Post Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Kruche ciasto z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy klasyk wiosennych i wczesnoletnich deserów, łączący w sobie puszystość drożdżowego spodu z kwaskowatością rabarbaru i chrupkością słodkiej kruszonki. Coś pysznego! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 jajka pół szklanki cukru (ok 100g) szczypta soli 120g masła(...)dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, cukier oraz sól *** *** Wbijamy jajka i zagniatamy całość najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto *** *** Gdy ciasto będzie jednolite wlewamy cienkim strumieniem masło cały czas zagniatając. Wyrabiamy długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około
Blog z ApetytemTruskawkowy Obłoczek to lekkie i efektowne ciasto warstwowe, które zachwyca wyglądem i smakiem. Na delikatnym kakaowym biszkopcie spoczywa kremowa masa serowa, a całość wieńczą soczyste truskawki zatopione w galaretce i puszysta pianka jogurtowa. Idealne ciasto na lato, rodzinne spotkania lub słodką chwilę relaksu – smakuje jak deser prosto z cukierni, a przygotujesz je bez większego wysiłku! Składniki na Ciasto Truskawkowy Obłoczek(...)której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Masa serowa W dość dużym garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodaj cukier i podgrzewaj przez
e-PrzepisyKulinarneKażdy z nas ma swoje ulubione potrawy i ciasta na święta Wielkanocne, ale w większości domów tradycyjnym ciastem królującym na świątecznym stole jest mazurek. Przepisów na ten wypiek jest wiele, a ja dzisiaj proponuję przepis na mazurek pistacjowy . Jak większość tego typu ciast, tak też mazurek pistacjowy to kruchy spód z dodatkami. W tym przypadku jest to krem pistacjowy(...)dżem. U mnie jest to dżem malinowy, ale można użyć innego. Dodatek dżemu sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie. Wierzchnia warstwa to krem zrobiony na bazie serka mascarpone, kremu pistacjowego i roztopionej w słodkiej śmietance białej czekolady. Mazurek pistacjowy to ciasto niezbyt tanie, ponieważ pistacje i ser mascarpone nie należą do najtańszych, ale czasami można zaszaleć. Dekoracja ciasta
Danka PichciCiasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc , albo też na każdą inną porę, bo ciasto jest przepyszne, więc chyba nie ma co się limitować 🙂 Pyszny czekoladowy spód, twarożkowy krem i galaretka – to idealnie się komponuje. Zaczynamy zatem 🙂 Uwaga: Blaszka 25x30cm Składniki na czekoladowy spód: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 5 jajek(...)przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia
Słodki sentymentskładniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki 130 g szpinaku, świeżego 170 g cukru 5 jajek 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z olejem. Białka miksujemy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka cały czas miksując. Do puszyste masy jajecznej dodajemy zblendowany szpinak, miksujemy tylko do połączenia się z masą(...)jajeczną. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch ok. 1/4 część ciasta i ją kruszymy. Spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. składniki
Domowy Smak Jedzeniapierogi pieczone z mięsem mielonym to pyszne pierogi meksykańskie idealne na imprezę. Smakują na ciepło i na zimno, dobrze sprawdzą się również w lunchboxach lub na piknikach. Jak zrobić ciasto na pierogi z drożdżami? Ciasto na drożdżowe pierogi pieczone z mięsem mielonym bazuje na najprostszych składnikach. Jest tanie i można je dowolnie faszerować i zawijać. Ważne, by odpowiednio długo(...)dokładnie wyrabiać ciasto drożdżowe, inaczej wychodzi twarde i zbite, a nie mięciutkie i puszyste. Wyrobione ciasto należy umieścić w ciepłym miejscu do podrośnięcia, powinno się wyraźnie napuszyć. Gotowe ciasto na drożdżowe pierogi można wykorzystać na wiele innych sposobów, można zawinąć w nie kiełbaski albo przeróżne nadzienia, w zależności od zawartości lodówki. Jeśli zostanie Ci trochę nadzienia, można je zamrozić
Lekcje w kuchniCiasto Raffaello to prawdziwa gradka dla miłośników deserów kokosowych . Sama do takowych należę i kiedy tylko mam wybór pomiędzy batonikiem, ciastkiem czy cukierkiem zawierającym kokos a tym go nieposiadającym, zawsze wybieram smakołyk z kokosem . To kremowe, smaczne i proste do przygotowania ciasto bez pieczenia , jest świetną propozycją ciasta na weekend bądź na deser podany w trakcie tygodnia. Jego podstawą(...)kremem budyniowym. Jeśli nie lubicie tracić czasu na pieczenie a macie ochotę na domowy, własnoręcznie przygotowany deser, to Raffaello bez pieczenia jest jest takim właśnie deserem. Przygotowanie tego pysznego ciasta bez pieczenia zaczynam od ugotowania budyniu, w którym to używam mleka kokosowego . Jak na to konkretne ciasto przystało, smak kokosowy jest jego wiodącym smakiem, stąd też wybór takiego
MeCookssmażą. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, podane z cukrem pudrem. Jak usmażyć puszyste racuchy drożdżowe? Aby zrobić puszyste racuchy drożdżowe, po pierwsze kluczowe jest dobre wyrobienie i wyrośnięcie ciasta , a także użycie świeżych drożdży dobrej jakości. Ciasto po wyrobieniu należy odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz – racuchy polecam smażyć na maśle klarowanym(...)Tłuszczu nie musi być dużo, wystarczy 1-2 łyżki. Podczas smażenia należy dokładać tłuszczu. Ciasto drożdżowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz wilgotną łyżką, aby ciasto nie przylepiało się do łyżki. Ciasto na patelni należy delikatnie rozsmarować, tworząc placuszki. Racuchy smażymy po 2-3 minuty z każdej strony . Ważne jest, aby dobrać odpowiednią moc palnika, aby racuchy nie smażyły się zbyt szybko
Via GustoZapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej. Piernik powinien dojrzewać 2-6 tygodni więc najpóźniej ciasto trzeba przygotować 3 tygodnie przed świętami (piernik potrzebuje jeszcze tygodnia czasu po upieczeniu). Czas przygotowania: 60 min Czas dojrzewania: 2-6 tygodni Czas pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej Przełożenie ok. 900 g powideł śliwkowych w temp. pokojowej Polewa 100 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka masła Dekoracja bakalie i orzechy PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy : Ciasto do dojrzewania Wykonaj je 2-6 tygodni przed świętami, najpóźniej na 3 tygodnie przed świętami. Miód, masło i cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do zagotowania i odstaw do wystudzenia. W misce
Słodki Blogskładniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1 jajko 60 g drożdży 3 łyżki śmietany 250 g masła dodatkowo: powidło śliwkowe wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną. Wszystkie składniki (oprócz powidła śliwkowego) przekładamy na stolnicę siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery równe części i rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok. 23x33cm). Pierwszą część ciasta(...)układamy w foremce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy drugim ciastem. składniki na masę makową: 300 g maku 200 g cukru 1 łyżka bułki tartej 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) ok. 50 g posiekanych orzechów ok. 30 – 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej wykonanie: Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek
Domowy Smak Jedzeniazaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia(...)mlekiem lub wodą do pokrycia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie odcedzić na sitku/durszlaku wyłożonym ściereczką, a następnie zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Zarówno ciasto, jak i masę makową można przygotować wieczór wcześniej. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na cała noc do lodówki. Ubite białka dodajemy do masy makowej tuż przed
Opowieści z piekarnikaKarmelowa krówka Wysokie, efektowne i bardzo smaczne ciasto warstwowe, z karmelem, kremem budyniowym, biszkoptem olejowym i piękną polewą. Świetne zarówno na święta, jak i ważne okazje. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam zacząć pracę od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim wykonamy krem. Następnie pieczemy prosty biszkopt, miksujemy krem i składamy ciasto(...)uzyskania puszystej masy *** *** Do masy jajecznej wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 2 5 minut – do suchego
Blog z ApetytemCiasta bez pieczenia to sposób na własnoręczne przygotowanie deseru przez osoby, które nie mają w swojej kuchni piekarnika. Robiąc takie ciasta trudno tu coś zepsuć, a na pewno nie powstanie nam zakalec lub ciasto się nie dopiecze albo spali. Jednym z takich deserów jest ciasto Krówka bez pieczenia . To ciasto składa się z kilku warstw solonych krakersów przełożonych kajmakiem, jedną(...)warstwę stanowi krem budyniowy. Ciasto Krówka bez pieczenia na wierzchu jest posypane posiekanymi orzechami włoskimi, mogą to być też orzechy laskowe. W moim przypadku ciasto Krówka bez pieczenia to są solone krakersy, ale można też użyć herbatników. Ja dałam krakersy, aby przełamać słodycz kajmaku i kremu. Jedyną trudność w przygotowaniu takiego deseru stanowi ugotowanie budyniu i przygotowanie kremu budyniowego. Robiąc
Danka Pichci