera feta 150 g twarogu w kostce półtłustego sól i pieprz opcjonalnie: żółtko, ziarna do posypania, np. czarny lub biały sezam, mak, nasiona kuminu, nasiona chia Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej, aby było ledwo ciepłe. Wsyp do niego drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Jeżeli używasz świeżych drożdży, musisz najpierw zrobić zaczyn

Chilli Czosnek i Oliwa
Coś dobrego dla jednego: waniliowy kubeczek z kuchenki mikrofalowej... 156

kubek) plasterek masła, około 30g 1 jajko 2 łyżki jasnego brazowego miałkiego cukru 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 1 łyżka śmietanki (może być 36%, lub mniej) 5 łyżek maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo, opcjonalnie, do posmarowania  na lukier: cukier puder + odrobina wody + cukrowe groszki do dekoracji; lub: trochę gotowej masy do przekładania ciast;  lub: miód, golden syrup

Lejdi of the house
Bitki z szynki. 129

szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 750 ml wody (3 szklanki) sól, pieprz, majeranek 2 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 3 łyżki maki olej do smażenia Wykonanie: Szynkę pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem. Każdy plaster, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony

Agusiowe smakołyki
Smażone pierogi (z pieczarkami i serem)... 125

Przepis z bloga Mieszam w garnku . Składniki: (na około 30 sztuk) ciasto 3.5 szklanki maki 1 szklanka jogurtu naturalnego + ewentualnie odrobina mleka 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli olej do smażenia na farsz (przykładowo) 500g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 duża cebula, posiekana  olej do smażenia garść startego żółtego sera Farsz: Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju, przysmaż

Lejdi of the house
Ciasteczka kakaowe z kremem orzechowym 133

upieczone według tego przepisu. A przepis pochodzi z książki “The Hummingbird Bakery. Life is sweet” - oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany ;) SKŁADNIKI: Na około 20 ciastek. Ciastka: 170 g maki pszennej 90 g ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka

W kuchni Katie
KRAKERSY Z SIEMIENIA LNIANEGO #keto 176

smakuje. Składniki: filiżanka siemienia lnianego 1/4 filiżanki nasion babki płesznik 1/4 filiżanki pestek z dyni 1/4 filiżanki pestek słonecznika 4 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion sezamuh 1 łyżka maku (opcjonalnie) 1 łyżka mieszanki ziół (u mnie mix grecki) 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli himalajskiej około dwóch filiżanek wrzątku Składniki suche mieszamy ze sobą. Dolewamy wrzątek

Cytryna&Co.
Cytrynowa babka majonezowa 145

nieeee, ja tej babki nie będę jadł na pewno!!!!  - Mamooooo, po co mówiłaś, że dałaś tam majonez???? Myślicie, że nie jedli? Najpierw obwąchali, rozdrobinili w drobny mak, czy przypadkiem ten majonez gdzieś się nie ukrył w płynnej postaci i spróbowali.  - Mamooooo, nie czuć tego majonezu w ogóle! - Ale ona jest dobra! To ja jestem w domu tą, która

bistro mama
Babka migdałowa z kajmakiem 139

stół wielkanocny. Babka migdałowa z kajmakiem: 100 g mielonych migdałów (zmielone płatki migdałowe lub mąka migdałowa) 100 g masła (pół kostki) 100 g białej czekolady 4 duże jajka ½ szklanki maki pszennej ½ szklanki cukru lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kajmaku orzechy lub patki migdałowe do ozdoby masło i bułka tarta do wysmarowania formy Małą

Poezja smaku
Drożdżowe kaczuszki z karmelem. 123

coraz bliżej. Od jutra zaczynam piec ciasta... Takie kaczuszki myślę przypadną do gustu nie tylko dzieciakom ale i dorosłym. Upieczcie a sprawdzicie sami! Składniki na około 10sztuk; 50 dag maki pszennej 1 torebka suchych drożdży (8 g) 60 g cukru trzcinowego   Skworcu 250 ml mleka 60 g masła 1 jajko szczypta soli morskiej   Skworcu krem karmelowy Dulce

Radość kipiąca uśmiechem.