mak - 12131 przepisów (strona:408/809)

Kakaowa rolada bezowa z bananami. 347

polecam. Spróbujcie. Rolada bezowa, najlepiej smakuje w dniu przygotowania, po około dwóch  godzinach  w lodówce. Składniki: Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 g. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki ciepłej

Agusiowe smakołyki
Serowe cudo 118

Czas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm   W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Babka z ricottą - pyszna 116

Miłego dnia :-) Blaszka 11x21 cm Składniki:  250 g serka ricotta 3 jajka L 150 g cukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g) otarta skórka z cytryny 190 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 g płatków migdałów u mnie Helio płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada polewa z czekolady deserowej u mnie Helio  1. Formę

kruche babeczki
Gulasz z indyka z suszonym pomidorem, kukurydzą i marchewką 94

łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1. Wcześniej przygotowujemy sobie bulion. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Indyka kroimy w kostkę, wrzucamy do maki ziemniaczanej i mieszamy, tak żeby kawałki nam się w niej obtoczyły. 2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju z naszych pomidorów, wrzucamy cebulę i indyka. Smażymy w trakcie dodajemy czosnek przepuszczony

kruche babeczki
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym 105

więcej czekoladowych  smakołyków zapraszam tutaj , oraz do wiosennego Aromatu , dziewczyny stworzyły niesamowicie  pyszne propozycje.  Składniki: 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki razowej tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek masła orzechowego polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko

Życie zaczyna się w kuchni
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 118

długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie). Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek. Do maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 161

sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie dawniejsze przepisy na ciasto drożdżowe. W składnikach podawano kopę jaj na szklankę maki. Ciasto było ciężkie, wilgotne i żółciutkie. Było to w czasach, kiedy nie słyszano o alergii na gluten, laktozę

dolcevitainmykitchen
SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM POMARAŃCZOWYM I BROWNIE 120

SERNIK: * twaróg sernikowy dobrej jakości – 400 g * czekolada mleczna – 100 g * cukier – 70 g * jajko M – 2 szt * Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka * maka ziemniaczana – 1 łyżka * Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka MUS POMARAŃCZOWY : * pomarańcze – 3 szt * śmietana 36% – 200 ml * mascarpone – 100 g * cukier

Ostra na Słodko
Spaghetti z klopsikami , dzieci to kochają ;) 139

pomidorów krojonych 1 cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich świeża bazylia do dekoracji tarty parmezan do podania makaron spaghetti , 1 opakowanie sól , pieprz do smaku maka do obtoczenia oliwa z oliwek do smażenia Mięso mielone umieszczamy w misce . Dodajemy do niego roztrzepane jajko , kaszę mannę , 1 łyżeczkę ziół prowansalskich , sól pieprz do smaku . Wyrabiamy na gładką

Ogrodnik w podróży
DROŻDŻOWE, ZIOŁOWE BUŁECZKI ZAPIEKANE Z CAMEMBERTEM – najlepsze! 149

gębie. Rodzina jednogłośnie okrzyknęła, że były to najlepsze słone bułeczki drożdżowe, jakie do tej pory upiekłam. A jak wiecie – upiekłam sporo. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10-13 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * camembert

Ostra na Słodko
Kopciuszek 192

łyżeczki proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa :  2 galaretki o smaku malinowym

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenno-owsiane 108

małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki, jak sezam, czarnuszka czy mak. Mam nadzieję, że chętnie skorzystacie z poniższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów od Pawła Małeckiego, do których zamieszczam odnośniki niżej. Być może tak samo, jak ja polubicie

Kuchnia Bazylii
Drożdżowe zajączki wielkanocne z szynką 173

jajko -2,5-3 szkl mąki pszennej tortowej DODATKOWO -1 jajko do posmarowania zajączków -pieprz w ziarnach -8 plastrów dowolnej szynki Do miski dajemy drożdże, cukier, 1 szklankę maki i mleko-wszystko mieszamy i odkładamy na 20 minut. Następnie dodajemy olej, jajko, i 1,5-2 szkl mąki-mąkę dodajemy stopniowo wyrabiając ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Strucla drożdżowa z serem. 114

pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g. drożdży 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Na kruszonkę: 50 g. masła 2 kopiaste łyżki maki 1 łyżka cukru Na masę serową: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 pełne łyżki cukru pudru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru

Agusiowe smakołyki
Cytrynowa babka z kolorową posypką 118

kolorowa posypka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 1 szklanka drobnego cukru Diamant 225 g masła 4 jajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant

Kulinarne przygody Gatity