mak - 12131 przepisów (strona:356/809)

Torcik makowy z kremem karpatkowym i bitą śmietaną 134

komponuje. Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku suchego Oraz opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu 200 ml  śmietanki kremówki opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru płatki migdałowe

Przepisy mojej mamy
Mazurek cytrynowo - mleczny 82

przy użyciu formy na babę z kominem ). Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa idealnie równe blaty. Wersja dla ambitnych: Składniki biszkopta: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy stopniowo dodając cukier, na białą, sztywną masę. Dodajemy pojedynczo żółtka

Kronika Piekarnika
Mięciutki piernik na zsiadłym mleku 81

jest ten przepis. Albo jeśli ktoś uszczęśliwi Was zaproszeniem bez ostrzeżenia, a z pustymi rękoma w progu nie chcecie się zjawić - to jest ten przepis. Składniki: 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru 1/2 szklanki oleju 1 mały słoiczek powideł śliwkowych po 2 łyżeczki kakao, cynamonu i przyprawy piernikowej 1 płaska łyżeczka sody

Kronika Piekarnika
Ciasto bananowe z orzechami 101

rozbełtanym jajkiem. Ponownie dokładnie blendujemy - powstanie gęste, gładkie ciasto. Na koniec dodajemy bakalie - ja wrzuciłam posiekane dość drobno orzechy laskowe. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem i obsypanej maka  - może być to keksówka o rozmiarze 10 cm / 20 cm lub mała tortowniczka - o średnicy 18 cm. Pieczemy w 180 stopniach,  przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy

Kronika Piekarnika
Babka pszenno - żytnia z jabłkami 81

drobną kostkę. Posypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy do niego golden syrop lub miód, łyżkę mleka w proszku i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Maki - żytnią i pszenną, mieszamy ze sobą. Jaja wbijamy do większej miski i ubijamy z cukrem, aż zrobią się puszyste i zbieleją - czyli około 5 minut. Wlewamy powoli do ubitych

Kronika Piekarnika
Ciasto piaskowe z kosteczkami jabłek 86

nieudoskonalanej. Składniki: 10 dag masła 3 łyżki oleju 2 jabłka średniej wielkości skórka z cytryny 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20 dag mąki pszennej 8 dag maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy i łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania jabłek Wykonanie: Masło z olejem podgrzewamy w rondelku, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami na puch

Kronika Piekarnika
Słodkie polędwiczki 117

octu jabłkowego ·        3 łyżki ketchupu pikantnego ·        1 łyżka miodu ·        1 łyżka maki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1.    Polędwiczki kroimy w 2 cm plastry i ręką delikatnie rozbijamy, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości, można podlać wodą

Kulinarna Chwila
Domowa Tarta z Malinami 139

ponownie miksujemy. Budyń przygotowujemy w 200 ml mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny budyń miksujemy, by łatwiej się wymieszał z owocami. Owoce mieszamy z łyżka maki ziemniaczanej. Owoce delikatnie mieszamy z ubitą pianą, budyniem, przekładamy na upieczony spód. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/4 pozostałego ciasta ścieramy na tarce, tworząc kruszonkę. Na wierzchu umieszczamy migdały. Tartę ponownie wkładamy

Przepiski.pl
Keto szarlotka (Paleo, LowCarb) 172

cukru Biszkopt 4 jajka 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego 40 ml gęstego mleka kokosowego 35 g mąki kokosowej 10 g maku białego 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny) Do posypania 1 łyżka erytrytolu w pudrze 1 łyżeczka cynamonu Sposób

Modern Cave Girl
SUSHI 110

zrobić, więc umilając sobie i wam  czas przygotowałam krótki filmik, jak zrobić  w warunkach domowych  sushi. Na dzień dzisiejszy (uczę się innych) będą, to tak zwane maki, czyli taki najprostszy rodzaj sushi.Bardzo dokładnie i skrupulatnie przeczytałam literaturę "googlową" w poszukiwaniu informacji  i wszędzie są obszerne wiadomości a ja chcę  wam przedstawić wszystko w skrócie

pieprzny smaczek
Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy 106

więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest na 16 dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki tortowej typ 450, 100 g cukru, 2 jajka L, 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżeczki

Bułka z Chlebem
ROLADA MARCHEWKOWA Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 141

macie dodatkowy rabat 5%! w sklepie ) SKŁADNIKI: CIASTO MARCHEWKOWE: * marchew – 280 g * jajko L – 3 szt * cukier drobny – 0,5 szkl * olej słonecznikowy – 2 łyżki * maka pszenna – 3/4 szkl * pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 0,5 łyżeczki

Ostra na Słodko
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 128

dodatek, wtedy otrzymacie tradycyjny chleb razowy.  Z podanych proporcji upieczecie dwa bochenki domowego chleba. Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno

Lekcje w kuchni
Rogale z masą orzechową ( bez maku) 141

Cześć moi Mili! Już niebawem, już za chwilę mamy święto św. Marcina. A jak św. Marcin to rogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk

Domowe ciasta
Nie marnuje jedzenia! Wyczarowuję z resztek – eleganckie zielone kluski śląskie 117

dzięki niewielkiej ilości szpinaku są pyszne solo, ale polane sosem kurkowym smakują wprost wybornie! Składniki na zielone kluski śląskie: 1 kg ziemniaków szczypta soli i pieprzu 1 niepełna szklanka maki ziemniaczanej opcjonalnie 1 jajko szpinak 1 ząbek czosnku Składniki na sos z kurek: 0,5 kg kurek szczypta soli i pieprzu ½ średniej cebuli 2 ząbki czosnku ćwiartka masła mały kubeczek

W Kawiarence