ciasto - 163812 przepisów (strona:409/10921)

Drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym 69

pierogi pieczone z mięsem mielonym to pyszne pierogi meksykańskie idealne na imprezę. Smakują na ciepło i na zimno, dobrze sprawdzą się również w lunchboxach lub na piknikach. Jak zrobić ciasto na pierogi z drożdżami? Ciasto na drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym bazuje na najprostszych składnikach. Jest tanie i można je dowolnie faszerować i zawijać. Ważne, by odpowiednio długo(...)dokładnie wyrabiać ciasto drożdżowe, inaczej wychodzi twarde i zbite, a nie mięciutkie i puszyste. Wyrobione ciasto należy umieścić w ciepłym miejscu do podrośnięcia, powinno się wyraźnie napuszyć. Gotowe ciasto na drożdżowe pierogi można wykorzystać na wiele innych sposobów, można zawinąć w nie kiełbaski albo przeróżne nadzienia, w zależności od zawartości lodówki. Jeśli zostanie Ci trochę nadzienia, można je zamrozić

Lekcje w kuchni
Raffaello bez pieczenia 114

Ciasto Raffaello to prawdziwa gradka dla miłośników deserów kokosowych . Sama do takowych należę i kiedy tylko mam wybór pomiędzy batonikiem, ciastkiem czy cukierkiem zawierającym kokos a tym go nieposiadającym, zawsze wybieram smakołyk z kokosem . To kremowe, smaczne i proste do przygotowania ciasto bez pieczenia , jest świetną propozycją ciasta na weekend bądź na deser podany w trakcie tygodnia. Jego podstawą(...)kremem budyniowym. Jeśli nie lubicie tracić czasu na pieczenie a macie ochotę na domowy, własnoręcznie przygotowany deser, to Raffaello bez pieczenia jest jest takim właśnie deserem. Przygotowanie tego pysznego ciasta bez pieczenia zaczynam od ugotowania budyniu, w którym to używam mleka kokosowego . Jak na to konkretne ciasto przystało, smak kokosowy jest jego wiodącym smakiem, stąd też wybór takiego

MeCooks
Racuchy drożdżowe kładzione łyżką – przepis z budyniem 161

smażą. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, podane z cukrem pudrem. Jak usmażyć puszyste racuchy drożdżowe? Aby zrobić puszyste racuchy drożdżowe, po pierwsze kluczowe jest dobre wyrobienie i wyrośnięcie ciasta , a także użycie świeżych drożdży dobrej jakości. Ciasto po wyrobieniu należy odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz – racuchy polecam smażyć na maśle klarowanym(...)Tłuszczu nie musi być dużo, wystarczy 1-2 łyżki. Podczas smażenia należy dokładać tłuszczu. Ciasto drożdżowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz wilgotną łyżką, aby ciasto nie przylepiało się do łyżki. Ciasto na patelni należy delikatnie rozsmarować, tworząc placuszki. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony . Ważne jest, aby dobrać odpowiednią moc palnika, aby racuchy nie smażyły się zbyt szybko

Via Gusto
Piernik staropolski 94

Zapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej. Piernik powinien dojrzewać 2-6 tygodni więc najpóźniej ciasto trzeba przygotować 3 tygodnie przed świętami (piernik potrzebuje jeszcze tygodnia czasu po upieczeniu). Czas przygotowania: 60 min Czas dojrzewania: 2-6 tygodni Czas pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej Przełożenie ok. 900 g powideł śliwkowych w temp. pokojowej Polewa 100 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka masła Dekoracja bakalie i orzechy PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy : Ciasto do dojrzewania Wykonaj je 2-6 tygodni przed świętami, najpóźniej na 3 tygodnie przed świętami. Miód, masło i cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do zagotowania i odstaw do wystudzenia. W misce

Słodki Blog
placek królewski – makowo orzechowy Iwony 63

składniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1 jajko 60 g drożdży 3 łyżki śmietany 250 g masła dodatkowo: powidło śliwkowe wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną. Wszystkie składniki (oprócz powidła śliwkowego) przekładamy na stolnicę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 23x33cm). Pierwszą część ciasta(...)układamy w foremce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy drugim ciastem. składniki na masę makową: 300 g maku 200 g cukru 1 łyżka bułki tartej 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) ok. 50 g posiekanych orzechów ok. 30 – 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej wykonanie: Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec zawijany 63

zaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia(...)mlekiem lub wodą do pokrycia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie odcedzić na sitku/durszlaku wyłożonym ściereczką, a następnie zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Zarówno ciasto, jak i masę makową można przygotować wieczór wcześniej. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na cała noc do lodówki. Ubite białka dodajemy do masy makowej tuż przed

Opowieści z piekarnika
Karmelowa krówka 65

Karmelowa krówka Wysokie, efektowne i bardzo smaczne ciasto warstwowe, z karmelem, kremem budyniowym, biszkoptem olejowym i piękną polewą. Świetne zarówno na święta, jak i ważne okazje. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam zacząć pracę od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim wykonamy krem. Następnie pieczemy prosty biszkopt, miksujemy krem i składamy ciasto(...)uzyskania puszystej masy *** *** Do masy jajecznej wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 2 5 minut – do suchego

Blog z Apetytem
Ciasto Krówka bez pieczenia 126

Ciasta bez pieczenia to sposób na własnoręczne przygotowanie deseru przez osoby, które nie mają w swojej kuchni piekarnika. Robiąc takie ciasta trudno tu coś zepsuć, a na pewno nie powstanie nam zakalec lub ciasto się nie dopiecze albo spali. Jednym z takich deserów jest ciasto Krówka bez pieczenia . To ciasto składa się z kilku warstw solonych krakersów przełożonych kajmakiem, jedną(...)warstwę stanowi krem budyniowy. Ciasto Krówka bez pieczenia na wierzchu jest posypane posiekanymi orzechami włoskimi, mogą to być też orzechy laskowe. W moim przypadku ciasto Krówka bez pieczenia to są solone krakersy, ale można też użyć herbatników. Ja dałam krakersy, aby przełamać słodycz kajmaku i kremu. Jedyną trudność w przygotowaniu takiego deseru stanowi ugotowanie budyniu i przygotowanie kremu budyniowego. Robiąc

Danka Pichci
Dyniowy keks z nutą czekolady i kwaskowatością żurawiny – smak, który otula jak jesienny sweter 104

Królowa jesieni, która pojawia się na stołach w najróżniejszych odsłonach, a tym razem w postaci pysznego dyniowego keksa z migdałami, czekoladą i żurawiną. Dyniowy keks to jedno z tych ciast, które doskonale oddaje klimat jesieni – ciepłe, aromatyczne, pełne smaku i tekstury. Złote liście za oknem, zapach przypraw korzennych unoszący się w domu… Tak, jesień ma swoje uroki, które rozgrzewają(...)tylko ciało, ale i duszę. Smakowity dyniowy keks na jesienne dni – idealne połączenie jesiennych smaków w jednym kawałku ciasta Co sprawia, że dyniowy keks z bakaliami jest taki pyszny? To przede wszystkim magia połączeń smakowych i tekstur, które harmonijnie współgrają w każdym kęsie. Dynia, dzięki swojej naturalnej słodyczy i delikatnej konsystencji, sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne, po prostu

codojedzenia
Sprawdzony przepis na sernik Izaura na 1 kg sera 76

sprawdzony przepis na sernik Izaura – to przepis na dużą blachę na 1 kg sera. Sernik Izaura to tradycyjny sernik na kakaowym cieście, które idealnie łączy się z masą twarogową. Zobacz ten sprawdzony przepis na sernik Izaura i sprawdź praktyczne porady jak upiec najlepszy sernik! Jakie rodzaje twarogu najlepiej nadają się do serników? Do serników najlepiej nadaje się twaróg półtłusty(...)sera. Sernik Izaura to tradycyjny… Drukuj Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas pieczenia/gotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto: 140 g masła 160 g cukru 3 łyżki ciemnego kakao 60 ml wody 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na ser: 1 kg twarogu (półtłustego twarogu

Via Gusto
Ciasto wiśniowe 79

Ciasto wiśniowe. Składniki:   Na nadzienie:   ok. 900 g wiśni bez pestek   1/4 szklanki skrobi kukurydzianej   1/4 szklanki plus 1 łyżka wody   3/4 szklanki cukru trzcinowego   1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki mielonego imbiru   1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów   Szczypta soli   1 duże jajko (do posmarowania)   Cukier gruboziarnisty (opcjonalnie)   Lody(...)waniliowe (do podania)   Na ciasto:   2 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej (plus dodatkowa do podsypania)   3/4 łyżeczki soli morskiej   20 łyżek zimnego masła, pokrojonego w kawałki   6 łyżek lodowatej wody   1 łyżeczka zimnego octu jabłkowego   Instrukcje:   Przygotowanie ciasta:   W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne kawałki masła i mieszaj

Moja Książka Kucharska
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 75

Dzisiaj zapraszam na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem. Piekłam je już drugi raz w tym sezonie, z tym, że pierwsze ,,wywiozłam'' do Krakowa. Bardzo słodkie ciasto i pianka, a do tego kwaśny rabarbar. Idealne połączenie. Do tego filiżanka aromatycznej kawy. Ciasto możemy również zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków(...)Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 4 żółtka   Na piankę: 4 białka 2 budynie waniliowe 3/4 szklanki cukru   Dodatkowo: 1 kg rabarbaru mąka pszenna do posypania stolnicy 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej     Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem:     1. Z podanych składników

Izabelawkuchni
Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia 108

Przepis na pyszny sernik bez pieczenia. To proste ciasto z aronią w proszku możesz zrobić w wersji keto! Aronia nadaje sernikowi bardzo ciekawy smak, który zapamiętasz na długo. Jak zrobić ciasto ze sproszkowaną aronią? Sernik z aronią składa się z trzech warstw – jest to orzechowy spód z masłem, warstwa serowa oraz mus aroniowy. Dokładny przepis i proporcje składników(...)proste ciasto z aronią znajdziesz poniżej. Serniczek przygotujesz z dodatkiem sproszkowanej aronii marki Diet-Food . Jej skład to wyłącznie aronia pochodząca z ekologicznych upraw (bez dodatku pestycydów). Taką aronię w proszku możesz użyć nie tylko do ciast i deserów, ale także do koktajli, owsianek, placuszków i wielu innych posiłków! Pysznie smakuje w daniach w połączeniu z sokiem z cytryny. Aronia

Via Gusto