mak - 12131 przepisów (strona:358/809)

Owocowy tort drożdżowy 73

mleka 2 jajka 100 gr masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez

moj przepis na
Chleb wiejski 74

świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 105

miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 73

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie

moj przepis na
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 68

pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo

moj przepis na
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 70

jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych

moj przepis na
Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem 63

warstwę serową: 1 kg twarogu podwójnie mielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) 5 jajek rozmiar L 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła Białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć. Ser, żółtka, cukier, mąki, wanilię, masło, zmiksować tylko do połączenia. Składniki na warstwę czekoladową

moj przepis na
Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami. 67

Dzisiaj cos smacznego do kawy: Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami. Fantastyczne polaczenie smaków i atrakcyjny wygląd tych ciasteczek zaskoczy rodzinę i gości. Smacznego! SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g maki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka 150 g jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 lyzka cukru z wanilia Beza: 2 białka szczypta soli

Pani M - kuchnia smakowita
Ciastka na Wielkanoc – TOP 10 Pysznych Przepisów na Wielkanocne Ciasteczka 64

świątecznym stole, a także w wielkanocnym koszyczku! 1. Wielkanocne ciasteczka maślane Przepis na: przyslijprzepis.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Różane kruche ciasteczka wielkanocne Przepis na: mangopapaja.pl 3. Wielkanocne ciasteczka z makiem Przepis na: smaker.pl 4. Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem Przepis na: domowe-wypieki.pl 5. Kruche Wielkanocne ciasteczka Przepis na: gotujmy.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciastka na Wielkanoc

Damusia.pl
Jeżynianki 80

pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 67

kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki).  Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie

moj przepis na
Owocowy tort drożdżowy 59

mleka 2 jajka 100 gr masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez

moj przepis na
Chleb wiejski 70

świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach wody, przykryć ściereczką, odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 87

miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować na grubość

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 66

autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie

moj przepis na