mak - 12131 przepisów (strona:395/809)

Makowiec z masą budyniową-i Rafaelo 153

Pieczemy go w tortownicy 24 cm biszkopt składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru kryształu 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Potem dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką, dajemy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy 30 min ,170 st Wystudzony przekroić na 2 części . krem

Moje Wyroby
Ciasto cytrynowe z masą makową 70

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta to polecam poniższy przepis na cytrynowe ciasto na maślance z wilgotną masą makową HELIO . Ekspresowe wykonanie, które polega na

Zasmakuj Kuchni
Babeczki wytrawne z papryką i serem feta 120

piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego barszczyku. Przepis starcza na ok. 16 szt. Co potrzeba: 1 duża mięsista czerwona papryka, 1 opakowanie sera feta (200 g), 400 g maki tortowej typ 450, 125 g masła, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu,  1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Bułka z Chlebem
Idealnie kruche wegańskie rogaliki 126

żółtka 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany W przypadku tego typu ciasta ważen są proporcje, dlatego też bardzo proszę o ich zachowanie: Wersja wegańska: 500 g maki pszennej 1 banan 150 g zimnego oleju kokosowego 150 g gęstego mleka kokosowego szczypta soli 50 g cukru pudru łyżka soku z cytryny   Wszystkie składniki umieść na blacie

greenscarf
Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy 500

necie można znaleźć całe ich mnóstwo warto zaskoczyć swoich bliskich takim pięknym smakołykiem. To nie tylko ozdoba stołu. Jest efektowna, jak i wybornie smakuje, chyba że ktoś nie lubi maku :), zawsze można pokombinować z innym ulubionym składnikiem.  I moja rada -jeśli macie dużą rodzinę zróbcie od razu dwie, bo szybko znika

Z Hrabiną w kuchni
Piernik staropolski z powidłami - dojrzewający. 114

roku moje ciasto leżakuje a zdjęcia piernika to ubiegłoroczne wypieki. Składniki; 50 dag miodu akacjowego   Skworcu 1.5 szkl cukru  25 dag masła 1 kg maki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej   Skworcu 125 ml mleka pół łyżeczki soli morskiej   Skworcu 8 dag przyprawy korzennej do piernika   Skworcu Przygotowanie; Miód, cukier i masło, podgrzać. Powoli

Radość kipiąca uśmiechem.
Muffiny bananowe z serkiem quark... 116

strony Eat smarter . Składniki: (na 12 sztuk) 1 bardzo dojrzały banan 1 jajko 60g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250g serka quark 75ml oleju  125ml mleka 200g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozgrzej piekarnik do 180st C. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami. W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej

Lejdi of the house
CIASTO JABŁKOWE Z POPCORNEM I POLEWĄ KARMELOWĄ 140

jest trudne do zrobienia i wychodzi go całkiem sporo, wiec będzie się z kim dzielić 💗 Poniżej Podaję Wam lekko przez mnie zmodyfikowany przepis. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g maki pszennej 60 g cukru odrobina soli 140 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) 1 żółtko (rozmiar M) 3-4 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA BUDYŃ JABŁKOWY: 800 g jabłek skorka

Słodko-Słony Świat Ilony
Seromakowiec idealny na święta 92

wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut. Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową. 1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam. Zabieram się za masę serową. Ser mielę 2-3 razy w zależności jaki

MojaQchnia.pl
Duńskie pierniczki (honnninghjerter) 83

smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania.   Składniki: 400g miodu (płynnego) 450g maki pszennej 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia) 2 żółtka jajka M 2-3 łyżki wody   lukier królewski: białko jajka

Pyry na Gaz
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 206

zimno! Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę, jak i leniwe śniadanie z kubkiem ulubionej kawy. Koniecznie spróbujcie! Mnie zachwyciły! Czy zachwycą i Was? Dajcie znać! SKŁADNIKI : ( ok. 25 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – 1 szt NADZIENIE

Ostra na Słodko
Ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową-bardzo kruche 108

cukru 1 cukier waniliowy 64 g mąki ziemniaczanej 45 g mleka w proszku 3/4 łyżeczki sody 1 jako 1 żółtko 2 łyżki z brzuszkiem kwaśnej śmietany 330 g maki tortowej  100 g kandyzowanej czarnej porzeczki Helio   1 polewa czekoladowa Helio   Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy jajka i śmietanę

Sama słodycz i szczypta chili
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 138

inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym:  na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży

Rozpustne gotowanie
Chlebek bananowy wg Aleex 93

puszystą masę. 6. Dodać porcjami cukier. Zmiksować, aż cukier się rozpuści. 7. Wlać rozpuszczone masło, zmiksować. 8. Do masy jajecznej dodać rozgniecione banany, zmiksować. 9. Masę jajeczną wlać do maki. Wymieszać szpatułką. 10. Do ciasta wsypać posiekane orzechy. Wymieszać. 11. Ciasto rozlać do 2 średniej wielkości keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. 12. Piec przez 50 -55 minut, do suchego patyczka

W mojej kuchni
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 96

Udanych wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy

Izabelawkuchni