pieczenia Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem ma pulchną masę, powoli dodawać po jednym żółtku a na koniec całe jajko. Mąkę przesiać ze solą i proszkiem do pieczenia. Z maki usypać kopczyk i przełożyć masę maślaną i zagnieść ciasto na jednolita masę. Gdy składniki utworzą zwarte ciasto i łato będzie się odklejać od rąk, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić
Pomysłowa kuchniaktóra pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej 1/2 szklanki wody galaretka pigwowa ze skórek: 1 pigwa skórki
wesoła kuchniamąki orkiszowej razowej 170 g jogurtu 70 g suszonej żurawiny Mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy min. na 12 h w temperaturze pokojowej. zaczyn 2: 170 g maki orkiszowej razowej 5 g świeżych drożdży 100 ml wody Mieszamy składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 h. ciasto właściwe: 20 g świeżych drożdży 60 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąskę w szkole czy pracy! Kropka nad I, to oczywiście chrupiąca, złota kruszonka – drożdżówki bez niej nie mogą się obejść! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : ( ok. 10-13 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko
Ostra na SłodkoCiasteczka orkiszowe kruche. Konfitura z mirabelek świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta. 250 gram zimnego masła cukier waniliowy 350 gram maki orkiszowej 100 gram cukru pudru trzcinowego/ ksylitolu 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 łyżka gęstego jogurtu Masło pociąć w kostkę wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki. Pulsacyjnie wymieszać składniki. Wyjąć ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki
AZgotuj!mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem orzechowym: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego
Smakołyki Asimisce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez
w mojej kuchniSernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo, jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Polecam go przygotować w okresie jesiennym i nie tylko. Osobiście za nim przepadam bo
Kulinarne Fantazje MarioliSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem
Ola la LCHFsię udaje. Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * maka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 40 g * proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * kakao – 2 czubate łyżki * mleko – 3 łyżki
Ostra na Słodkopokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy je w gorącej wodzie) 2 dojrzałe banany 60 ml oleju kokosowego 70 g orzechów włoskich, posiekanych 180 g maki orkiszowej pełnoziarnistej po płaskiej łyżeczce sody, proszku do pieczenia, mielonego cynamonu czubate pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Siemię lniane namaczamy w mleku a śliwki w rumie. Odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryJabłka pod kruszonką z mąki kokosowej. Potrzeba tylko 20 minut i już cieszycie się zapachem szarlotki. jabłka 4 szt. mąka kokosowa 1/2 szklanki maka ryżowa 1/2 szklanki masło/zimny olej kokosowy 75 g cynamon lub przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cukier trzcinowy 2 łyżki Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon wymieszać. Przełożyć
AZgotuj!konsystencję i trzeba uważać przy krojeniu. Polecam wypróbować obie :) Piekłam w blaszce 23 na 32 cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 250 ml. mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy
Agusiowe smakołyki