ciasteczkami oraz malinami dodatkowo cieszy swoim wyglądem :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM: BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu KREM: 330 ml śmietanki 30 % 4 łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 4-6 łyżek
Pani na deserciasto: 4 żółtka 1,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 pełna łyżka maki ziemniaczanej Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwiń 3 galaretki brzoskwiniowe 3,5 szklanki wody Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki ciepłej
Agusiowe smakołykipizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru
Fitsweet.mebardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Pasta
Fitsweet.mescript','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -300 g małych pieczarek -1 cebula -2 łyżki oleju -1 łyżeczka masła -1 łyżka maki pszennej -3 łyżki mleka -1 szklanka gęstej śmietany -sól, pieprz Umyte i obsuszone pieczarki podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, potrząsając często patelnią, aby się jednakowo zrumieniły. Przekładamy do rondla, przykrywamy
Kulinarne przemysleniaSKŁADNIKI : • 2,5 szkl. maki pszennej • 1 szkl. cukru • 2 budynie śmietankowe • 200 g margaryny • 4 żółtka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 600 g śliwek • cynamon • cukier brązowy • 1 litr mleka • 3 budynie śmietankowe • 5 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka
KUCHNIA POLSKApieczenia Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem ma pulchną masę, powoli dodawać po jednym żółtku a na koniec całe jajko. Mąkę przesiać ze solą i proszkiem do pieczenia. Z maki usypać kopczyk i przełożyć masę maślaną i zagnieść ciasto na jednolita masę. Gdy składniki utworzą zwarte ciasto i łato będzie się odklejać od rąk, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić
Pomysłowa kuchniaktóra pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej 1/2 szklanki wody galaretka pigwowa ze skórek: 1 pigwa skórki
wesoła kuchniamąki orkiszowej razowej 170 g jogurtu 70 g suszonej żurawiny Mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy min. na 12 h w temperaturze pokojowej. zaczyn 2: 170 g maki orkiszowej razowej 5 g świeżych drożdży 100 ml wody Mieszamy składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 h. ciasto właściwe: 20 g świeżych drożdży 60 g mąki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzekąskę w szkole czy pracy! Kropka nad I, to oczywiście chrupiąca, złota kruszonka – drożdżówki bez niej nie mogą się obejść! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : ( ok. 10-13 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko
Ostra na SłodkoCiasteczka orkiszowe kruche. Konfitura z mirabelek świetnie przełamuje słodycz kruchego ciasta. 250 gram zimnego masła cukier waniliowy 350 gram maki orkiszowej 100 gram cukru pudru trzcinowego/ ksylitolu 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 łyżka gęstego jogurtu Masło pociąć w kostkę wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki. Pulsacyjnie wymieszać składniki. Wyjąć ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki
AZgotuj!mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem orzechowym: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego
Smakołyki Asimisce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez
w mojej kuchni