mak - 12131 przepisów (strona:470/809)

Seromakowiec na kruchym spodzie 200

łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki zmiksowałam w mikserze (thermomix) na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Zalałam masą, mak. Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową.  Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto

ClauditteMissCooking
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 182

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Gwiazdeczki z makiem 97

mąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Wałkujemy cienko, wykrawamy gwiazdeczki i pieczemy na złoty kolor w temp ok 180 st Po wystudzeniu lukrujemy

Gotowanie jest łatwe
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 639

czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić

Malinowo w kuchni
drożdżówki z duńskiego ciasta 168

C.Wymieszać białko z wodą i za pomocą pędzelka wysmarować bułeczki . Środek każdej wypełnić nadzieniem dowolnym Piec,drożdżówki na złocisty kolor, 15- 20minut. Ostudzić   ps. został mi mak wiec wyszedł dużyyyy rogal

w mojej kuchni
całuski kokosowe z konfiturą malinową 194

łyżki drobnych wiórek kokosowych   Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić.  Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 419

łączeniem do dołu i dzielimy go na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki układamy łączniem do dołu, na blaszce, każdy kawałek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zamiast kminku może być sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Pieczemy aż będą złote. Jak ktoś nie lubi barszczu, to paszteciki

ladykitchen
Tarteletki z kapustą z grzybami 149

formie tarteletki. Taki sposób podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 20dag

Pyry na Gaz
Czysty barszcz grzybowy z uszkami 326

Składniki: zakwas: 5 łyżek maki żytniej 3 żabki czosnku kromka chleba ze skórą dodatkowo: garść suszonych grzybów ciasto na uszka: ok. 0,2 kg mąki 1 jajko sól wrzątek ile mąka … Czytaj dalej Czysty barszcz grzybowy z uszkami

czarrna od kuchni
Makowy keks różą nadziany 148

jajka na dwa średniej wielkości banany zmiksowane na mus. 100 g żytniej mąki chlebowej (typ 720) 100 g orkiszowej mąki tortowej 80 g słodziwa, u mnie erytrol 50 g maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 jajka 4 łyżki mleka roślinnego 150 g mieszanki posiekanych owoców suszonych: moreli, śliwek

Kucharzyca
Naleśniki z mleczkiem kokosowym 209

Mieliście kiedyś ambitny pomysł żeby przygotować dziecku na śniadanie coś zdrowego, pięknego i smacznego? Ja odkąd zobaczyłam przepis na naleśniki z maki kukurydzianej z mleczkiem kokosowym miałam taki właśnie plan. Nie robiłam wcześniej naleśników więc kilka dni przygotowywałam się do tego mentalnie. W końcu zgromadziłam składniki i… zrobiłam. Tadam. Wyglądały i pachniały bosko. Tak też smakowały

Mama z miasta
Kurczak curry z mleczkiem kokosowym 325

się lekko zarumieni dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy do miękkości. Dodajemy jogurt grecki do zagęszczenia. Ja dodatkowo dałam łyżeczkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Podałam z ryżem ale można też z chlebkiem nan. Zapach po tym gotowaniu unosił się w domu jeszcze jakiś czas, ku mojej uciesze. Podniebienie rozpieszczone

Mama z miasta
Bitki wołowe w sosie własnym 307

zakupach. Reszta to już łatwiejsza część. Składniki: 6 plastrów ligawy (to tak na rodzinę 2+1 :)) 2 ziela angielskie liść laurowy pół kostki rosołowej (lub sól i pieprz) łyżeczka maki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso rozbić nieco jak na kotlety. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso do zamknięcia włókien i lekkiego przyrumienienia. W żadnym wypadku nie solić! 2. Następnie podlać

Mama z miasta
Pierniki z białym lukrem 201

robimy Pierniki . W tym roku córka moja zajęła się ich wycinaniem, a potem oczywiście dekorowaniem. Są to pierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy

Kuchnia co dnia