mak - 12131 przepisów (strona:406/809)

Sernik makowy 111

znów wracam do sernika,tym razem z makiem. Uwielbiam serniki chyba jeszcze mi zostało sporo do wypróbowania:) Póki co zachęcam do wykorzystania przepisu na sernik makowy, który jest oczywiście najlepszy:) Składniki 175 g mąki 75 g masła 60 g cukru 50 ml mleka 2 jajka cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli … Czytaj dalej Sernik makowy

gotuj ze mną
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 159

łyżki masła sól pieprz Farsz do pierożków wonton: 45g suszonych borowików 35g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułeczki jak dawniej (na smalcu) 216

łyżki smalcu – u mnie Smalec doskonały Rolnik 3/4 łyżeczki cukru niepełna łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (8 g) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek + sezam lub mak do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy sól i cukier. Następnie dolewamy ciepłe mleko i rozpuszczony smalec. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, warto to robić chwilę dłużej. W razie potrzeby

Słodkie okruszki
KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 159

Keto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę

Ola la LCHF
Ciastka na maśle orzechowym. 171

naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 5 łyżek masła orzechowego 1/2 kostki margaryny 1 łyżka gęstej śmietany. Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wysypać

Agusiowe smakołyki
Ciastka Oponki – kuchnia podkarpacka 209

regionalne ciastka: Amoniaczki z boru Amoniaczki z Krzemienicy Amoniaczki z masą serową Ciasteczka kruche z wody   Ciastka jeżyki Ciastka kasztanki Ciastka orzechowe z Kołaczyc Ciastka półkruche z makiem Ciasteczka z marmoladą Kokietki Łódeczki rabarbarowe Rudnickie kruche babeczki z orzechami Rożki smalcówki z różą Rożki z Komborni

Trzeci talerz
Pieczone nuggetsy z kurczaka 138

fajny pomysł na domowego fast fooda, który równie dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole. Składniki: 800g  fileta z kurczaka 160g płatków kukurydzianych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka maki pszennej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Filet

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowy kulebiak z kapustą 148

Nadzienie: 300 g kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania czarnuszka, kminek lub mak do posypania Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez

Smakołyki Asi
Sernik gotowany 133

pudrem i żółtkami. Dodawać stopniowo zmielony wcześniej (dwukrotnie )ser cały czas ucierając. Zagotować masę na małym ogniu nie przerywając mieszania Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema łyżkami maki ziemniaczanej i gotować aż masa zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć.Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Gorącą masę wylać na biszkopt ( można a nawet należy go wcześniej nasączyć wodą z cukrem

Kulinarne przemyslenia
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta. 220

właśnie zrobiłam :) Polecam Wam na szybki, ale pyszny obiad, oczywiście jeśli lubicie szpinak :) Składniki: Naleśniki: 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki maki Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 150 g. sera typu feta 100 g. żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki

Agusiowe smakołyki
Placuszki na słodko - 20 przepisów 265

Placuszki jogurtowe z truskawkami 7. Placuszki z miodem i brzoskwinią 8. Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawiną 9. Placuszki z serkiem mascarpone i sosem truskawkowym 10. Placuszki z makiem, cynamonem i pomarańczą Agnieszki Maciąg 11. Kajmakowe placuszki z ricotty 12. Placuszki bezglutenowe z miodem i bananem 13. Placuszki jogurtowe z orzechami, suszoną morelą i ananasem 14. Placuszki na maślance

kruche babeczki
Chleb pszenny z lnem i makiem 164

skorzystacie z przepisu? wybór należy do Was, a ja powiem tylko że warto. Za 2 godziny chleb może być i na Waszym stole. Pszenny bochen z siemieniem i makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szwedzkie klopsiki - kottbullar 352

mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka do obtoczenia do smażenia: 3 łyżki oleju + 2 łyżki masła klarowanego opcjonalnie: 200g pieczarek sos: 2 szklanki bulionu wołowego 1 kopiasta łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18-22% Mięso zmielić

Obiad gotowy
Klopsiki z makaronem chrzanowo-serowym 161

drobnego makaronu (u mnie CAVATAPPI) - 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików  W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, musztardę i bułkę tartą - doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Z powstałem masy formujemy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
tort czekoladowy z wiśniami 185

proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 2/3 szkl słabej nalewki wiśniowej do nasączenia trzech blatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia