mak - 12131 przepisów (strona:366/809)

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI – najlepszy przepis! 123

ostatnio na Instagramie ( IG: sylwialadyga )- zrobiły prawdziwą furorę! Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu! SKŁADNIKI : ( ok. 13-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta KRUSZONKA: * płatki owsiane – 100 g * masło

Ostra na Słodko
Drożdżowe racuchy z rabarbarem 117

końcowym efekcie ten boski smak wynagradza wszystko! A jaki cudny zapach rozchodzi się podczas smażenia, mmmm! No i ta biała kołderka z cukru pudru...❤️ około 30 szt.: 500 g maki pszennej tortowej 500 ml ciepłego mleka 100 g cukru 30 g roztopionego masła 25 g świeżych drożdży 2 jaja 1 opakowanie cukru z wanilią szczypta soli 3-4 łodygi rabarbaru

Kraina Miodem Płynąca
BISZKOPTOWIEC Z OWOCAMI 117

jajka 4 łyżki cukru (ok. 0,5 szklanki) 8 łyżek mąki pszennej (ok. 240 g) 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka kokosowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki cukru 125 g borówki amerykańskiej

Ciastka - domowe słodkości
Bułeczki jogurtowe 146

kształtną bułeczkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce

Cynamonowe szczęście
Ciasto kawowe – tanie wegańskie 162

uczą się gotować i piec. PRZEPIS CIASTO KAWOWE Składniki ciasto kawowe: 1 szkl cukru 200 ml ciepłego, mocnego naparu z kawy 3/4 szkl oleju 300g mąki pszennej jasnej 100g maki pełnoziarnistej – ja użyłam owsianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy do ciast – można pominąć Jak zrobić ciasto kawowe: Zaczynamy od przygotowania miski i łyżki. Następnie do miski wsypujemy

Dorota Smakuje
Drożdżowe racuszki z rabarbarem 95

młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Drożdżowe racuszki z rabarbarem Składniki (na ok 24 sztuki): 1 szklanka mleka 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki  3 łyżki cukru 15g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego

Obiad gotowy
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką 154

kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Kapuściane Kotlety 127

chwilkę gotujemy i odstawiamy na bok 3.    Mięso kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski i wbijamy jajka, wsypujemy mąki (4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki maki pszennej), sól, paprykę ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz wlewamy ketchup. Dokładnie mieszamy 4.    Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego i smażymy

Kulinarna Chwila
Najlepsze twarogowe rogaliki 103

pomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka)  Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem Kruche nadziewane rogaliki Twarogowe rogaliki  Składniki (na 32sztuki) 250g twarogu 120g masła 250g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik konfitury lub powideł opcjonalnie: białko do posmarowania i brązowy cukier do posypania albo cukier puder Mąkę i proszek przesiać, posiekać z masłem, dodać twaróg

Obiad gotowy
Kotlety Janosik 152

Szczypiorek ·        10 dag sera żółtego ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki maki ziemniaczanej ·        2 łyżki majonezu ·        2 jajka do panierki ·        Bułka tarta do panierki

Kulinarna Chwila
Zupa Magisterska 166

ziarna ziela angielskiego ·        ½ kg pieczarek ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżki maki pszennej ·        Sól ·        Szczypta chili ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy

Kulinarna Chwila
CALZONE 121

Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem. PRZYGOTOWANIE: Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed

Zasmakuj Kuchni