mak - 12131 przepisów (strona:467/809)

Kluski z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej - bezglutenowe 173

blenderem, dodając 5 łyżek wody.  Do kaszy dodać mąki, len, 1/2 łyżeczki soli i dwa jajka. Całość zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę maki kukurydzianej. Formować kluseczki - można robić jak kopytka lub jak śląskie. Ja zrobiłam jak śląskie tylko bez dziurek. Wrzucać na wrzątek i gotować - od wypłynięcia 1-2 minuty w zależności

Ze smakiem bez glutenu
Czekoladowa pokusa 164

być smakowa pod warunkiem, że dokładnie sprawdziliście jej skład, w moim przypadku jest to czekolada z solą) 250 g serka mascarpone 4 jajka 40 g mąki owsianej 40 g maki migdałowej 80 g ksylitolu lub innego słodzidła wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia. Mascarpone wraz z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy do niego przestudzoną

Przysmaki Karolki
Pszteciki z grzybami i serem 308

ponownie wszystko powtórzyć, aż całe ciasto wykorzystamy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć wałek ciasta z nadzieniem. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem lub makiem. Teraz już można pociąć na 4 cm paszteciki. Każdy pasztecik odciągnąć od drugiego, żeby się nie stykały. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Paszteciki muszą nabrać rumieńca

Kuchnia Pokoleń
Tarta jagodowa 111

ciasto 1,5 szkl maki pszennej 0,5 szkl cukru pudru 120 g masła 2 żółtka nadzienie niepełna szklanka jagód 200 ml śmietany 18% 0,5 szkl cukru pudru 1 jajko 125 g twarogu 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Śmietanę, twaróg, jajko, cukier

Gotowanie jest łatwe
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 144

składniki na jeden cienki biszkopt: (pieczemy dwa lub jeden z podwójnej porcji a następnie przecinamy go na blaty) 110 g maki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 125 ml mocnego naparu kawy do nasączenie wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe babeczki majonezowe 177

czuć majonezu. Sprawdzą się w każdej chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 8 szt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru

VioletoweKucharzenie
Sernik Mozaika 351

ciastem półkruchym. Jest rewelacyjny. Przepis znalazłam tutaj - klik . Polecam go Wam bardzo, bo lepszego dawno nie jadłam :-). Udanego długiego weekendu Wam życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 500 g maki pszennej tortowej 250 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki kakao 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę

kruche babeczki
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 624

Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min.   Pierogi gotowe podajemy gorące ale też doskonale smakują na zimno. Jak zostanie farsz, to robimy  kotlety-ziemniaczane

chleba naszego
Chaczapuri-chlebek gruziński 172

możemy eksperymentować. Na pewno doskonałe do chaczapuri są sery podpuszczkowe. Można mieszać ze soba różne sery. W takim razie zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI Ciasto: 25 dag maki pszennej  10 dag, drożdży szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju. Nadzienie: 25 dag sera mozzarella 10 dag sera gouda

W kuchennym oknie Ewy
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 121

wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami). Całość posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Kruszonka Składniki kruszonki połączyć/rozetrzeć w palcach 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rabarbarowe-love-najprostsze-ciasto-rabarbarem/ MieszamWGarnku   Artykuł Rabarbarowe love

Mieszam w Garnku
Pyszne cebulaki bez sera. 170

cukru. Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki. Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz. Smarujemy bułki rozbitym jajkiem. Nakładamy wystudzony farsz. Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 25 min. Smacznego

chleba naszego
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 274

Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy 1 łyżeczka sezamu lub maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić

KuchniaWeDwoje.pl
Bułki pszenno orkiszowe. 105

mlekiem wlać do miseczki, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut. Po tym czasie wsypać łyżkę płatków i zamieszać. Do miski wsypać obie maki i sól. Zawartość miseczki z drożdżami przelać do miski z mąką i wyrobić. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gdyby za bardzo się kleiło, można trochę podsypać mąka

Agusiowe smakołyki
Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym 132

Pomysł na wykorzystanie kaszy,  która została z obiadu dnia poprzedniego Składniki 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej  1 jajko  ok 1 szklanki maki ziemniaczanej  500 g truskawek (miałam mrożone )  cukier cukier waniliowy Sposób przygotowania 1.  • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko  i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2.  • Z powstałego ciasta odrywać

W królestwie smaków Beaty
Izumi Sushi – japońska restauracja na starym mieście 129

Pewnie słyszeliście o odbywającym się właśnie festiwalu najlepszych restauracji, czyli o Restaurant Week. Jest to wydarzenie, dzięki któremu za 39 złotych możemy w wybranych lokalach gastronomicznych

CityTaste