mak - 12131 przepisów (strona:421/809)

BISZKOPT NA SŁODKĄ ROLADĘ + FILMIKI 142

PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Wlewamy żółtka, miksujemy, następnie wsypujemy przesiane maki z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki się połączą.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia i równo je rozsmarowujemy.  Roladę pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C. Ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki razowe na zakwasie 117

dobie „pompowanego” pieczywa takie domowe razowe bułki nadadzą każdemu posiłkowi starego – nowego smaku. Aby przygotować razowe bułki na zakwasie potrzebne są: 300g razowej mąki pszennej (typ 2000), 300g maki pszennej (typ 650), 170g zakwasu, 250g mleka, 100g oleju, 2 jajka, opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania bułeczek razowych

Gotuj Się Kto Może
Bułki jogurtowe 132

szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki - przepis podstawowy 166

smażeniu naleśników jest mój trzynastoletni syn. Są na prawdę doskonałe. Przekonajcie się. Składniki potrzebne do przygotowania naleśników (9-10 sztuk): 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 300 g maki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki oleju, szczypta soli. Sposób przygotowania naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju, rozprowadzam go ręcznikiem papierowym

Gotuj Się Kto Może
Muffinki pomarańczowe 84

niewielkich modyfikacji. Muffiny wyszły rewelacyjne, miękkie puszyste z chrupką skórką i delikatną nutą pomarańczy. Przekonajcie się sami. Składniki potrzebne do przygotowania muffinek pomarańczowych: Składniki suche: 2 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, pół opakowania płatków migdałowych. Składniki mokre: 100 ml mleka, sok z dwóch pomarańczy, skórka otarta

Gotuj Się Kto Może
Zakwas do pieczenia chleba 146

wspaniałym chlebem. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego: mąka żytnia typ 2000 lub 720, letnia przegotowana woda. Sposób przygotowania zakwasu: Do szklanego lub kamionkowego naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura

Gotuj Się Kto Może
Placuszki z jabłkami 142

mogą się nie udać. Są pyszne i puszyste, wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z jabłkami (składniki na około 20 placuszków): duże opakowanie kefiru (400g), 2 szklanki maki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki cukru, 3 średniej wielkości jabłka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków z jabłkami: Oddzielam białka od żółtek

Gotuj Się Kto Może
Gołąbki baz zawijania 152

mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone i doprawiam solą

Gotuj Się Kto Może
Placuszki bananowe 136

wykorzystanie przejrzałego banana. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków bananowych (około 15 placuszków): 1 dojrzały banan, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, 0,5 szklanki maki pszennej typ 450, 0,5 szklanki mleka, olej do smażenia, kwaśna śmietana do posmarowania (opcjonalnie). Sposób przygotowania placuszków bananowych: Dojrzałego banana rozgniatam widelcem na jednolita masę i mieszam

Gotuj Się Kto Może
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 124

około 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką, potartym na tarce o małych oczkach imbirem, zaprawiam maka kukurydzianą i duszę jeszcze przez około 5 minut. Kurczak w sosie słodko – kwaśnym gotowy. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Muffinki z owocami 107

dodatków używam pokrojonych w drobną kostkę jabłek. Możliwości jest na prawdę wiele. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z owocami (12 muffinek): Składniki suche: 2 szklanki maki pszennej, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Składniki mokre: 90g stopionego masła, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ½ szklanki mleka. Dodatki: 1,5 – 2 szklanki

Gotuj Się Kto Może
Kalafiorowa zapiekanka 172

przez chwilę intensywnie rozprowadzając wszystkie grudki i jeszcze przez chwilkę tak, aby mąka nie była już surowa.  W kolejnym rondlu podgrzewam lekko mleko i dodaję do maki z masłem mieszając intensywnie. Gdy nie ma już grudek dodaję starty żółty ser i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową

Gotuj Się Kto Może
Muffinki z bakaliami 128

domu…. Bezcenne :) Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z bakaliami (12 większych muffinek): Składniki suche: ·          2 szklanki maki pszennej, ·          ½ szklanki cukru pudru, ·          1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotuj Się Kto Może
Drożdżówki z serem 124

składniki na ciasto łączę ze sobą w misce i wyrabiam elastyczne ciasto (nie powinno się przyklejać do ręki, jeśli się klei dodaję jeszcze odrobinę maki i wyrabiam) i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość. W międzyczasie przygotowuję masę serową łącząc ze sobą twaróg, białko, cukier

Gotuj Się Kto Może
Cebularze 195

dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru, szklanka mleka, 100g masła, pół łyżeczki soli. na nadzienie: 4 duże cebule, 500g pieczarek

Gotuj Się Kto Może