mak - 12131 przepisów (strona:434/809)

Bułki jogurtowe 114

szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki - przepis podstawowy 145

smażeniu naleśników jest mój trzynastoletni syn. Są na prawdę doskonałe. Przekonajcie się. Składniki potrzebne do przygotowania naleśników (9-10 sztuk): 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 300 g maki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki oleju, szczypta soli. Sposób przygotowania naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju, rozprowadzam go ręcznikiem papierowym

Gotuj Się Kto Może
Muffinki pomarańczowe 66

niewielkich modyfikacji. Muffiny wyszły rewelacyjne, miękkie puszyste z chrupką skórką i delikatną nutą pomarańczy. Przekonajcie się sami. Składniki potrzebne do przygotowania muffinek pomarańczowych: Składniki suche: 2 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, pół opakowania płatków migdałowych. Składniki mokre: 100 ml mleka, sok z dwóch pomarańczy, skórka otarta

Gotuj Się Kto Może
Zakwas do pieczenia chleba 127

wspaniałym chlebem. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego: mąka żytnia typ 2000 lub 720, letnia przegotowana woda. Sposób przygotowania zakwasu: Do szklanego lub kamionkowego naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura

Gotuj Się Kto Może
Placuszki z jabłkami 123

mogą się nie udać. Są pyszne i puszyste, wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z jabłkami (składniki na około 20 placuszków): duże opakowanie kefiru (400g), 2 szklanki maki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki cukru, 3 średniej wielkości jabłka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków z jabłkami: Oddzielam białka od żółtek

Gotuj Się Kto Może
Gołąbki baz zawijania 133

mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone i doprawiam solą

Gotuj Się Kto Może
Placuszki bananowe 118

wykorzystanie przejrzałego banana. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków bananowych (około 15 placuszków): 1 dojrzały banan, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, 0,5 szklanki maki pszennej typ 450, 0,5 szklanki mleka, olej do smażenia, kwaśna śmietana do posmarowania (opcjonalnie). Sposób przygotowania placuszków bananowych: Dojrzałego banana rozgniatam widelcem na jednolita masę i mieszam

Gotuj Się Kto Może
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 108

około 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką, potartym na tarce o małych oczkach imbirem, zaprawiam maka kukurydzianą i duszę jeszcze przez około 5 minut. Kurczak w sosie słodko – kwaśnym gotowy. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Muffinki z owocami 90

dodatków używam pokrojonych w drobną kostkę jabłek. Możliwości jest na prawdę wiele. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z owocami (12 muffinek): Składniki suche: 2 szklanki maki pszennej, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Składniki mokre: 90g stopionego masła, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ½ szklanki mleka. Dodatki: 1,5 – 2 szklanki

Gotuj Się Kto Może
Kalafiorowa zapiekanka 151

przez chwilę intensywnie rozprowadzając wszystkie grudki i jeszcze przez chwilkę tak, aby mąka nie była już surowa.  W kolejnym rondlu podgrzewam lekko mleko i dodaję do maki z masłem mieszając intensywnie. Gdy nie ma już grudek dodaję starty żółty ser i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową

Gotuj Się Kto Może
Muffinki z bakaliami 112

domu…. Bezcenne :) Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z bakaliami (12 większych muffinek): Składniki suche: ·          2 szklanki maki pszennej, ·          ½ szklanki cukru pudru, ·          1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotuj Się Kto Może
Drożdżówki z serem 102

składniki na ciasto łączę ze sobą w misce i wyrabiam elastyczne ciasto (nie powinno się przyklejać do ręki, jeśli się klei dodaję jeszcze odrobinę maki i wyrabiam) i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość. W międzyczasie przygotowuję masę serową łącząc ze sobą twaróg, białko, cukier

Gotuj Się Kto Może
Cebularze 177

dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru, szklanka mleka, 100g masła, pół łyżeczki soli. na nadzienie: 4 duże cebule, 500g pieczarek

Gotuj Się Kto Może
Tarta z camembertem 173

poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie? Składniki potrzebne na tartę z camembertem: Na ciasto: 300 g maki pszennej, 100g masła, 2 jajka, 1-2 łyżki śmietany, szczypta soli, Na nadzienie: 2 okrągłe camemberty, 20 dag szynki, 3 niewielkie pomidory, 2 jajka,  1 mała cebula, pół szklanki

Gotuj Się Kto Może
Serniczkowe placuszki – delikatne i rozpływające się w ustach 261

cukier puder lub świeże owoce (w sezonie). Spróbujcie, polecam. Serniczkowe placuszki – delikatne i rozpływające się w ustach Składniki: 200 g twarożka kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony 2 łyżki maki pszennej 1 jajko klasy M 3 łyżki cukru pudru olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder, jagodowa konfitura lub świeże owoce Przygotowanie: Do miski przekładamy nasz twarożek, dodajemy mąkę

Słodkie okruszki