prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek Zaczyn: 15 g drożdży 150 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru Ciasto: 500 g maki pszennej 1 jajko kl L (odrobinę ująć do posmarowania bułeczek) około 30 g roztopionego masła 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1. Z drożdży, cukru
Gotowanie...to proste !czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek , o grubości około 1,5-2 cm i niedużą szklanką wykrawać krążki. Każdą bułeczkę z wierzchu lekko naciąć, na środku. Można posypać makiem, sezamem, nasionami lub zostawić gładkie. Niech chwilę odpoczną, podrosną. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni. Na dół piekarnika stawiamy blaszkę z gorącą wodą. Układamy na blaszce z piekarnika bułeczki i pieczemy około
gotuj ze mnądzieci. Świetnie pasuje do sera, wędlin ale też do słodkich smarowideł – dżemów czy brrr nutelli. Możecie dodać tutaj jakiś nasion np siemienia, pestek słonecznika czy dni, a nawet maku. Przepis na chleb pszenny codzienny pochodzi z książki „Chleb Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Przyznam, że pierwsze wypieki z tej książki jakoś średnio mi wychodziły i trochę się zraziłam
Mieszam w Garnkumąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1,5 szklanki maślanki lub kefiru olej do formy garść płatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku Uwagi do przepisu: Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir
Zasmakuj Kuchniszpinakiem BLW: Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli. Najpierw do miski wsypujemy mąkę. Następnie do maki dodajemy olej, rozmrożony szpinak, mleko i wodę. Potem jajko wybijamy na talerzyk sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski. W kolejnym kroku wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię
Dorota Smakujeteż są pomysłem na przekąskę dodającą energii i osładzającą ten trudny czas. Nie trzeba mieć robota kuchennego czy specjalnych foremek – i tak się udadzą! Ciastka przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Jeśli chodzi o czekoladę – zutylizowałam tutaj zalegającego w szafce mikołaja ze świąt, ale każda czekolada się
Dorota SmakujeTORT PAPIER TOALETOWY SKŁADNIKI NA BISZKOPT (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 9 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki + 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY: 1 l mleka 3,2% 9 łyżek kaszy manny 4 łyżki cukru 300 g miękkiego masła 3 - 4 łyżki cukru
Słodko-Słony Świat Ilonysztuk wielkości kajzerek): 350 g mąki pszennej (typ 550) 60 ml oleju jajko (rozmiar L) 180 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżka sezamu lub maku do posypania (niekoniecznie) Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz
Healthycreations.plmasła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz 1 szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno
Delicious Placeduża cebula 1 duże jajko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka do obtoczenia olej do smażenia sos: 1 szklanka bulionu (warzywny, drobiowy) 1 kopiasta łyżka mąki 1 łyżka masła 100ml śmietanki 300g grzybów (u mnie mrożone borowiki) tymianek sól pieprz Mięso
Obiad gotowydrożdży świeżych 400 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli ( 10 g ) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju kilka łyżek ziarna słonecznika ( lub siemienia lnianego, sezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać
Opowieści z piekarnikamożemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić
naRuszciePuszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. Składniki: 20 g drożdży, 2 i pół szklanki maki pszennej, 150 ml mleka, 1 jajko, 80 g masła duża szczypta soli, łyżeczka cukru, 100 g masła, 3-4 ząbki czosnku, pół małej cebuli, koperek sól, pieprz jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące
Lena Gotujedrożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Składniki (na 8 sztuk): 350g mąki 15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych) 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 170ml mleka
Obiad gotowy